TOP ženami roku 2020 jsou Prokopová, Pešková, Zažímalová

V anketě TOP ženy Česka roku 2020 zvítězily Radka Prokopová, Daniela Pešková a Eva Zažímalová. Spolumajitelka a výkonná ředitelka společnosti Alca plast Radka Prokopová obhájila titul v kategorii Podnikatelka a předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová byla znovu nejúspěšnější v kategorii Veřejná sféra. Členka představenstva České spořitelny Daniela Pešková se stala nejúspěšnější manažerkou. Výsledky 16. ročníku ankety dnes zveřejnilo pořádající vydavatelství Economia.

Cílem ankety je zviditelnit úspěšné ženy ze soukromé i veřejné sféry. Jejich příběhy mají inspirovat a také upozorňovat na témata, jako jsou rovné pracovní příležitosti a působení žen na postech s rozhodovacími pravomocemi. "Jsem přesvědčena, že inspirativní příklady úspěšných žen jsou v nápravě genderových nerovností a stereotypů silnější zbraní než třeba kvóty," uvedla patronka projektu TOP ženy Česka Michaela Bakala.

V kategorii Start-up uspěly zakladatelka společnosti Skinners Michaela Matějková, zakladatelka společnosti Fondee Jana Hlavsová a zakladatelka společnosti Recombee Gabriela Takáčová.

Kritéria výběru pro hlavní kategorie, podle kterých odborná porota hodnotí jednotlivé nominované ženy, jsou vliv, výkon, podnikatelský příběh, společenský přínos. U kategorie start-up jde především o inovativnost, schopnost oslovit investory a o potenciál růstu.

V porotě zasedly osobnosti z českého byznysu a veřejné sféry. Mimo jiné řídící partnerka společnosti EY v Česku a pro střední a jihovýchodní Evropu Magdalena Souček, řídící partner společnosti Havel & Partners Jaroslav Havel, bývalá ministryně životního prostředí a předsedkyně Technologické agentury ČR a v současné době konzultantka Rut Bízková či generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Do síně slávy byly uvedeny podnikatelka a majitelka společnosti Petrof Zuzana Ceralová Petrofová a generální ředitelka AURES Holdings Karolína Topolová, jejíž holding zastřešuje značky AAA Auto, Mototechna, Auto-Diskont a AuresLab.

Související

Eva Zažímalová, foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Zažímalová: Priority jsou růst rozpočtu i přenos znalostí k praxi

K prioritám pro následující roky patří nárůst rozpočtu Akademie věd ČR (AV) i přenos poznatků výzkumů do praxe. Některé ústavy AV se také zapojí do několika vědeckých projektů financovaných z Národního plánu obnovy. Budou spolupracovat například na virologickém a onkologickém výzkumu.
Eva Zažímalová, foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Zeman jmenoval Zažímalovou předsedkyní Akademie věd

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval Evu Zažímalovou předsedkyní Akademie věd ČR (AV). Svého druhého funkčního období se odbornice na experimentální botaniku ujme koncem března. V čele Akademie věd je od roku 2017.

Více souvisejících

Eva Zažímalová (AV ČR)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Převáží zbraně mezi Ruskem a KLDR. Loď, na kterou USA uvalily sankce, kotví v čínském přístavu

Čína umožňuje ve svém přístavu kotvit ruské nákladní lodi, na kterou USA uvalily sankce a která zřejmě převáží do Ruska zbraně ze Severní Koreje. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy