BK MLADÁ BOLESLAV

Souboj druhého s třetím, Bruslaři opět změří síly s Třincem

21. 1. 2021
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Že si mladoboleslavští hokejisté odvezli z ČPP Arény pouze bod, je určitě škoda. Vždyť po první třetině vedli zásluhou přesilovkových tref Joony Jääskeläinena a Davida Šťastného 2:0. Jenže Hradec Králové dokázal ve zbývajícím průběhu utkání manko smazat. Rozhodnout musely až samostatné nájezdy, které svěřenci trenérů Rulíka a Patery poprvé v sezoně nezvládli. Úspěšný byl pouze Oscar Flynn, naopak Mountfield proměnil všechny tři pokusy. Bruslaři tak teprve podruhé v základní části prohráli třetí zápas v řadě. Nelichotivou sérii se pokusí zlomit v pátek 22. ledna, kdy znovu po deseti dnech přivítají třinecké Oceláře. Začínáme v 17:30, přímý přenos tradičně poběží na Hokejka TV.

Oceláři tentokráte přijíždí ve větší pohodě

Poslední vzájemné utkání mezi momentálně druhým a třetím týmem tabulky se odehrálo ve vysokém tempu. První třetina nabídla dvě branky na obou stranách, srdce hokejových fanoušků muselo zaplesat především po parádní dělovce Martina Pláňka. Klíčový moment se odehrál v pětatřicáté minutě, kdy David Cienciala nahodil puk do prostoru před brankou a Ondřej Najman jej umně tečoval za Kacetlova záda. A protože jeho trefu posvětil také videorozhodčí a hosté i přes závěrečný nápor nedokázali srovnat, porazila Mladá Boleslav Třinec i podruhé v sezoně.

Pro Oceláře se jednalo o čtvrtou porážku v řadě, na více zápasů už se ale šňůra bez bodů nenatáhla. Svěřenci Václava Varadi nejprve zabrali na domácím ledě, kde si vyšlápli na Hradec Králové (3:1) a také na současného lídra Tipsport extraligy. Ještě v průběhu třetí periody vedli nad Spartou 4:2, ale zdánlivě pohodový náskok neudrželi. Majitele bonusového bodu určily až samostatné nájezdy, které Slezané poprvé v sezoně dovedli k úspěšnému konci.

Rozhodující trefu si připsal Martin Růžička, s třinácti brankami a jednatřiceti asistencemi lídr tabulky produktivity. „Takové zápasy musí bavit každého, když na sebe narazí dva týmy, kterým to šlape a jsou nahoře v tabulce. Padlo spoustu branek, byly tam zvraty ve skóre. Škoda, že jsme dvoubrankové vedení neudrželi, ale jsme rádi i za dva body. Za vítězstvím jsme si šli jako tým, každý do jednoho chtěl stoprocentně uspět. Myslím, že to bylo vidět i na ledě," pochvaloval si výkon mužstva zkušený útočník.

Ve středu navíc on a jeho spoluhráči vyhráli 2:1 na ledě Litvínova. „Zápas jsme odmakali, hráli jsme urputně. Nebylo to o hokejové kráse, ale o těžké dřině. Proti soupeři, který v poslední době dokázal vyhrávat utkání, si tří bodů ceníme," prohlásil trenér Varaďa, který přivítal v kabině jednu staronovou tvář. Oceláři se domluvili na obnovení spolupráce s Vladimírem Rothem. „Loni na jaře mu skončil kontrakt, v kariéře chtěl pokračovat v zahraničí. Tento plán nevyšel. Známe ho po lidské i hráčské stránce. Je jen na něm, jestli se mu podaří navázat na skvělé výkony z minulosti," okomentoval situaci sportovní ředitel Jan Peterek.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Růžička – Hrbas, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Bernad, Šidlík – Lunter, Zbořil (A), Šťastný – Jääskeläinen, Cienciala, Kotala – Flynn, Najman, Kousal – Alderson, Bičevskis, Stránský

HC VERVA Litvínov: Štěpánek – Gernát, Doudera, Musil, Adámek, Jaroměřský, Kundrátek – Stránský, Vrána (C), Růžička (A) – Leier, M. Kovařčík, Hrňa – Hrehorčák, Marcinko, Dravecký (A) – Kofroň, Rodewald, Kurovský

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 22. 1. 2021 17:30

BK Mladá Boleslav 38. kolo HC Oceláři Třinec
3. místo, 63 bodů umístění 2. místo, 67 bodů
111:81 skóre 113:83
11:4 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 6:0 (Vítkovice)
2:4 (Plzeň, Vítkovice) nejvyšší prohra 0:5 (Plzeň)
1 utkání bez vstřeleného gólu 3
3 utkání bez inkasovaných gólů 2
13,25 % využití přesilových her 20 %
20 góly v přesilových hrách 32
82,64 % ubráněná oslabení 86,15 %
2 góly v oslabeních 2
David Šťastný, 35 bodů nejproduktivnější hráč Martin Růžička, 44 bodů
David Šťastný, 18 branek nejlepší střelec Matěj Stránský, 23 branek
David Šťastný, 17 asistencí nejlepší nahrávač Martin Růžička, 31 asistencí
Petr Šidlík, +21 nejlepší hráč v +/- Martin Růžička, Petr Vrána,
Milan Doudera, +13
David Cienciala, -4 nejhorší hráč v +/- Erik Hrňa, -5
Martin Ševc, 84 minut nejtrestanější hráč Matěj Stránský, 54 minut
Martin Pláněk, 72 bodů Radegast index David Musil, 105 bodů
Jan Růžička 91,36 %
Gašper Krošelj 90,48 %
úspěšnost brankářů Jakub Štěpánek 90,34 %
Ondřej Kacetl 89,90 %
Jan Růžička 2,17
Gašper Krošelj 2,48
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 2,21
Jakub Štěpánek 2,31