Hlavní obsah

Šéfžalobce Zeman se restituční kauzou dostal pod tlak. Na řadě je Benešová

Foto: Profimedia.cz

Pavel Zeman se v soukromí přimlouval za svého přítele a ovlivňoval trestní kauzu, která se týká restituovaných pozemků.

Reklama

Článek

Ministryně Marie Benešová je v nelichotivém postavení - ráda by dala Pavlu Zemanovi pomyslný pohlavek, na druhou stranu se chce vyvarovat toho, že by se zasadila za šlechtický rod Czerninů, říká reportér Tomáš Pergler ve Stopáži.

Je to složitá kauza, ve které jde o penzion na jihu Čech, šlechtický rod Czerninů a reputaci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Tomáš Pergler tento týden na Seznam Zprávách rozplétá kauzu, ve které se Zeman opakovaně osobně angažoval.

„Pavel Zeman přiznává, že se zasazoval za svého přítele, jihočeského farmáře Pavla Habersbergera, u kterého trávil často dovolenou. Tvrdí, že chtěl zprostředkovat setkání mezi farmářem Habersbergerem a dědicem restituovaných pozemků Karlem Eugenem Czerninem. Proto oslovil jeho vzdáleného příbuzného, soudce Jana Czernina, aby spolu nějak zprostředkovali dohodu. Problém je v tom, že nejvyšší státní zástupce nikdy není úplně soukromá osoba, zvlášť ne v případech, které se týkají trestního stíhání,“ vysvětluje Pergler v podcastu Stopáž.

Proti žalobci svědčí čestné prohlášení soudce Jana Czernina, se kterým se Pavel Zeman v roce 2014 třikrát z vlastní iniciativy sešel. Lze také doložit, že Zeman třikrát podepisoval dovolání k Nejvyššímu soudu v rozsudcích, které se týkaly uznání občanství Josefiny Czerninové. Vždy uspěl, a soud tak dal šanci jeho příteli, že se restituce v případě pozemků přehodnotí.

„Pavel Zeman měl dosud velmi dobré renomé. Vždy se při svém vystupování snažil dbát na to, aby státní zástupci požívali velké autority, bránil jejich nezávislost. Nyní po něm žádá podrobnější vysvětlení Unie státních zástupců i ministryně spravedlnosti Marie Benešová,“ říká Pergler.

Právě role ministryně je zajímavá. K ní totiž jako k jediné osobě směřují případné stížnosti na nejvyššího státního zástupce a jako jediná může navrhnout vládě Pavla Zemana z funkce odvolat.

„Benešová je tedy v nelichotivém postavení. Ráda by dala Pavlu Zemanovi pomyslný pohlavek, na druhou stranu se chce vyvarovat toho, že se zasadila za šlechtický rod Czerninů. Musíme připomenout, že celá kauza se týká i Benešových dekretů. Na tyto pozemky a tuto větev Czerninů se právě tyto dekrety vztahovaly,“ dodává reportér.

Proč se stát bojí, že byly dekrety v tomto případě prolomeny? Proč soudce Czernin o schůzkách, které proběhly v roce 2014, mluví až nyní? Kam směřuje kariérní dráha Pavla Zemana? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované