Nebaví vás home office? Nissan předvádí koncept „kancelářského karavanu“ pro práci odkudkoli

Pandemie nového koronaviru doslova obrátila naruby jeden z firemních benefitů: z možnosti práce z domova se v mnoha případech stala nutnost. Zatímco jedné části zaměstnanců tento režim vyhovuje, druhá část ho z mnoha důvodů vnímá jako problematický. Zapomeňte na práci z domu! Co takhle pracovat odkudkoli?

Japonská automobilka Nissan reflektuje skutečnost, že mnoha pracujícím nevyhovuje každodenní „dojíždění“ z ložnice do vedlejší místnosti. Přichází proto s konceptem „kancelářského karavanu“, postaveném na šesté generaci modelu NV350 Caravan. V něm můžete pracovat doslova kdekoli, kam se dá dostat autem.

Nissan NV350 Office Pod Concept

Nejvýraznějším designovým prvkem je možnost vysunout celou kancelář – spolu s pracovním stolem a luxusní židlí Herman Miller Cosm – ze zadní části dodávky. Nyní v zimě tuto funkci patrně neoceníte, ale až bude tepleji, mohli byste pracovat pod širým nebem – na čerstvém vzduchu. Stačí stisknout tlačítko v aplikaci pro chytrý telefon a vozidlo vysune celý pracovní prostor do přírody.

Výrobce bere v úvahu i situace, kdy není pobyt venku pro práci zcela optimální. Přeci jen třeba rušný provoz velkoměsta může nepříznivě narušovat koncentraci. V takovém případě lze pracovat uvnitř zadní části automobilu, která je odhlučněná a disponuje elektrickým zatmíváním oken, aby poskytovala dostatečně klidné prostředí.

Součástí palubní výbavy jsou pochopitelně takové nezbytnosti, jako je integrovaný kávovar či rychlovarná konvice. Zmínit musíme také střešní balkon – přístupný přes vnitřní schodiště – na kterém najdete pohodlné lehátko, stoleček a slunečník pro odpočinek nebo přestávku po práci.

Kancelář na kolech

Z dalších vychytávek zmiňme například odkládací schránku s antibakteriální UV lampou, měnič pro napájení spotřební elektroniky či integrovaný mobilní Wi-Fi hotspot. Automobil míří na ty, kteří pracují na dálku, ale chtějí cestovat, a přitom mít svůj kancelářský prostor.

Jaké jsou nevýhody tohoto řešení? Patrně nebude úplně příjemné, pokud se na vás během pracovního procesu bude dobývat divá zvěř. Nepříjemné mohou být i vlivy počasí, byť pochopitelně nechybí tónovaná okna a klimatizace. Při dlouhodobější pracovní cestě pak může chybět koupelna – tedy zejména pokud se máte setkávat s dalšími lidmi.

Úplně největším nedostatkem však je fakt, že se jedná pouze o koncept, který se (zatím?) neprodává a bohužel je poměrně nepravděpodobné, že se někdy dočkáme sériově vyráběné verze.

Diskuze (7) Další článek: ELONOVINKY: Boring Company rozšiřuje síť tunelů pod Las Vegas

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,