CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

21. 01. 2021

0 komentářů

Prvních 100 dní prezidenta Bidena bude o očkování a novém fiskálním balíku

 

Nový prezident Spojených Států Joe Biden se včera ujal úřadu. Začal sérií nařízení, kterými zrušil některé z politik svého předchůdce Donalda Trumpa – obnovil tak členství Spojených států ve Světové zdravotnické organizaci, připojil Spojené státy zpátky k pařížské klimatické dohodě a zastavil práce na hraniční zdi s Mexikem. Pozornost trhů se však během prvních sto dnů Joea Bidena v roli prezidenta soustředí jinam, a to především na boj s pandemií a na přípravu nového rozpočtového balíku.
Na COVID 19 do této chvíle za jediný rok v USA zemřelo více než 400 tisíc lidí, víc než celkově padlo během druhé světové války. Z hlediska počtu obětí pandemie COVID 19 na milion obyvatel tak USA patří k jedněm z nejhorších na světě. Joe Biden chce vsadit v tuto chvíli zejména na výrazné urychlení očkování – během prvních sto dní chce naočkovat 100 milionů Američanů.

Loading



 


Nový rozpočtový stimul Bidenovi administrativy je v tuto chvíli jedním z důvodů, proč se daří akciím a rizikovým aktivům obecně. Nový prezident chce prosadit dodatečný stimul v objemu až 1,9 bilionu USD zaměřený primárně na transfery domácnostem, podporu zdravotního systému a nové investice do infrastruktury. Tak velký balík ale pravděpodobně narazí v Senátu na odpor republikánů a těsnou demokratickou většinou nemusí být úplně jednoduché ho schválit…
Během dnešního dne se jinak pozornost soustředí na zasedání ECB. Ta představila novou sadu opatření na uplynulém zasedání a dnes se velké změny ani nová oznámení neočekávají. Nejzajímavější může být představení nové “reakční funkce”, na základě které se ECB chce rozhodovat, jak dlouho nechat nasazené mimořádné pandemické programy.
Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *