Chrání zdraví lépe ústenka, rouška nebo respirátor? Jakou ochranu zvolit, radí časopis dTest

22. leden 2021

Problematika ochranných pomůcek je poměrně složitá. Někdy je vhodné nasadit si ústenku, jindy zase respirátor. Co je co a podle čeho se v možnostech ochrany dýchacích cest orientovat? A zvyšuje ochranu nanomateriál?

Respirátor FFP2

Ústenka je jednorázová rouška vyrobená z netkané textilie, kterou známe od lékařů. Za úkol má chránit okolí před kapénkami, které bychom do něj při mluvení či dýchání šířili,“ vysvětluje redaktor čaopisu dTest Jan Maryška.

Naproti tomu respirátor, takzvaná filtrační polomaska, je pracovní ochranná pomůcka, která má lidi chránit před vdechnutím jemných prachových či aerosolových částic.

Další testovanou kategorií byly látkové roušky, tedy improvizované ochranné pomůcky. Fungovat by měly podobně jako jednorázové ústenky, tedy bránit tomu, abychom my ,prskali‘ do okolí.

Poslední kategorií, kterou časopis dTest testoval, byly ochranné pomůcky s přídavkem nanomateriálů. Může jít o ústenku, respirátor i textilní roušku. Od těch ostatních se liší tím, že je v nich nanomembrána, která zvyšuje jejich filtrační účinnost.

Výsledky dTestu:

  • Nejvyšší účinnost navzdory všem zaškobrtnutím vykazovaly respirátory. Dokázaly nejlépe a nejúčinněji odfiltrovat i nejmenší aerosolové částice.
  • Na druhém místě byly ochranné pomůcky s nanomembránou.
  • Na třetím místě skončily jednorázové ústenky, které dokážou také poměrně spolehlivě zachytit i ty nejmenší částice. Navíc vykazují nejlepší prodyšnost ze všech testovaných kategorií, to znamená, že se přes ně nejlépe dýchá. 

 

  • Konkrétní výsledky testu jsou k dispozici na stránkách časopisu dTest zcela mimořádně zdarma.
     

Pozor na provlhnutí

Podle redaktora Jana Maryšky je obzvláště důležité zacházet s pomůckou tak, jak se má. V prvé řadě tedy rozlišovat, zda jde o pomůcku jednorázovou, či na vícero použití. U všech je ale třeba hlídat jejich provlhnutí. Když se totiž materiál zvlhčí, filtrační účinnost rapidně klesá.

Většina ochranných pomůcek je na jedno použití, i když samozřejmě existují i respirátory opakovatelně nositelné. Některé respirátory lze dezinfikovat a použít znovu, ale je potřeba, aby tuto možnost výrobce uvedl na obale. My jsme však testovali jen ty na jedno použití, vysvětluje Jan Maryška. 

Dělení respirátorů do tříd FFP1, FFP2 a FFP 3 vychází primárně z toho, jak důkladně dokážou zachytit prachové částice o průměru 0,6 mikronu. Platí, že respirátor FFP2 by měl zachytit alespoň 94 % těchto částic. Respirátor FFP 3 má účinnost 98 % a vyšší.

Dramatické rozdíly

Ručně šitá rouška jako ochrana proti novému typu koronaviru

Test ukázal rozdíly nejenom mezi kategoriemi, ale i například jen mezi jednotlivými ústenkami.

Zjistili jsme, že dobrá jednorázová ústenka dokáže zachytit až 70 % aerosolových částic, což je velice úspěšná hodnota, srovnatelná i s respirátorem. Na druhé straně jiná jednorázová ústenka si poradí sotva se 30 %.

Přesto ústenka ochrání lépe než textilní rouška. I ta nejlepší totiž zachytí pouhých 20 % aerosolových částic.

Bohužel se na první pohled nedá poznat, jak účinná ústenka bude. Kvalitu nezajistí ani to, když bude ústenka z lékárny. V Evropské unii ale existuje soubor norem pro ústenky a respirátory. Pokud tedy je na obalu uvedeno logo CE, znamená to, že se od daného výrobku dá očekávat garantovaná kvalita, uzavírá Jan Maryška.

Spustit audio

Související