Radek Špryňar
22. ledna 2021 • 05:00

Chyby podezřelého Rejžka. Slezsko je úhlavní nepřítel, jo? volal Berbr

Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další díl korupční kauzy spojené s Romanem Berbrem napsala Etická komise FAČR. Disciplinární řízení zahájila s šesticí osob. Nejvíc křičí postava rozhodčího Pavla Rejžka, jehož komise podezřívá z ovlivnění dvou utkání v průběhu podzimní části sezony 2019/20. Právě Berbr mu měl za zmanipulování zápasu Plzně s Jabloncem slíbit nominaci na mezinárodní listinu FIFA.



Sudí Pavel Rejžek se ocitl v policejních odposleších, na jejichž základě s ním Etická komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) zahájila disciplinární řízení. Třicetiletého sudího podezřívá, že ovlivnil dvě ligová utkání a nechal si slíbit úplatek. Komise, jíž předsedá Jan Pauly starší, v souvislosti s kauzou aktivovala disciplinární řízení i s dalšími pěti podezřelými.

Rejžek dosud odpískal v roli hlavního sudího třicet utkání, ve FORTUNA:LIZE se pohybuje třetí sezonu. A v té druhé se měl dopustit ovlivnění dvou zápasů, mezi Opavou a Zlínem v srpnu 2019 a Plzně s Jabloncem v září téhož roku. Za zmanipulování duelu v Doosan Areně si měl být Berbraem protlačen na mezinárodní listinu rozhodčích FIFA.

Po utkání se ale o výkonu Rejžka zase tolik nemluvilo. Vše přebila scéna po ukončení prvního poločasu, kdy se do sebe pustili hostující trenér Petr Rada a generální manažer Viktorie Adolf Šádek. Oba muži se ostře hádali, strkali, jablonecký kouč držel plzeňského bosse za sako. Melu ukončil až Šádkův bodyguard.

Nicméně Rejžkovi se zápas nepovedl. V závěru za příznivého stavu 3:2 pro Viktorii nevyloučil domácí stopera Lukáše Hejdu za faul na unikajícího Martina Doležala. Červenou kartu mu udělil až na podnět videorozhodčího Miroslav Zelinky. Ještě předtím, při vedení Jablonce 2:1, odpískal přísnou penaltu za nastřelenou ruku zblízka, VAR celou situaci posvětil. Obě procedury trvaly zhruba sedm minut, nastavovalo se ale pouze pět… To vyvolalo opětovné emoce.

SESTŘIH: Plzeň - Jablonec 3:2. Viktoria otočila zápas a zůstává druhá
Video se připravuje ...

V dalším zmiňovaném duelu Opavy se Zlínem, který skončil drtivým vítězstvím hostů 3:0, se nestalo nic, co by Rejžka na první dobrou usvědčovalo. Až na jednu „drobnost“. V závěru vyloučil nejzkušenějšího hráče domácího Pavla Zavadila. Už před začátkem utkání došlo mezi nimi k diskusi, jelikož kapitán Opavy neměl odpovídající barvu ponožek, respektive byla jiná než barva stulpen. Poté, co Zavadila vyloučil, opavský stadion bouřil vzteky. Rejžek nastavil šest minut, ale poté, co byly části hřiště zasypáni kelímky a dalšími předměty, duel ukončil již po čtyřech minutách a prchl do kabin.

SESTŘIH: Opava - Zlín 0:3. Dvakrát se trefil Poznar, debakl neunesl Zavadil
Video se připravuje ...

Mimochodem, v policejních odposleších je pasáž, kde si Roman Berbr právě před tímto duelem s Rejžkem telefonuje. „Slezsko je úhlavní nepřítel, úhlavní, jo? Úhlavní, jo? Striktně podle pravidel, jo? Čau,“ pokládá Berbr telefon. „Z jeho strany to byl monolog, na který jsem nijak zvlášť nereagoval, protože se mi zdál poněkud zmatečný. Navíc větu "striktně podle pravidel" mi ani říkat nemusel, to beru jako samozřejmost,“ reagoval Rejžek v rozhovoru pro web Aktualne.cz.

Fotbalová asociace ČR nezískala status poškozené strany v probíhajícím trestním řízení v kauze údajné korupce a ovlivňovaní výsledků zápasů. FAČR tím pádem nemůže nahlížet do spisu, což podle jejího vedení zkomplikuje rozhodování etické komise či komise rozhodčích.

KOHO A PROČ VYŠETŘUJE ETICKÁ KOMISE

Zdeněk Mudra a Vladimír Pastýřek měli jako asistenti sudího ovlivnit v květnu 2019 utkání ČFL mezi Vltavínem a Vyšehradem
Patrik Filípek měl jako sekretář komise rozhodčích FAČR ovlivnit na pokyny tehdejšího sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze delegaci rozhodčích na přípravné utkání jeho týmu s Motorletem v únoru 202
Stejného prohřešku se měl z pozice člena komise rozhodčích řídící komise pro Čechy dopustit Václav Kohout v utkáních Vyšehradu v ČFL proti Živanicím a Litoměřicku v červnu 2019, přestože k tomu nebyl oprávněn
Jan Hořejší je podezřelý z toho, že z pozice vedoucího sekretáře řídící komise pro Čechy v červnu 2019 předal úplatek nejméně 100.000 korun od Rogoze pro rozhodčího Roberta Hájka kvůli ovlivnění zápasu ČFL mezi Živanicemi a Vyšehradem

Úroveň sudích je taková, jaká má být. Nemají ale čistý štít, říká jejich nový šéf Pereira
Video se připravuje ...

Starka: Po Berbrovi jsem nic nechtěl. Dřív mu lezli do zadku, já o něm špatně mluvit nebudu
Video se připravuje ...

iSport podcast: Berbr už se do fotbalu nevrátí. Je jeho křídlo pryč?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
22

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud