Pomelo: je možné ho vypěstovat i v českých zahradách

Pomelo

Pomelo patří k největším citrusům vůbec. Nejen pro svou velikost, ale také pro specifickou chuť, je oblíbenou pochoutkou, zejména v období pozdního podzimu a zimy, kdy přichází jeho hlavní sezóna. Původ tohoto ovoce je tak trochu záhadou, i když mnozí považují za jeho domovinu Thajsko. Chuť tohoto ovoce je velice podobná grepfruitu, postrádá však jeho nepříjemnou hořkost.

Zdravotní přínosy pomela

Pomelo je bohaté na vitamín C a A, a minerální látky, jako je draslík, železo nebo mangan. Tato směs slibuje mnohé zdravotní účinky, zejména pak srdeční zdraví, zdravý krevní oběh, podporu funkce mozku, paměti a nervového systému. Vzhledem k vysokému podílu vitamínu C a draslíku je pomelo skvělým ovocem pro snižování cholesterolu. Ocení ho také sportovci, protože napomáhá regeneraci svalů. Při pravidelné konzumaci můžete posílit svou obranyschopnost.

Citrusy

Citrusy: Zdroj obrázku Pixabay.com

Pomelo pro hubnutí

Pomelo je skvělým ovocem, které mohou jíst i lidé, kteří drží dietu. Obsahuje dostatek vlákniny, která zasytí lidský organismus na delší dobu a napomáhá správnému trávení. Jeho obsah sacharidů a tuků je přitom velmi nízký. Vzhledem k nízkému obsahu kalorií (v porovnání s jinými citrusy, jako jsou pomeranče nebo mandarinky), můžeme říct, že se jedná o ovoce vhodné do redukční diety.

Můžeme pěstovat pomelo i u nás?

Skutečně je možné pěstování pomela i v podmínkách České republiky. A dokonce se můžete dočkat také plodů! Existují dva způsoby jak to udělat. Tím prvním je pěstování pomela ze semínka, které najdete uvnitř plodu, který jste si koupili. V tomto případě bude vaše pěstování spíše okrasné – plodů se zřejmě nedočkáte. Naštěstí je možné koupit v zahradnictví naroubované sazenice, které budou s největší pravděpodobností také plodit.

Výběr stanoviště

V létě je dobré rostlinu vynést ven. Toto místo by mělo být chráněné před silným větrem, ostrým poledním sluncem a také před prudkým deštěm. Před příchodem prvních mrazů rostlinku včas zazimujte. Semínko zasaďte jen mělce, přihrňte jej zeminou a až do klíčení udržujte vlhké, nikoli však přemokřené. Přes květináč můžete přetáhnout sáček nebo sklo, čímž urychlíte klíčení. Velké procento semínek vyklíčí, nicméně může být problémem najít dostatečně vyzrálé semínko.

Přes léto venku, v zimě schovat

Zatímco v létě bude vaše rostlinka ráda za pobyt venku, na zimu je potřeba ji přenést dovnitř. Místnost k přezimování by měla být světlá a chladná, teploty by ale neměly poklesnout pod bod mrazu. Ideální teplota k přezimování je okolo 18 °C, proto se hodí nevytápěná světlá chodba. Pokud pěstujete pomelo nikoli pro plody, ale jako okrasnou rostlinu, nemusíte dodržovat období vegetačního klidu.

Pomelo: Zdroj náhledového obrázku Commons.wikimedia.org

Zahrada je mým dlouhodobým koníčkem. Zkouším nové věci a ráda se s vámi o ně podělím!