NA VIMPERSKÉM DVORKU: Tabulky o neúdržbě a sdělení radnice

NA VIMPERSKÉM DVORKU: Tabulky o neúdržbě a sdělení radnice

 

Posteskl jsem si tady před několika dny, že máme ve městě některé úseky chodníků a schodiště zasypané sněhem a nikdo je neuklízí. Lidé se zlobí, proč tomu tak je a domnívají se, že správce, v tomto případě městské služby, svoji povinnost neplní.

Správce je však z obliga. Zmíněné komunikace totiž Plán zimní údržby pro rok 2020/2021 definuje jako cesty, “které se neudržují jednak pro jejich malý dopravní význam, jednak pro technickou nebo ekonomickou nemožnost”. Zákon o pozemních komunikacích toto umožňuje.  Majitel sám nebo prostřednictvím správce má povinnost na tuto skutečnost občany a návštěvníky města či obce upozornit. Např. tabulkou s nápisem „Tento chodník se v zimním období neudržuje“.  

Leč zákon umožňuje i jiný způsob oznámení, jak vyplývá z odpovědi vedoucího Odboru investic a údržby Městského úřadu Vimperk Michala Jančeho:

“Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, v § 27  odst. 5 ukládá vlastníkům nebo správcům silnic, místních komunikací a chodníků povinnost označit úseky, na kterých se pro jejich malý dopravní význam nezajišťuje sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí, podle zvláštního právního předpisu ( viz zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)) nebo prováděcího právního předpisu (viz vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů). Vymezení takových úseků silnic stanoví příslušný kraj svým nařízením a vymezení úseků místních komunikací a chodníků stanoví příslušná obec svým nařízením. Na skutečnost, že se na místní komunikaci nevykonává zimní údržba, upozorní obec uživatele způsobem v místě obvyklým.

Plán zimní údržby je nařízením, které vydává rada jako právní předpis Města Vimperk v souladu s výše uvedenými pravidly. Plán zimní údržby je vyhlášen vyvěšením na úřední desce. Dále je plán zimní údržby uveřejněn na webových stránkách Města Vimperk. Tím je splněna povinnost Města Vimperk upozornit uživatele na skutečnost, že se na konkrétní místní komunikaci či chodníku nevykonává zimní údržba z důvodu dopravní bezvýznamnosti, způsobem v místě obvyklým. Současně je zajištěno, že se s plánem údržby seznámí široká veřejnost.”

Takže tabulek bezpodmínečně netřeba (za to, že jsem radnici do této povinnosti nutil, se omlouvám). To však neznamená, že být nesmějí. Záleží jen a pouze na přístupu majitele či správce komunikace, jak se s touto záležitostí popasuje. Zda zvolí byrokratický nebo lidský přístup. V blahé paměti, za starostování Miroslava Kvasničky, byly tabulky s oznámením o zimní neúdržbě ve Vimperku obvyklé. Dnes je tomu jinak. Radnice se domnívá, že jí zvolený způsob zveřejnění je dostačující. V každém případě je v souladu se zákonem. Ale upřímně, kolik asi tak lidí zná do detailu plán zimní údržby ve městě, aby podle něho mohli posuzovat stav komunikací? Bude to určitě méně než minimum. Troufám si směle tvrdit, že ani většina zastupitelů by v tomto případě při zkoušce znalostí neobstála. 

Informační tabulka zkrátka řeší vše a přímo na konkrétním místě. Jasně, stručně a viditelně.

Pročetl jsem si na internetu několik plánů zimní údržby z různých měst a obcí. Někde volí způsob totožný s naším městem, někde to řeší tabulkami. Jako třeba v jednom městě na Ostravsku, kde to představitel radnice zdůvodnil těmito slovy:  My jsme nyní zvolili tento konkrétní způsob označení chodníků, protože tímto jednak dodržujeme zákon, ale především chceme, aby byli naši občané detailně a férově informováni i o nepopulárních krocích.“ 

A o tom to celé je.

Zdeněk JUNGVIRT

 

Poznámka redakce: Po napsání tohoto příspěvku a před jeho zveřejněním jsme dostali zprávu od Jana Tůmy, tajemníka Městského úřadu Vimperk: “Nechci, aby vítězila byrokracie nad lidským přístupem, proto se k tomuto tématu ještě vrátíme, až se vrátí Michal Janče z karantény. Dám pak vědět finální řešení.”

 

Informovali jsme:

NA VIMPERSKÉM DVORKU: Chodníky a schodiště pod sněhem a upozornění žádné

 

Pracovníci technických služeb Radima Kučery (tehdejší správce komunikací města) instalovali v devadesátých letech vždy na podzim informační tabulky do míst vyjmutých ze zimní údržby. / Foto: (zj)

 

 

 

Také toto je obrázek z Vimperka devadesátých let. / Foto: (zj)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře