Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přitvrzení v obchodech a MHD: Místo roušky respirátor? Češi je rekordně nakupují, hrozí opět výpadky?

Aktualizováno -
21. ledna 2021
17:18
Autor: jko, ula, simao, ČTK - 
21. ledna 2021
12:15

Větší nakažlivost britské mutace viru, která se již objevila i v Česku, možná přiměje vládu udělat další razantní krok. Premiér Andrej Babiš (66, ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (50, za ANO) uvažují, že bychom měli v obchodech a hromadné dopravě nosit místo roušek respirátor. Ten je ale mnohem dražší! Lékárny i další obchody hlásí, že poté, co se v médiích objevila zpráva o nutnosti respirátorů, stouply jejich prodeje až o tři tisíce procent. Hrozí výpadky?

Britská mutace viru, která se šíří podle expertů asi o 40 procent rychleji než původní covid-19, zamotává hlavu evropským představitelům. Povinnost nosit chirurgickou roušku nebo respirátor FFP 2 v obchodech a prostředcích hromadné dopravy zavádějí Němci a Rakušané.

Důvodem je, že podomácku ušité ústenky nejsou tak účinné a před novým typem covidu údajně tolik nechrání. Je tak možné, že se téma otevře na zítřejším jednání české vlády. „Zatím je to v rovině úvah a žádné rozhodnutí nepadlo,“ řekl Blesku premiér Andrej Babiš s tím, že věc diskutoval i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou (66).

FFP2 nad zlato

Proti není ani ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Zvažujeme doporučení nosit respirátor namísto roušek v těchto místech. Nepředbíhejme, o všem budeme případně samozřejmě včas informovat,“ uvedla pro Blesk mluvčí rezortu zdravotnictví Barbora Peterová.

Jenže háček je v tom, že by se nutnost nosit respirátor lidem docela prodražila. Běžný FFP2 respirátor k jednorázovému použití se v českých obchodech dá sehnat v rozmezí mezi 30 až 40 korunami za jeden kus.

„Pokud bychom se rozhodli stejně, tak bychom museli nějakým způsobem promyslet, aby ten respirátor byl dostupný za přijatelných podmínek. Zatím zjišťujeme, jak jsme na tom se zásobami a jaká by byla možnost je dokoupit,“ uzavřel Babiš s tím, že všechny další otázky jsou předčasné.

Například rakouská vláda kvůli nutnosti nosit respirátory v obchodech a MHD oznámila, že tuto pomůcku osvobodí od daně, aby na trhu zlevnila.

Hamáček: Máme jich 16 milionů

K možnosti zavedení nošení respirátorů se včera vyjádřil i vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (42, ČSSD).

„Za mě platí, že respirátor FFP 2 poskytuje výrazně větší míru ochrany než rouška. Zadali jsme proto úkol ministerstvu průmyslu a obchodu, aby nám vyčíslilo, jaké jsou celkové výrobní kapacity těchto respirátorů v Česku. Pokud by byly zavedeny plošně, mělo by to totiž samozřejmě vliv na jejich dostupnost. Každopádně ve státních hmotných rezervách jich je 16 milionů,“ řekl včera Hamáček.

Zájem o respirátory byl ve středu rekordní

Poptávka po respirátorech třídy FFP2 s nanovlákennou membránou byla přitom ve středu na českém trhu rekordní. Překonána byla i dosud nejvyšší denní poptávka z poloviny září loňského roku.

Lidé reagovali právě na slova premiéra Babiše o zvažování možnosti, zda po vzoru Německa a Rakouska zavést v MHD a obchodech doporučení nosit chirurgické roušky a respirátory.

S odkazem na data z prodejního portálu Nanospace.cz to dnes ČTK sdělila Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Zvýšený zájem o respirátory zaznamenala také největší tuzemská lékárenská síť Dr. Max. Prodejci ujišťují, že ochranných pomůcek je dostatek.

Prodeje stouply až o tisíce procent

„Pokud jde o poptávku o respirátory třídy FFP2, středa znamenala pětinásobný růst oproti dosavadním průměrným denním prodejům. Během tří hodin jsme na našem e-shopu prodali týdenní zásobu. Zásoby jsme už doplnili. U dodavatelů je respirátorů dostatek, výpadky by tak hrozit neměly,“ řekl mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov s tím, že se zájem o respirátory projevil už v prosinci před Vánoci, středa prosincové prodeje překonala. 

„Zpráva o možnosti povinného zavedení respirátorů a chirurgických roušek v hromadné dopravě a obchodech vyvolala okamžitý zájem jak zákazníků internetové lékárny Pilulka.cz tak pacientů v kamenných lékárnách,“ sdělila Blesk Zprávám Kateřina Schotliová z Pilulka.cz a dodala: „Prodeje respirátorů za včerejší den stouply o více než 3 000 %, prodeje roušek stouply o více než 100%.“

„Včerejší nárůst zájmu překonal očekávání. Prodeje vyskočily o více než 2500 procent. V současné době máme skladem přes 300 tisíc kusů respirátorů v různých baleních. Na případný zvýšený zájem jsme tedy velmi dobře připraveni,“ ujišťuje zákazníky Pavla Hobíková z Mall.cz

Zásob je dost, ale...

I když prodejci ujišťují, že zásob respirátorů mají dostatek, připouští, že při tak silném zájmu by mohlo dojít k výpadkům.

„Oproti předchozímu zájmu pacientů lékárníci hlásí asi trojnásobný zájem,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová a upozornila: „Mohou nastat krátkodobé nebo lokální výpadky. Lékárny však tyto pomůcky objednávají pro pacienty průběžně, dodavatelé mají FFP2 ochranných pomůcek dostatek.“

„Poptávka po respirátorech třídy FFP2 na Alze během včerejška vystřelila na desetinásobek ve srovnání se středou o týden dříve. Naše aktuální zásoby respirátorů ji stačí pokrývat, ač výběr začíná být omezený,“ uvedla mluvčí Alza.cz Daniela Chovanková, ale dodala: „Další dodávky máme objednané, avšak pokud poptávka i nadále poroste tímto tempem, může dojít ke krátkodobému výpadku, než se naskladní.“

Průměrně objednávají více než 11 kusů

„Ve středu se zvedla poptávka po nanovlákenných respirátorech FFP2 ve srovnání s předchozími lednovými dny 27krát. 87 procent našich středečních zákazníků objednávalo respirátory s nanovlákennou membránou ochranné třídy FFP2. Průměrná objednávka obsahovala více než 11 kusů těchto respirátorů. Někteří lidé ale nakupovali nejen pro sebe a své blízké, ale i pro větší kolektivy. Každý sedmý kupující objednal jedno nebo více balení s 50 kusy nanovlákenných respirátorů FFP2,“ řekla dnes provozní ředitelka Nanospace.cz Lucie Konečná.

Uvedla, že přestože prodejci těchto roušek drželi ve skladech zásoby, které měly pokrýt průměrnou měsíční poptávku stálých klientů, některá ekonomická balení respirátorů s nanovlákennou membránou třídy ochrany FFP2 noví zákazníci ve středu vykoupili.

„Ale už ve středu odpoledne jsme u výrobců objednali další objemné dodávky,“ dodala Konečná.

Češi hledají respirátory přes internet

Obchodní portál Nanospace.cz uvedl, že většina zákazníků se na něj ve středu dostala z internetových vyhledávačů, pro které bylo slovní spojení „respirátor FFP2“ jedním z nejvyhledávanějších výrazů dne.

Zatím nejvyšší poptávku zaznamenal portál loni 10. září, kdy se Česko po létě vracelo k povinnosti nosit roušky uvnitř budov.

Asociace: Až 5 milionů kusů měsíčně

Předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs dnes uvedl, že čeští výrobci nanovlákenných respirátorů ochranné třídy FFP2 nyní disponují měsíční výrobní kapacitou čtyři miliony kusů a v případě potřeby mohou výrobu bezodkladně navýšit na pět milionů měsíčně.

„Vedle nanovlákenných respirátorů FFP2 se v České republice vyrábějí také konvenční respirátory ochranné třídy FFP2. Tuzemská měsíční výrobní kapacita je díky tomu o další miliony kusů vyšší,“ dodala asociace.

Video  Blatný opět apeluje na Čechy: Noste roušky a respirátory. Omezujte sociální kontakty  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Hana1967 ( 22. ledna 2021 05:22 )

Tak si hlavně myslím, že už z nás dělají opravdu ovce.... Ano, zdraví je důležité a každý by se měl snažit chovat se zodpovědně, ale nyní mi to přijde - roušky si lidé ušili, respirátor s požadovaným si vyrobit nedokáží,...to se zase někdo napakuje!

PetrG ( 21. ledna 2021 23:04 )

Bude nejlepší se na respiratory.....
Lidi vzpamatujme se. To si vážně necháme srat na hlavu? Další omezení do února? To zase nebudou velikonoce.

verka1 ( 21. ledna 2021 21:42 )

Kdo nesežene respirátor nepůjde do práce a bude za to zodpovídat stát. Lidé si nebudou moci jít nakoupit jídlo.
Respirátory nejsou.

hafblaf ( 21. ledna 2021 20:55 )

Máme velmi dobře placenou vládu, na rozdíl od nás jsou v Německu dobře placení i zaměstnanci, přesto budou mít příspěvky na respirátory. Kde na to budou naši lidé brát a kde je budou shánět. Nevznikla náhodou nějaká utajená fa Agrorespi.....

bizon_pepa ( 21. ledna 2021 18:47 )

Asi tak. Navíc je potřeba přitvrdit už teď. Volby se blíží, tak aby byl čas na rozvolnovani a občan mohl být vděčen těm uzasnym politikům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa