Hlavní obsah

Lesby, MeToo a feministická děkanka. Hřebejk chystá krimi seriál z univerzity

Novinky, Stanislav Dvořák

Jan Hřebejk začíná točit seriál Pozadí událostí, který má krimi zápletku, ale má jít v podstatě o komedii. První klapka minisérie padne 25. ledna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Jan Hřebejk

Článek

Trojice Jan Hřebejk, Petr Jarchovský, Michal Sýkora nezastírá svou lásku k univerzitnímu prostředí a Woodymu Allenovi.

Hrdinové seriálu Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou proto intelektuálové, oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci a prožívají krizi v manželství. Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta píše detektivky a Soňa vydá pod pseudonymem erotický román Pozadí událostí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petra Hřebíčková

Do funkce děkanky filozofické fakulty nastupuje ambiciózní feministka Klusová (Jitka Čvančarová), která všude vidí sexismus a hodlá ho tvrdě potírat. Navíc dojde k sexuálně motivované vraždě studentky a vyšetřovat bude lesbická kriminalistka (Martha Issová).

„Petr, Michal i já, jako autoři, známe prostředí vysoké školy skoro dokonale. V detektivním žánru se už pár let pohybuji, od pokusu o nadhled a eleganci v Detektivech od Nejsvětější trojice, po temnou notu v Rédlovi, kterého Petr dramaturgoval. V Matějovi Chlupáčkovi a Maje Hamplové jsme našli nejen spřízněné producenty, ale i vítané generační oponenty a energické dramaturgy,“ uvedl režisér Jan Hřebejk.

„Zápletka je detektivní, žánrem je to komedie, ale výsledkem by ideálně měla být originální, filozofující moralita, stavějící na paradoxech současné společnosti a mezilidských vztahů. Téma Pozadí událostí je naprosto dnešní: muži a ženy a jejich vztahy v době MeToo, genderu, měnících se společenských rolí. Zločin slouží jako katalyzátor příběhu. Věříme, že naše diváky zaujmeme tím, že ukážeme situace, které důvěrně znají z vlastního života. A chceme to udělat inteligentně, s jistou intelektuální ambicí.”

Woody Allen slaví 85 let. Génius absurdity, kterého málem zničilo MeToo

Film

„Naše společná láska k tvorbě Woodyho Allena nebo seriálu Sedmilhářky, znalost univerzitního prostředí, detektivní zápletka a potřeba výpovědi o vztazích, nás přivedly na myšlenku vytvořit Pozadí událostí jako vtipnou a napínavou komedii postavenou na nosné detektivní zápletce. Věříme, že Pozadí událostí bude chytrá zábava, osobní výpověď i aktuální obraz moderní městské společnosti,“ dodal  Jarchovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám