Případ týraného psa na Novojičínsku bude už po dvou měsících řešit soud

  18:40
Vyšetřování listopadového případu zanedbání péče o psa na Novojičínsku má rychlé pokračování. Po zhruba dvou měsících se mírou provinění majitelů zvířete už bude zabývat soud.

Třináctiletý kříženec německého ovčáka byl podvyživený, s rozšířeným nádorem, celkově silně zanedbaný. Umíral hladem a žízní. | foto: Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat

„Policejní komisař sdělil ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat ve formě spolupachatelství dvěma osobám,“ sdělila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Podle zjištění MF DNES jde o čtyřicetiletého muže a o rok mladší ženu, kteří se o psa v obci nedaleko Studénky měli starat.

Když kříženci německého ovčáka rostl v tlamě nádor, přičemž veterinář řekl, že už není operovatelný, tak se rozhodli pro dožití zvířete. Pes však nebyl schopen sám žrát a pít. Už na kost vyhublý trpěl a pomalu umíral. Marně se ochránci zvířat snažili o jeho záchranu (podrobněji o případu zde).

Podle informací MF DNES se soud bude i vzhledem k dosavadní beztrestnosti majitelů psa zabývat návrhem na podmínku a veřejně prospěšné práce. 

„Návrh na potrestání už došel, zatím však ve věci není rozhodnuto,“ upozornila mluvčí Okresního soudu v Novém Jičíně Pavla Nippertová.

Barbora Tocauerová z Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat nechce verdikt soudu předjímat. „Jednoznačně by však mělo být všem jasné, že za takové jednání následuje trest,“ konstatovala.

Autor: