Bouchání do pultů a křik, ale také facky a hromadné rvačky, i to se dělo v politice za první republiky

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Dovolte mi, než začnu moderovat, vyřídit si jednu zcela soukromou věc,“ pronáší na úvod svého řečnění jeden z politiků, načež se vzdálí od řečnického pultu k dalšímu politicky angažovanému muži sedícímu hned vedle něj a bez varování mu uštědří pohlavek přesně mířený na jeho temeno. Své konání komentuje slovy, že si to dotyčný zaslouží a že byl varován v tisku. Napadený si bere své věci a odchází, nicméně si to po pár krocích rozmyslí a vrací se zpět, aby se přece jenom ohradil. Svá slova končí tím, že útočník je jednoduše zbabělec, a vše se okamžitě zvrhává v ukázkovou bitku.

Za císařství bylo násilí v politice běžné

Mnozí z vás jistě v popisu poznali incident z roku 2006, kdy se poradce tehdejšího prezidenta Miroslav Macek rozhodl vyřešit svůj soukromý spor s tehdejším ministrem zdravotnictví Davidem Rathem. Tato šarvátka zaujala i zahraniční média, v roce 2011 ji dokonce list The Guardian zařadil mezi nejlepší politické bitky té doby. Dnes, téměř o deset let později, se zase leckomu vybavila při sledování aktuálního dění v poslanecké sněmovně.

Než se ale podíváme na potyčky v zahraničí, uveďme si, že kultivované chování, které dnes od politiků očekáváme, v určitých obdobích rozhodně nebylo samozřejmostí ani na našem území. Už za Rakouska-Uherska nedocházelo jen drobným strkanicím mezi politiky, ale také k velkým bitkám. V roce 1897 se ve vídeňské Říšské radě například poprali Češi a Poláci s Němci a byl na ní dokonce tasen i kapesní nůž. Do svých nepřátel se na začátku 20. století rád obouval také český poslanec hrabě Vojtěch Václav Sternberg, napadal je slovně i fyzicky.

Velká šarvátka se odehrála i v roce 1908 na českém zemském směnu. Začala křikem, pískáním a bušením do pultů, pokračovala nadávkami, osočováním a drobným fyzickým násilím, které vyústilo ve rvačku většího množství lidí najednou. Do pranice pak někdo hodil i kalamář, čímž tak všem okamžitě zacákal obličeje i oděvy inkoustem. To vedlo k zanícenému boji, po němž mnohým zůstaly památky v podobě roztrhaného šatstva, navíc zašpiněného dalším inkoustem. Bitku ukončilo až vypnutí elektrických světel a pohroužení místnosti do tmy.

Za první republiky tomu nebylo jinak

Rok 1918 rozhodně nepřinesl do politických zasedání klid a důstojnost. Ku příkladu v roce 1922 na sebe komunisté s ostatními politiky v československé sněmovně podle dobového tisku nejdříve jen řvali, pak se ale strhla velká strkanice, do níž se zapojili i Němci. Jeden z poslanců neváhal vytrhnout prkno ze svého pultu, aby s ním následně bouchal do rytmu ozývajícího se pokřiku. Další do pultů mlátili pěstmi. Komunisté z jednání demonstrativně odešli, potyčka však pokračovala dál., dokud všechny nepraštil do nosu zápach zkažených vajec. To mezi ně jeden z politiků vypustil pumu naplněnou sirníkem. V roce 1924 zase napadl poslanec a německý agrárník Josef Mayer kolegu Junga, který se na jeho výzvu odmítl hnout z místa. Jung při obraně zase s Mayerem praštil o stůl a tloukl do něj.

K zajímavé potyčce došlo i o dva roky později, kdy se jednalo o clech a také o zavedení státních platů kněžím. Jeden z komunistů napadl jiného poslance kusem dřeva a rozbil lavici, na níž seděli klerikálové. Ti se tak poroučeli k zemi. Ze strany národněsocialistické poslankyně Fráni Zemínové zase přistála jednomu z nich facka. Při dalším jednání už se bušilo šuplíky do lavic, vyhrožovalo těžkým křeslem, házelo různými věcmi i škrtilo navzájem. Při projednávání zákonů o clech se zase komunista Šafranko uchýlil k tomu, že předsedovi sebral zvonek a zahoukal mu do uší. Jeho kolega Harus se pro změnu snažil ze zadních řad na předsednický stůl alespoň doplivnout.

O tom, jak to vypadá, když se politické bitky strhnou v zahraničí, bude pojednávat hned následující článek.

Zdroje: theguardian.com.com, Wikipedia, euro.cz, novinky.cz, youtube.com (video Facka Davidu Rathovi)

Autor: Veronika Rybenská
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu