Drážní inspekce ukončila vyšetřování nehody vlaků u Perninku. Příčinou byla chyba strojvedoucího

21. leden 2021 11:00

Loňskou srážku vlaků u Perninku na Karlovarsku způsobila chyba strojvedoucího. Ve své závěrečné zprávě to potrvdila Drážní inspekce. Při tragické nehodě 7. července zemřeli dva lidé a desítky se jich zranily. 

Drážní inspekce označila za příčinu loňské srážky osobních vlaků u Perninku pochybení strojvedoucího vlaku, který vjel na trať bez povolení dispečera. V dnes zveřejněné závěrečné zprávě se tak inspekce shoduje s vyšetřováním Správy železnic.

„Na základě provedeného šetření došla Drážní inspekce k závěru, že bezprostřední příčinou mimořádné události bylo pochybení strojvedoucího osobního vlaku Os 17113 jedoucího z německého Johangeorgenstadtu v dopravně D3 Pernink, který nesplnil své povinnosti, tedy neohlásil se dirigujícímu dispečerovi a bez jeho souhlasu nedovoleně odjel na trať, po níž přijížděl osobní vlak Os 17110 z Karlových Varů,“ uvádí inspekce v závěrečné zprávě. Ke stejnému závěru dospěla Správa železnic. Případem se zabývá i policie.

Drážní inspekce v závěrečné zprávě také doporučila Drážnímu úřadu přijetí opatření, která by zvýšila bezpečnost na tratích se zjednodušeným řízením drážní dopravy, kde není zabezpečovací zařízení. Na takových opatřeních už pracuje ministerstvo dopravy i samotné České dráhy. Státní podnik už krátce po nehodě představil aplikaci, která má varovat strojvůdce v případech, že by se na koleji mohl srazit s jiným vlakem.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související