Chytit buňku a nepustit. Proč je britská mutace koronaviru tak nakažlivá?

21. leden 2021

Do Česka dorazila nová, takzvaná britská mutace koronaviru. Není nebezpečnější než jeho klasická varianta, šíří se ale výrazně rychleji. První vzorky, u kterých Státní zdravotní ústav potvrdil britskou mutaci koronaviru, jsou z Prahy, středních Čech a Královéhradecka.

Nakažlivější a zřejmě i odolnější vůči protilátkám. Taková je mutace viru, která se poprvé objevila ve Velké Británii. V čem se tato mutace liší?

Čtěte také

V místě, kde se virus váže na buňku, se chová jinak než původní virus, vysvětluje vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Helena Jiřincová. „Většina z těch výměn vede k vyšší síle vazby mezi virem a cílovou buňkou. Je to systém klíč–zámek. Do tohoto místa cílí virus neutralizační protilátky,“ popisuje.

Důsledek? Virus se k buňce pevněji přichytí a lépe odolává tlaku protilátek. Na průběh onemocnění covid-19 ale zřejmě vliv nemá. „Zatím nejsou doloženy informace, že by mutace měla jiné klinické příznaky nebo jiný důsledek pro člověka,“ shrnuje pověřená ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Speciální testovací soupravy

První potvrzený případ se 25. prosince objevil na Královéhradecku. Ze stejného dne mají zatím první záchyt i ve Fakultní nemocnici Brno. „Šli jsme zpět do dat. Neanalyzovali jsme vzorky znovu, protože v datech je krásně vidět rozdíl v posunu,“ vysvětluje zástupkyně primáře na oddělení klinické mikrobiologie Monika Dolejská.

Jejich 84 záchytů ale ještě musí potvrdit Státní zdravotní ústav. Ten mezitím dal páteřním laboratořím po celém Česku pokyn, aby vzorky prověřovaly. Mají k tomu testovací soupravu, která dokáže britskou variantu rozeznat.

Čtěte také

„Zhruba 200 tisíc je vyšetřováno soupravou, která to okamžitě dokáže zachytit. To už je hezký model, který vám něco o šíření řekne,“ soudí Jiřincová. 

Respirátor místo roušky

Ministerstvo zdravotnictví teď řeší, jestli a jak se k situaci postaví. V úvahu připadá třeba doporučení nosit respirátory FFP2. „Když nosíte jen šálu kolem úst nebo roušku, kterou člověk ani nevyměňuje, je ochrana menší. Určitě lze doporučit FFP2 respirátor,“ upozorňuje ministr zdravotnictví Jan Blatný za hnutí ANO.

Britská varianta nákazy se dosud prokázala také v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo i Rakousko.

autoři: Janetta Němcová , als
Spustit audio

Související