Spoluzakladatel softwarové společnosti STRV David Semerád se už druhým rokem věnuje svému vlastnímu startupu Kindest, který ve Spojených státech pomáhá neziskovým organizacím online vybírat prostředky a proces automatizovat.

Za rok 2019 přes Kindest, mezi jehož investory patří mimo jiné čeští Credo Ventures, lidé darovali 700 tisíc dolarů. Loni už to bylo více než pět milionů dolarů a Semerád má ambice vydupat z firmy v Kalifornii jednorožce. Byznys model firmy je postavený na dobrovolných příspěvcích darujících a podle Semeráda se Kindestu daří držet nad hranicí pěti procent z darovaných částek.

„Když jsem říkal lidem, že chci z Kindestu do pěti let mít firmu okolo miliardové valuace, v Česku se do reakcí promítal ironický úsměv. V Americe nad tím nikdo nemrkne okem,“ říká v dalším díle Forbes byznys podcastu David Semerád, který se kvůli byznysu v roce 2012 odstěhoval do USA.

Dá se globální startup postavit z Česka? Proč uživatelský výzkum nemusí být tak důležitý? Proč se Davidu Semerádovi nedařilo pro Kindest sehnat úvodní investici? A co si odnesl z pracovního vyhoření před třemi lety, na základě kterého pustil vedení STRV? Poslechněte si celý podcast.