Hlavní obsah

Varující povídky Romana Ráže

Právo, František Cinger

S názvem Muž bez emocí (Nakladatelství MarieTum, 228 str.) nabízí romanopisec a scenárista Roman Ráž soubor jedenadvaceti povídek s podtitulem Vyprávění o tom, co bylo, co je a co bude.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Ráž

Článek

Spisovatel i tematicky staršími příběhy dokazuje stylistické mistrovství. I když se nechává unášet myšlenkou, že jeho hrdina neví, o čem by měl vyprávět, postavy, které si vybere, ukazují bohatý vnitřní svět.

Nemůže vynechat tápání prvních milostných setkání či snů o nich. Nejvíce se však projevuje jako autor varující.

Titulní povídka se týká mladíka, který se vidí v muži postrádajícím emoce pojmenovaném manažer. Ten nenávidí moderní civilizaci natolik, že jí chce ukázat odpor tím, že vyhodí do povětří katedrálu. „Tobě by se nemělo nic stát,“ klade vypravěči na srdce. „Nerad ztrácím bojovníky. Tuto akci jsem naplánoval bez našich ztrát…“

Foto: MarieTum

Obal knihy

Ovšem mladík držící prst na spoušti exploze sleduje své bližní, kteří po mši dosud kostel neopustili.

„Ještě jsem to tlačítko nestiskl. Ještě všichni žijeme.“ Varovnější je závěrečná povídka Hopsárium. V Kocandově chce parta lidí vydělat na rekreačním centru. Vládnoucí zelení dávají přednost parku. Jenomže najednou se, díky oné partičce, objeví neznámý brouk, který Kocandov ohrožuje.

Parta na ochraně před fiktivním nebezpečím vyhraje volby a její členové si potom prosadí, co chtějí. Ráž tak po historických prózách z lázeňského prostředí ukazuje, že ani žánr povídky není určen jen pro příběhy, které sice zaujmou, ale neurazí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám