Hlavní obsah

V aféře Berbr zve Etická komise Rejžka a spol. Dvě velká jména chybí

Foto: Profimedia.cz

Pavel Rejžek se v rámci disciplinárního řízení bude hájit před Etickou komisí FAČR. jde o podezření, která se odvíjejí z jeho telefonátů s Romanem Berbrem.

Reklama

Aféra kolem Romana Berbra píše svou další kapitolu. Etická komise oznámila zahájení disciplinárního řízení se šesticí dalších osob. Je v ní sudí Pavel Rejžek či svazoví funkcionáři. Chybí ale sudí Pavel Královec či Petr Ardeleanu.

Článek

Mašinérie disciplinárních řízení spojených s aférou kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra už se začíná rozjíždět i na Strahově.

Připomeňme, že Berbra a 19 dalších osob zatkli a obvinili z několika trestných činů loni v půlce října. Jak proti Berbrovi, tak proti všem dalším trestně stíhaným osobám, jež byly zároveň členy FAČR, už Etická komise FAČR 25. listopadu disciplinární řízení zahájila. A zároveň je v některých případech přerušila v návaznosti na výsledky trestního stíhání.

Týká se to Romana Berbra, který už rezignoval na všechny své pozice uvnitř Fotbalové asociace ČR, stejně tak i Romana Rogoze, dnes už bývalého sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad, a dalších osob, většinou rozhodčích, kteří podle policie manipulovali zápasy ve prospěch Slavoje Vyšehrad. A to zejména v době, kdy bojoval o postup z ČFL, stejně tak následně i v době jeho působení ve druhé lize.

Půltucet mužů před Etickou komisi

Z policejních materiálů, které se postupně začaly objevovat v médích, nicméně začala vysvítat četná podezření, že fotbalové předpisy porušily i další osoby, které se však neocitly na seznamu trestně stíhaných.

A pohled na úřední desku na webových stránkách Fotbalové asociace ČR prozradil, že Etická komise FAČR zahájila disciplinární řízení se šesticí dalších osob.

Jde o rozhodčího Pavla Rejžka, podezřelého z ovlivnění ligových zápasů Opava–Zlín a Plzeň–Jablonec. V souvislosti se zmíněným utkáním v Plzni navíc podle textu Etické komise došlo k podezření, že si Rejžek od Romana Berbra nechal slíbit úplatek v podobě místa na mezinárodní listině rozhodčích FIFA.

Etická komise zahájila i vyšetřování Patrika Filípka, sekretáře komise rozhodčích, muže, který v této pozici působil v éře Jozefa Chovance, ale i dnes, kdy komisi vede Vítor Melo Pereira. Etická komise bude řešit podezření, že Filípek na Rogozův pokyn ovlivnil nominaci rozhodčích na přípravný zápas Vyšehrad–Motorlet. S ním jsou pak podle policejních spisů spojena podezření na sázkařský podvod.

V důležité svazové funkci nadále působí i další osoba, s níž Etická komise zahájila disciplinární řízení. A to sekretář Řídící komise Čechy Jan Hořejší. Je v podezření, že předal nejméně stotisícový úplatek od Rogoze sudímu Robertu Hájkovi. A to za ovlivnění utkání Živanice–Vyšehrad. Hořejší to popírá, tvrdí, že předání balíčku odmítl.

Na Řídící komisi Čechy spolupracoval Jan Hořejší léta s dalším mužem, na kterého si nyní Etická komise posvítí. Václav Kohout tady pracoval v komisi rozhodčích. Nyní bude vysvětlovat, zda a proč na Rogozův pokyn ovlivnil nominaci sudích na utkání Živanice–Vyšehrad. A na Berbrův pokyn na střetnutí Vyšehrad–Litoměřicko. Přestože k tomu v obou případech neměl oprávnění.

Etická komise FAČR si na seznam svých disciplinárních řízení připsala i další dva rozhodčí. A to Zdeňka Mudru a Vladimíra Pastyříka. Jsou podezřelí, že z pozice asistentů ovlivnili utkání Vltavín–Vyšehrad. A že neoznámili narušení regulérnosti soutěží, když se o něm ve spojitosti s tímto zápasem dozvěděli na schůzce s Rogozem a s hlavním sudím Janem Cihlářem v restauraci McDonald's ve Skandinávské ulici v Praze.

Pikantní je, že Vladimír Pastyřík byl za korupci potrestán už před lety v aféře Ivana Horníka.

Všichni jmenovaní byli vyzváni, aby Etické komisi zaslali svá vyjádření k daným skutečnostem. Případně aby se osobně dostavili hájit svá stanoviska na zasedání Etické komise naplánované na 23. února.

Dvojice Královec–Ardeleanu má zvláštní režim

Očekávalo se, že se na seznamu osob, jejichž případy bude Etická komise řešit, objeví i jména sudích Pavla Královce a Petra Ardeleanu.

I jejich jména se objevila v médiích s odkazem na policejní materiály a na jejich nestandardní komunikaci s Romanem Berbrem. Královec dostával zašifrované úkoly před finále Mol Cupu Liberec–Sparta. Ardeleanu byl zase navzdory mnoha chybám pochválen za utkání baráže, v němž se Příbram udržela v lize.

Podobně se v médiích objevila i policií zaznamenaná komunikace Romana Berbra se sudím Pavlem Rejžkem.

A Vítor Melo Pereira, nový portugalský šéf komise rozhodčích FAČR, trojici Královec, Ardeleanu, Rejžek nenasazoval k utkáním se zdůvodněním, že kdo se ocitl nebo ještě ocitne ve zveřejněných odposleších, bude muset počkat na verdikt Etické komise ke svému případu.

Na seznamu osob, vůči kterým bylo nyní zahájeno disciplinární šetření, se však z této trojice objevil jen Pavel Rejžek.

Na dotaz Seznam Zpráv, jaká je tedy situace kolem Petra Ardeleanu a Pavla Královce, odpověděl Michal Jurman, mluvčí FAČR:

„Etická komise dnes rozhodla o zahájení disciplinárního řízení v těch případech, ve kterých jim dostupné informace k takovému kroku v současné chvíli dostačovaly. Komise rozhodčích se nyní seznámí s důvody zahájení disciplinárních řízení, jakož i – v opačném případě – s důvody pro jejich nezahájení, a přijme k dotčeným osobám stanovisko. Lze předpokládat, že tak učiní bezprostředně na svém nejbližším zasedání v příštím týdnu. U jmenovaných a obecně všech ostatních osob je nutné brát v úvahu i to, že k zahájení může dojít i v budoucnu, pokud by se situace o nedostatku informací změnila.“

Etická komise FAČR počítala s tím, že bude moci pracovat s detailnějšími informacemi z policejního spisu. Žádost Fotbalové asociace ČR o přiznání statutu poškozené strany v rámci trestního stíhání a s tím spojenou možnost nahlížet do spisu však byla zamítnuta.

Reklama

Doporučované