Knihovna v Chodově na Sokolovsku se přestěhuje do bývalé výrobny knedlíků

22. leden 2021 10:40

Chodov na Sokolovsku bude mít novou knihovnu. Vznikne z bývalé výrobny knedlíků v centru města. Nové prostory knihovna potřebuje. Současný dům už je pro potřeby organizace malý.

Větší prostory, dílny pro děti i sál – to vše bude mít nová knihovna v Chodově na Sokolovsku. Vznikne z bývalé výrobny knedlíků v centru města. Objekt v centru města radnice zakoupila v roce 2018. Budova byla původně projektována jako dvoupavilonová mateřská škola s jeslemi. Posledním využitím byla výrobna knedlíků. Po jejím vyhoření a ukončení provozu se ale z budovy stal squat. 

Původní stav objektu bývalé výrobny knedlíků

„Objekt prošel, zejména u toho posledního vlastníka, výraznou devastací. Nejsou tam okna, prošel požárem, je vybydlený. Měl by před sebou buď demolici, nebo osud Popelky, jak já říkám, kdy z té ošklivé krabice uděláme něco, co naplníme kulturou, životem a něčím hezkým. Je to pro objekt asi poslední šance,“ popsal Patrik Pizinger, starosta Chodova. 

Radnice představila podobu nové knihovny. Bude větší, nabídne i prostory pro setkávání lidí a také dílny pro děti. „Dole by měla být recepce nebo centrální pult, oddělení pro dospělé a kavárna u vchodu. Dětské oddělení má svůj vlastní dům, kde bude velká kuchyňka, kde s těmi dětmi můžeme dělat různý aktivity, nejen vaření,“ uvedla ředitelka Hana Němčičová. Suterén knihovny bude doplněn o malý přednáškový sál s vlastním vchodem. 

Práce na opravě budovy začnou na podzim a skončí příští rok. Město za ně zaplatí asi 40 milionů korun

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio