Vystavení neobvyklého Kosinkova dědictví připomíná nekonečný příběh

  14:24
Vedení Žďáru nad Sázavou představilo záměr, jak naloží s takzvaným Kosinkovým dědictvím. Jde o značný počet obrazů, které městu odkázali manželé Bödefeldovi z Německa. Pro jejich vystavení hodlá Žďár využít prostory Staré radnice, na jejichž rekonstrukci může využít peněžní část dědictví tak, jak požaduje závěť.

Ředitel Regionálního muzea Zdeněk Málek si prohlíží jeden z darovaných obrazů. Bödefeldovi jich městu odkázali asi 180, další městu darovala druhá Kosinkova dcera Věra Horáková. | foto: Archiv MAFRA

„Koncem minulého roku jsme obnovili jednání s německým advokátem, který se stará o odkaz manželů Bödefeldových, kteří městu odkázali značné jmění. Jedná se asi o 180 obrazů v hodnotě přibližně 1,5 milionu korun,“ řekla místostarostka Ludmila Řezníčková.

Žďárská rodačka Jitka Bödefeldová byla dcerou místního malíře a všeuměla Josefa Kosinky (1908 - 1983). Zemřela v roce 2003, její muž Albert zesnul o dva roky později. Manželé žili v Dürenu v Severním Porýní-Vestfálsku.

Radní města byli seznámeni s dědictvím na konci roku 2006. Od té doby připomíná vypořádání závěti žonglování s horkým bramborem.

Podle vedení města je základní podmínkou závěti to, že odkázané peníze ve výši zhruba pěti milionů korun budou použity v souvislosti s vystavením obrazů.

„Podle závěti musíme do roku 2035 všechny vystavit. Pracujeme s návrhem, že by se zrekonstruovala zadní část Staré radnice před vstupem do turistického informačního centra a jedna z vedlejších místností, která se uvolnila,“ zmiňuje Řezníčková bývalý fotoateliér.

„Chceme tento prostor oživit a používat častěji než dosud,“ vysvětluje Řezníčková.

Starostové si stěžovali na domluvu s německou stranou

Už nyní jsou ve vestibulu s fontánkou u zadního vchodu do radnice vystavovány například fotografie. Podle vedení města by se pak během pěti let na stěnách protočila všechna darovaná díla.

Jak šel čas

  • rok 2003 - zemřela Jitka Bödefeldová, rozená Kosinková, dva roky po ní zesnul také její německý manžel Albert; rozsáhlou sbírku obrazů odkázali městu Žďár nad Sázavou
  • prosinec 2006 - radní města byli seznámeni s dědictvím
  • prosinec 2011 - zastupitelé schválili přijetí sbírky obrazů v souladu s dědickou smlouvou
  • květen 2012 - obrazy byly z Německa převezeny do Žďáru
  • srpen 2012 - zděděné obrazy byly souborně vystaveny v Domě kultury, o rok později byla část obrazů s tématem Doma i na cestách vystavena v Regionálním muzeu
  • březen 2018 - radní zvažují využití Staré radnice nebo Čechova domu coby výstavních prostor

Dokdy stihne město připravit prostory Staré radnice, které už v minulém volebním období drobnými úpravami prošly, zatím není jasné. „Záleží, jak rychlá budou jednání s německou stranou,“ reaguje Řezníčková.

Vystavení Kosinkova dědictví zatím připomíná nekonečný příběh. Dříve se hovořilo například o zřízení galerie na dosud nevyužívané půdě Čechova domu, kde sídlí vedení knihovny, či v bývalé I. základní škole, kterou už však město prodalo.

Předchozí starostové Jaromír Brychta a Zdeněk Navrátil si stěžovali na mizernou komunikaci s německou stranou, správce pozůstalosti se během let změnil.

Obrazy byly z Německa převezeny do Žďáru v květnu 2012. Po zaevidování a ocenění byly poprvé souborně vystaveny v srpnu téhož roku v Domě kultury, o rok později viděli návštěvníci zlomek děl v Regionálním muzeu, které sbírku spravuje. Muzejníci občas některé obrazy využívají.

Žďár v odkazu získal převážně Kosinkova díla, ale mezi obrazy jsou i dvě Ladovy kresby, obrazy od Františka Kavána, Oty Bubeníčka, Františka Emlera, Aloise Lukáška nebo Jindřicha Zezuly.

„Sbírka má cenu hlavně historicko-dokumentační,“ řekla před lety při jejím posuzování galeristka Hana Nováková.

Měl autodopravu, fotografoval, maloval i dubloval

Město mezitím získalo další obrazy, tentokrát darem od rodiny Horákových, tedy ze strany druhé Kosinkovy dcery z Prahy. Její manžel daroval městu v červnu 2017 celkem 65 obrazů a umělecké sklo v ceně vyčíslené ve smlouvě na 175 tisíc korun.

„Galerie bude určená hlavně pro sbírku Bödefeldových. Samozřejmě ale počítáme i s výstavou obrazů od manželů Horákových,“ doplnil mluvčí města Matěj Papáček.

Josef Kosinka žil v letech 1908 až 1983 a patří mezi nejzajímavější žďárské osobnosti 20. století. Provozoval autodopravu, fotografoval, působil v Sokole, závodil na motocyklu, ve filmu Dědeček automobil dělal dubléra herci Svatopluku Benešovi.

Šest let byl ředitelem okresního muzea (1957 - 1963), z Kosinkových zápisků vznikla po jeho smrti kronika let 1900 - 1945. Jeho vášní bylo malování, akademické vzdělání však kvůli potížím s komunistickým režimem získal až po své rehabilitaci v roce 1968, když už byl v důchodu. Byl také konzervátorem památkové péče nebo domovníkem ubytovny.

Autor: