InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tradiční sporty z olympiády vymizí, mládež tam bude pařit počítačové hry, říká trenér olympioničky Petr Zvolánek

Trenér Petr Zvolánek se svým klenotem Barborou Šumovou. , Autor: Václav Kozma

Trenér Petr Zvolánek se svým klenotem Barborou Šumovou.     Autor: Václav Kozma

PÍSEK - A úspěšný trenér dodává, kam olympijské hry pomalu směřují: „Jsou velké snahy, aby střelba z olympiády zmizela. Je možné, že ji nahradí tlusté děti u počítačových her, které ani nikam nepojedou a budou o olympijské medaile soutěžit z tepla domova...“ Na střelnici Provazce v Píseckých horách tráví Petr Zvolánek většinu svého času. Už dávno se záliba v brokové střelbě stala jeho profesí. Český střelecký svaz má základny, které se zabývají vyhledáváním talentované mládeže v olympijských brokových disciplínách, jejich tréninkem, podporou, přípravou a růstem až do státní reprezentace. Každou základnu vede profesionální pracovník Českého střeleckého svazu, tzv. manažer regionálního střeleckého centra mládeže. Tuto pozici zastává v Klubu brokové střelby Písek Petr Zvolánek. Nejen v Písku, ale v celém širokém regionu má na starosti vyhledávání talentované mládeže a její přípravu v olympijských brokových disciplínách. Vrcholem jeho snažení je příprava Barbory Šumové, která si jako jediná Češka vystřílela právo účasti na olympijských hrách v Tokiu. Hry 22. olympiády budou zahájeny v pátek 23. července a potrvají do neděle 8. srpna roku 2021.

Brokovou střelbu si mnozí laici spojují s lovem zvěře. Brokovnice je dnes přitom mnohem častěji využívána při sportovní střelbě. Historicky se jedná o sportovní odvětví, v němž čeští sportovci dosahují významných úspěchů. Čeští brokoví střelci vlastní několik medailí z olympijských her a mnoho z mistrovství světa. Přesto zůstává broková střelba ze strany médií i diváků, mimo okruh střelců, takřka nepovšimnuta. Střelba z brokovnice je skvělým způsobem, jak netradičně a přitom hodnotně trávit volný čas. Prověří postřeh, soustředění, vytrvalost i pevné nervy. Je náročná na koordinaci pohybů a skvěle rozvíjí senzomotorickou koordinaci (spojení hlava-ruce) tolik potřebnou i v běžném životě.
Broková střelba jako sport
Broková střelba je střeleckou disciplínou, která se zabývá střelbou na pohyblivý terč palnou zbraní na brokové náboje. Nejrozšířenější používanou zbraní jsou brokové kozlice. Jejich specifikem jsou dvě hlavně umístěné nad sebou.
Jako terč slouží disk, 11cm široký a 2,5 cm vysoký, vyrobený z ekologických materiálů nahrazujících původně používané terče asfaltové. Rychlost vrženého terče přesahuje 80 km/hod.
K výbavě střelce patří, kromě pušky a nábojů, i střelecké brýle chránící zrak a zvyšující viditelnost terče, střelecká sluchátka pro ochranu sluchu při výstřelu a střelecké vesty pro lepší usazení pažby zbraně při zacílení. Vybavení a oblečení střelců je velmi přísně definováno náročným dresscodem vycházejícím z historie a tradic sportu podobně jako je tomu třeba u golfu, či u některých tenisových turnajů.
Disciplíny brokové střelby
Brokovou střelbu lze rozdělit do několika disciplín. Mezi tzv. olympijské a nejznámější patří skeet a trap. Obě disciplíny se liší svými pravidly. V každé z nich jsou odlišné předpisy pro dolet terče, počet a organizaci stanovišť, která střelec střídá v průběhu závodu.
Skeet je dynamičtější z obou disciplín. Střílí se na vzdálenost 20-35 metrů. Terče a dvojterče jsou vrhány ze dvou vrhaček umístěných proti sobě a v různé výšce. Pořadí terčů a dvojterčů, stejně jako střídání vrhaček je neměnné. Zasadit zbraň do ramene smí střelec až po výletu terče z vrhačky. Na každý terč má střelec pouze jednu ránu. Ve skeetu střelec ví odkud, a kam mu terč poletí, ale neví přesně kdy, protože terče jsou po povelu střelce vypuštěny nahodile v intervalu 0-3 sekundy.
Trap je přesnější disciplínou. Střílí se na vzdálenost 35-60 metrů. Vždy pouze na jednotlivé terče. Střelec může mít před výletem terče zbraň zasazenou v rameni a na každý terč může použít dvě rány. Sada 15 vrhaček je umístěna před střelci, 15 metrů od nich a pod úrovní terénu. Terče vylétají pod různým úhlem a výškou v nahodilém pořadí, vylétají hned po povelu střelce, ale střelec předem neví směr jejich letu.
Množství disciplín brokové střelby je však mnohem pestřejší, je možné se setkat i s neolympijskými disciplínami jako jsou double trap, lovecké kolo, či dnes velmi moderní a populární lovecký parcour.

V roce 2020 se konalo pět závodů Českého poháru v brokové střelbě. Poslední na písecké střelnici Provazce. Po konci sezony poskytl trenér Petr Zvolánek Píseckým postřehům rozhovor, ve kterém zhodnotil uplynulou sezonu a netradičně a svérázně se zamyslel i nad tou příští.

Kteří střelci patří do skupiny trenéra Petra Zvolánka? Kteří startují za Brno a kteří za Písek?
Základem jsou děti, které patří do skupiny talentované mládeže. Ti, kteří dosáhnou nejvyšší výkonnosti, tvoří špičku ledovce. Ze široké základny se vybírají nejtalentovanější, kteří jsou registrováni v Klubu brokové střelby Písek. S těmi pracuji dlouhodobě a připravuji je na vyšší úroveň. V případě, že dosáhnou úrovně státní reprezentace, ať už juniorské nebo v kategorii dospělých, přecházejí do profesionálních klubů. V našem případě je to SKP Kometa Brno, což je sportovní klub policie pod rezortem Ministerstva vnitra. Dříve tvořilo naši členskou základnu až dvacet dětí. Dnes v době, kdy mládež už nemá zájem tolik sportovat, a i v rámci zkvalitnění tréninku, jsem skupinu zredukoval na deset dětí, které se aktivně zúčastňují tréninků a pak i závodů. Tím se mohu svým svěřencům více věnovat, mají více nábojů, terčů, stejný objem prostředků je rozdělen mezi méně střelců.
Písečák Honza Zámečník, který u nás začínal, dnes už střílí v kategorii mužů za Kometu Brno, je členem reprezentace ve skeetu. To samé Bára Šumová, která také začínala jako studentka lesnické školy v Písku. Dnes je instruktorka sportu a profesionální střelkyně v Kometě Brno a současně členka centra Olymp při Ministerstvu vnitra. Jako jediná česká reprezentantka si vystřílela právo účasti na olympiádě v Tokiu, která byla kvůli pandemii odložena na rok 2021. Dalším je Martin Včelička, student lesnické školy v Písku, který bude letos maturovat a už teď je členem brněnské Komety, ale stále trénuje v mé skupině. V současné době je nejlepším juniorem v České republice v disciplíně skeet. Mimořádnou nadějí a adeptem juniorské reprezentace je rodilý Písečák Adam Veselý.
Jak složitý byl rok ve stále se měnících koronavirových podmínkách?
Složitý byl hodně. Pořád se měnil střelecký kalendář, akce se rušily. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli na závody pojedeme nebo ne, byly zavřené hotely, ubytovny. Některé závody se odložily, jiné se narychlo den ze dne uskutečnily, jenom proto, že to bylo v tu chvíli možné. Některé závody se konaly v omezeném počtu závodníků, takže se řešilo, kdo bude střílet, kdo ne. České střelecké závody byly celou situací mimořádně zasažené, mezinárodní ještě víc. My máme výhodu, že jsme venkovní sport, takže nás hygienická opatření postihla o trochu déle než ostatní sporty. A při postupném rozvolňování jsme mohli zase začínat dříve než halové a kolektivní sporty. Avšak u střelců, kteří se připravovali na mistrovství Evropy nebo olympijské hry byl zásah do jejich přípravy naprosto radikální.
Jak velký vliv měla pandemie na trénink a samotné závody?
S olympioničkou Bárou Šumovou jsme v lednu začali skvělou přípravou na olympiádu. Z kraje sezony velice dobře absolvovala několik zahraničních soustředění, včetně tří mezinárodních závodů. V Kuvajtu vyhrála, v Kataru skončila druhá a v Maroku byla ve finále. Její výkonnost dávala jasný signál, že styl a způsob přípravy na olympiádu jsme zvolili velmi správně. Pak se ale všechno zrušilo, světové poháry, přípravné závody těsně před olympiádou, ke které jsme směřovali veškeré naše snažení. Pro profesionály, kteří jsou zvyklí během roku absolvovat mezinárodní tour, byl zásah do jejich sportování a vlastně i práce, obrovský. A to vlastně trvá dodnes. Nevíme, co bude zítra, za měsíc, neustálých změn je hodně. Ale s tím se musíme nějakým způsobem vypořádat, zareagovat na to tak, abychom byli připraveni na restart a normální stav, až bude možný, rychle zareagovat a sportovat jako dřív.
Které závody byly zrušeny a které se uskutečnily?
Celá domácí jarní sezona byla zrušena a závody se odkládaly, protože se nevědělo, co bude dál. Mělo se začít v polovině dubna, nedělo se nic celý květen, začali jsme až druhý týden v červnu. Měli jsme ztrátu čtyř neuskutečněných soutěží, které se nám naštěstí postupem doby podařilo dohnat. Český pohár byl odstřílen v řádném počtu pěti kol, zvládlo se zorganizovat i mistrovství republiky. Zrušily se některé Velké ceny, které nejsou pořádány Českým střeleckým svazem, ale kluby v daných městech. Bylo to patrné u armády, která má přísnější hygienická pravidla než ostatní. Dlouho byla zavřená střelnice Plzeň - Lobzy a Malšovice v Hradci Králové, kdy armádní hygienička nedovolila přítomnost civilistů v těchto zařízeních. Takže v těchto zařízeních se závody nekonaly.
Český pohár se nakonec odstřílel v pěti kolech. Poslední finálové se konalo v Písku. Jak jste byl spokojený s výkony svých svěřenců?
V kategorii žen zvítězila Barbora Šumová, v kategorii juniorů Martin Včelička. I s výkony ostatních jsem byl spokojený. Také jsem byl spokojený s tím, že se vůbec podařilo uspořádat čtyři kola Českého poháru na jiných střelnicích a nakonec páté v Písku. Ještě týden před jsem nevěděl, jestli se náš závod uskuteční. To bylo velké vítězství a úspěch nás všech.
Čekal jste od někoho víc?
To ne, naopak. Všem dorostencům, které mám v péči, se podařilo prostřílet do kategorie talentované mládeže M v rámci Českého střeleckého svazu, což je taková přípravka pro reprezentaci. Z deseti nejlepších z celé republiky pro rok 2021 jsou tři z mé tréninkové skupiny.
Má někdo z nich šanci přiblížit se svými výkony a výsledky vašemu klenotu - olympioničce Barboře Šumové?
To je složitější otázka. Vzhledem k levicovému neoliberalismu, který dnes vládne Evropě i celému světu, se obávám, jestli ještě po olympiádě v roce 2024 v Paříži uvidíme střelbu v olympijském programu. Takže si nejsem jistý, jestli někdo z dnes patnáctiletých dorostenců bude mít vůbec příležitost usilovat o účast na nějaké další olympiádě. Snaha demokratických, jak si říkají, ale já je nazývám neoliberálními levičáky, je odzbrojit populaci a jestli se jim to povede, postihne to i sportovní střelce. Dnes Evropská unie neskutečným způsobem útočí na olovo. Takže už vyšel zákaz používání olova v mokřadech, mokřadem lze chápat i kaluž po dešti, a tři sta metrů od nich. Kdybychom to brali do důsledků, tak když nám tady na střelnici zaprší, nesmíme střílet. To samé postihne třeba i biatlon. Docela zásadně to už postihlo i rybáře, kteří nesmějí chytat s olůvky. Tohle jsou tak zásadní zásahy Evropské unie, které si zatím asi nikdo ještě pořádně neuvědomuje. Že je olovo toxické se sice částečně zakládá na pravdě, ale je dokázané, když se najdou kulky z husitských válek, olovo je zapouzdřené a ničemu neškodí. Olovo je při střelbě z mnoha důvodů těžko nahraditelné. A jestli nějaká Švédka z Mezinárodního olympijského výboru dokáže, co prohlásila, že olympiáda bude beze zbraní, což je to krásné motto a spousta neoliberálů na to bude slyšet, je to konec střeleckého sportu. Zatím to jsou jenom gesta a plácání do vody, ale i tak se obávám, že na olympiádě po roce 2024 třeba střelbu neuvidíme. Už se povedlo z olympijského programu vymítit střelbu na běžící terč, malorážku vleže na šedesát ran, libovolnou pistoli. Přitom jsou to všechny zakládající sporty novodobé olympiády. Pravděpodobně ovládne olympiádu gejming, což je skvělé, počítačové hry jsou opravdu výborný sport. Hráči ani nemusí být v dějišti olympiády fyzicky a můžou to pařit na dálku. Nebudou tedy třeba ani žádná sportoviště, žádné střelnice. Pro všechny počítačové odborníky a všechno, co s tím souvisí, to bude výborný byznys. Dnešní covidová doba, kdy se lidi nemají scházet, této aktivitě jenom nahrává. Místo, aby mladí lidé běhali po lese, jezdili na kole, na běžkách, budou sedět doma u počítače a pařit hry. To budou vynikající adepti na novodobé olympijské hry a ti nejvytrvalejší, možná i nejtlustější, budou usilovat o medaile. Další, kteří vytlačují tradiční a zakládají olympijské sporty jsou tzv. Red Bull sporty. Proto už teď v Tokiu bude lezení po stěně. To jsou sporty, které jsou technicky snadno zorganizovatelné. Stačí multifunkční hala, v které se během jedné olympiády vystřídá mnoho sportů. Nemusí se stavět žádné složití tratě, střelnice. V budoucnost střeleckého sportu jsem proto z těchto všech důvodů skeptikem. Velkou budoucnost a dlouhou životnost nedávám ani modernímu pětiboji. Ten je na vybavení sportovišť hodně náročný a tady už se střílí jenom laserovými pistolemi. A to je první krok ke sportovnímu odzbrojení. A moderní pětiboj byl také základem olympijských her, jakási ukázka všestrannosti sportovce.
Teď se vrátím k základu otázky a mým svěřencům. Začínající střelec Jirka Břicháček z Čimelic a Eliška Lusková je z Plzně, když budou mít obrovskou vůli, nasazení a chuť se propracovat nahoru, mohou v brokové střelbě něčeho dosáhnout. Ale jde o to, jestli zákony a společnost jim k tomu bude nakloněna. V danou chvíli se však připravují tak, aby z nich jednou byli minimálně reprezentanti.
Když se svět vrátí do normálu, co očekáváte od roku 2021?
Mezinárodní střelecká federace připravila kalendář tak, jako by se nic nedělo. Ale hned na začátku bylo z epidemiologických, technických a časových důvodů pro vyřešení víz a všech formalit pro cestování se zbraněmi jasné, že se v začátku roku nemůžeme zúčastnit světových pohárů v Indii a Egyptě, mezinárodních závodů v Kataru, Kuvajtu, kde vloni Bára vyhrála, ani reprezentačního soustředění na Kypru. Teprve uvidíme, kdy a za jakých podmínek bude technicky možné odjet na další závody. Situace je mimořádně komplikovaná, ale mnohem důležitější je, abychom byli zdraví a časem se celá republika dostala zdravotně do normálu. Jestli přijdeme o jednu nebo dvě sezony není tak důležité jako zdraví celé společnosti a dobrá nálada. Doufám, že v souvislosti s vakcinací populace se všechno časem zlepší. Jestliže bude možnost, hned se nechám očkovat. Myslím, že to bude při cestách na zahraniční závody dokonce jedna z podmínek. Mám dokonce předběžnou informaci, že Český olympijský výbor připravuje pro účastníky olympiády očkování na únor, takže to se týká i mé svěřenkyně Báry Šumové.
Jsem optimistou v tom, že se svět v roce 2021 vrátí do normálu. Naši předkové přežili dvě světové války, španělskou chřipku, atd. a pak už je nemohlo nic překvapit. Jsem přesvědčen, že i nás tato situace posílí a zocelí. A až se vše vrátí do normálu, zase se musíme naučit vážit si základních životních hodnot. A když budou moji svěřenci v novém roce úspěšní, bude to jenom bonus. Budu rád, když Bára na olympiádě neudělá ostudu. Na druhou stranu, na olympiádu se dostane třicet nejlepších střelkyň z celého světa. Vítěz je jenom jeden a je to obrovská věc, ale už jenom se na hry dostat, je velký úspěch. Někteří se o to snaží celý život a nikdy se jim to nepovede. Česká republika bude mít v Tokiu tři brokové střelce a jedinou střelkyni, a tou je Bára Šumová, která vyrostla a stále trénuje na střelnici Provazce v Píseckých horách.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace