V sousedním Mostě a Litoměřicích vznikne velkokapacitní očkovací centrum. Kraj si teď stěžuje na snížené dodávky vakcín
Ilustrační foto: CC0
Louny

Ústecký kraj - Krajský krizový štáb se zabýval kromě pravidelných informací primárně situací ohledně očkování v celém regionu. Během týdne se rozšířila síť očkovacích center, byl ustaven vakcinační štáb a byla finalizována Strategie očkování proti COVID-19 v Ústeckém kraji. Štáb diskutoval rovněž záměr vzniku velkokapacitních očkovacích center a zřízení bezplatné krajské infolinky, která pomůžeme seniorům s registrací na očkování. Ta bude spuštěna v pondělí 25. ledna.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller po jednání krizového štábu uvedl: „V posledním týdnu se intenzivně věnujeme přípravám na plošné očkování obyvatel regionu. V plánu máme zřídit čtyři velkokapacitní očkovací centra v Ústí nad Labem, Litoměřicích, Mostě a Varnsdorfu, nebo Rumburku. Vznikl vakcinační tým, se kterým v příštím týdnu osobně navštívím všechna vytipovaná místa. Kraj od pondělí 25. ledna rovněž zřídí bezplatnou infolinku pro seniory, která jim bude přímo pomáhat s registrací na očkování. Pro toto call centrum jsme našli prostory na krajském úřadě.“

Informace o provozu nově zřízené bezplatné infolinky budou k dispozici na webu kraje a na sociální síti Facebook. Vydáme rovněž zprávu k zahájení jejího provozu.

„Velkým problémem, který však nemůžeme přímo ovlivnit, je krácení dodávek vakcíny ze strany dodavatele Pfizer/BioNTech. Měli jsme přislíbeno sedm plat vakcíny pro tento týden, po krácení dorazila pouze tři plata do Krajské zdravotní, a. s., a jedno plato do Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem. Apeloval jsem osobně na pana premiéra, že není možné, aby okres Kladno dostal dvě plata a celý Ústecký kraj pouze tři a kousek. Dokud se zásobování vakcínou nezlepší, není možné očkovat ve větší míře veřejnost. Očkovací centra jsou však připravena a personálně zajištěna,“ doplnil informace hejtman Schiller.

krizový štáb
Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller a 1. náměstkyně hejtmana Lubomíra Mejstříková (uprostřed) při jednání krajského krizového štábu. Foto: Ústecký kraj

Situace ohledně hospitalizace pacientů na intenzivních lůžcích v nemocnicích je zvládnutelná, i když kapacity volných lůžek se blíží horním limitům. Objevil se nový fenomén, kdy v celé republice je hospitalizován větší počet mladších pacientů se závažným průběhem onemocnění. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem začíná s očkováním druhých dávek vakcíny pro zdravotnický personál. Mobilní vakcinační tým je nasazen v Domově pro seniory v Chlumci, plán dalších výjezdů je omezený nedostatkem dodávek vakcíny.

V Ústeckém kraji nadále vypomáhají vojáci, jejich nasazení bylo prodlouženo do konce měsíce. V regionu nyní působí 72 nasazených vojáků. V celé republice to je pak celkem 730 vojáků. Celkem 22 škol se nachází v karanténě, zejména se to týká mateřských škol.

Krajská zdravotní měla v plánu vytvořit nový mobilní očkovací tým, který by vyjížděl za imobilními seniory. Bohužel musí být tento záměr odložen, protože vakcína se po otevření a naředění k očkování nemůže dále transportovat, byla by znehodnocena. Čeká se na vakcínu, která nebude tak náchylná na transport a manipulaci.

Příští jednání Krizového štábu Ústeckého kraje se uskuteční ve středu 27. ledna 2021.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru