O redukci územního plánu se snaží občané Svinar. Město Hradec Králové si vyžádá konzultace právníků

22. leden 2021 08:02

Zastupitelé v Hradci Králové znovu odložili projednávání dalšího postupu ohledně plánované budoucí rezidenční výstavby v místní části Svinary. Nepodařilo se jim najít shodu na tom, jestli je nutné brát už schválenou podobu konceptu územního plánu za závaznou nebo jestli je ještě možné jí zásadně změnit. Koncept z roku 2014 počítá s výrazným rozšířením zástavby, ale to se místním nelíbí - třeba i kvůli úzkým silnicím, které by kapacitně nestačily. 

Čtěte také

„Jsou tam úseky silnice, která vede do Hradce Králové přes Lhotu, které se rozšířit nedají. A potom tam také absolutně chybí občanská infrastruktura," říká předseda Komise místní samosprávy ve Svinarech Martin Černík.

Odbor hlavního architekta hradeckého magistrátu ale tvrdí, že nové, širší silnice jsou už teď podmínkou pro povolení výstavby.

Pokračuje vedoucí odboru Petr Brůna.
„Základně musí být splněny stanovené podmínky a to je rozšíření ulice K Borku, rozšíření ulice Stříbrná. A přibyde rozšíření ulice Větrná, to bude přidáno k oněm závazným podmínkám, které tedy budou muset být najednou splněny, než se vůbec začne stavět."

Podle Petra Brůny se počítá i s územní studií, která by řešila občanskou vybavenost, například školy nebo školky.

Jenže tohle ujištění místním nestačí a nový určený zastupitel pro územní plán Adam Záruba ze Změny pro Hradec je svým způsobem chápe.
„Tam je velká obava z toho, co se stalo vlastně nedaleko, s onou černou stavbou firmy CTP. Což se samozřejmě precedens. Oni tam načerno postavili skladovací haly, umožnil jim to územní plán, ale začali to stavět bez územního rozhodnutí a stavebního povolení. A v podstatě jim to prošlo, město to legalizovalo. My bychom se teď snažili, aby k ničemu takovému už nedošlo. Ale pokud se objeví nějaký neseriózní investor, tak to může dopadnout stejně."

Čtěte také

Řešením by mohlo být plánovaný rozsah výstavby znovu snížit, jenže i kdyby na tom panovala na zastupitelstvu shoda, nejspíš to nepůjde tak jednoduše. Zastupitelé totiž už v roce 2014 rozhodli, že území lze v téhle podobě zastavět.

Podle právního konzultanta magistrátu Jana Marečka, mimochodem autora stavebního zákona, není možné všechno zase vrátit zpátky a z územního plánu to vyjmout.
„Když by se to úplně vyhodilo, tak tam je nebezpečí zase napadání územního plánu ze strany vlastníků , kde se musí přesvědčivě odůvodnit, proč to tam nemůže být. Ne to celé zase obrátit zpátky. Čili nic jako slibuji co jsem slíbil nebo odvolávám co jsem odovolal, to je libovůle, se kterou nás soudy vždy vyženou."

A v tom je právě jádro současných komplikací - zastupitelé se totiž neshodli na tom, jestli je tenhle právní výklad v pořádku nebo ne a jestli by případné zásadní změny neznamenaly nutnost nového projednání celého územního plánu - to by přineslo několikaleté zdržení příprav rozvoje celého města. Jasno by v tom měly udělat právě další nezávislé právní konzultace.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související