Dny otevřených dveří online. Místo osobní návštěvy virtuální prohlídka a konzultace po internetu

22. leden 2021

Workshopy, výstavy výrobků nebo komentované prohlídky učeben. To vše vždy bývalo součástí propagace středních škol a učilišť, které se snažily oslovit budoucí žáky a studenty. Na tradiční Dny otevřených dveří ale letos musely kvůli epidemické situaci zapomenout. Nově proto pořádají třeba virtuální prohlídky nebo konzultace s pedagogy přes internet.

„Hned při vstupu do školy se připravují kováři se svým stánkem, který je velmi poutavý. Dá se říct, že už zvukově láká uchazeče podívat se na jejich umění," popisuje Petr Sklenář, ředitel Střední školy zemědělské a zahradnické v Olomouci, jak vypadá běžný Den otevřených dveří, jakých tady zažili už desítky. Po kovářích by přišli na řadu aranžéři, u školy by stála zemědělská technika a zájemci by se mohli projet i na koních, o které se starají žáci oboru jezdec a chovatel. Jenže letos je všechno úplně jinak, do školy nikdo nesmí. „Fungovat to bude tak, že na našich stránkách jsou odkazy, pomocí kterých se uchazeči mohou připojit do skupin, kde budou připraveni naši odborníci na zodpovídání jakýchkoli dotazů ohledně výuky a školní docházky,“ dodal Sklenář

Kromě toho si zájemci můžou na stránkách jednotlivých škol prohlédnout budovy a vybavení pomocí virtuální prohlídky. S prezentací školám pomohl i jejich zřizovatel – Olomoucký kraj. Podle mluvčí Evy Knajblové hejtmanství na podzim ve většině škol natočilo krátké videospoty. Virtuální připojení ale například podle Aleše Jurečky, ředitele olomoucké Střední školy polytechnické, osobní návštěvu nenahradí. „Ten rozdíl je velký, důležitý je osobní kontakt a osobní zážitek,“ uvedl Jurečka.

Oba ředitelé se shodují, že zvláště pro žáky technických oborů je důležitá osobní přítomnost a možnost si řemeslo prohlédnout. „Samozřejmě máme připravenou nějakou prezentaci školy, abychom dokázali našim potenciálním žákům a jejich rodičům říct, co je většinou zajímá. Nicméně chybí tam ta zpětná vazba, která byla u těch exkurzí,“ dodává Jurečka. Jeho škola má den otevřených dveří dnes, další termíny plánuje ještě do konce ledna.

autor: tas
Spustit audio