Pozvánka: Nadační fond dr. Dagmar Lieblové pořádá 27. ledna akci Čistíme kutnohorské Stolpersteine 2021

Nadační fond dr. Dagmar Lieblové pořádá 27. ledna od 10 do 17 hodin při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu akci Čistíme kutnohorské Stolpersteine 2021. Zapojit se může široká veřejnost. Každý vyčištěný Kámen zmizelých se počítá. Registrace je možná ZDE.

Stolpersteine, Kameny zmizelých, jsou symbolickým návratem kutnohorských židů do místa, kde žili před deportací. V Kutné Hoře památku židovských spoluobčanů, kteří se stali oběťmi holocaustu, připomíná téměř 100 Kamenů zmizelých.

Stolpersteine byly v Kutné Hoře instalovány v letech 2015 až 2019 díky úsilí dr. Sevic Müller a Nadačního fondu dr. Dagmar Lieblové. Vrchní část kamene tvoří mosazná destička se základními údaji o člověku, jehož památku má připomínat. Mosaz podléhá znečištění, které způsobuje ztmavnutí, takže kámen přestává plnit svou úlohu. Hlavním posláním akce je připomenout veřejnosti smysl, za kterým jsou v Kutné Hoře Stolpersteine umístěny, ale také dát příležitost podílet se na tom, aby i nadále byly důstojnou připomínkou osob, na jejichž památku byly instalovány.

S myšlenkou uctít památku položením pamětního kamene se jménem oběti před dům, v němž nacisty zavražděný člověk naposled bydlel před deportací do koncentračního tábora, přišel v roce 1993 německý umělec Günter Demnig. První Stolpersteine na území Kutné Hory byly pořízeny díky daru Darie Sevic – Müller, lékařky žijící v Německu, jejíž prarodiče Bernard a Jana Votičtí byli jedněmi z kutnohorských obětí holocaustu.

Více informací naleznou zájemci ZDE.

Fotky z čištění můžete sdílet v události na Facebooku nebo je zaslat na info@nfdl.cz. 

red, tz

Psali jsme:

www.kutnohorskelisty.cz/zpravy/v-kutne-hore-byly-polozeny-posledni-kameny-zmizelych-jsou-symbolickym-navratem-muzu-zen-a-deti-do-mist-kde-zili

 

Zavřít menu