Hlavní obsah

Bidenův první problém. Vlivní republikánští senátoři odmítají jeho migrační zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Migrace je ve Spojených státech jedním z klíčových témat. Nový prezident Joe Biden u ní narazil na problém hned několik hodin po nástupu do funkce. Klíčovým republikánským senátorům se nelíbí jeho plán, který počítá s tím, že do osmi let by americké občanství mělo získat zhruba 11 milionů lidí, kteří v současnosti nelegálně pobývají na území USA.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden ještě v den své inaugurace zvrátil výkonnými nařízeními některá Trumpova nařízení, která se týkala migrační politiky. Měl na to právo a tyto prezidentské dekrety navíc nevyžadují žádný souhlas Senátu nebo Sněmovny reprezentantů.

V dlouhodobém horizontu ale Biden plánuje imigrační zákon, který lze nazvat osmiletou cestou za americkým občanstvím. To se týká zhruba 11 milionů lidí, kteří jsou v USA ilegálně. Tedy zcela odlišný přístup, než prosazoval Donald Trump.

Existuje hodně témat, které můžeme vyřešit v kooperaci s prezidentem Bidenem, ale plošná amnestie nelegálních přistěhovalců není jedním z nich.
Republikán Marco Rubio

Ačkoli se mnozí republikáni nikterak netajili tím, že s Bidenem klidně budou spolupracovat, v tomto ohledu mají především klíčoví senátoři této strany problém s případným přijetím tohoto zákona. „Určitě existuje hodně problémů, které můžeme vyřešit v kooperaci s prezidentem Bidenem, ale plošná amnestie pro lidi, kteří tady nezákonně žijí, není jedním z nich,“ uvedl pro AP senátor Marco Rubio.

Při diskusi o migrační politice je právě Rubio na půdě Kongresu velkým hráčem.

Návrh je příliš levicový

V roce 2013 byl členem Skupiny osmi (angl. Gang of 8), což byla bipartijní skupina složená ze čtyř demokratů a čtyř republikánů, která přišla s návrhem zákona, který měl poskytnout cestu k občanství milionům přistěhovalců bez dokladů, vytvořit nové programy pro pracovníky s vysokou i nižší kvalifikací, ale zároveň také posílit bezpečnost hranic.

Foto: Pool, Reuters

Marco Rubio patří v Senátu mezi nejvlivnější republikány.

Návrh tehdy prošel demokraty ovládaným Senátem, nikoli však Sněmovnou reprezentantů, kterou ovládali republikáni. Členem Skupiny osmi byl před sedmi lety také republikánský senátor Lindsey Graham. Ten označil Bidenův současný návrh „příliš nalevo“ od toho v roce 2013.

Z řad republikánů byli členy Skupiny osmi ještě Jeff Flake a John McCain. První ale od roku 2019 už senátorem není a druhý zemřel v roce 2018.

Republikáni žádají o odklad projednání impeachmentu Trumpa

Amerika

Odpor Rubia a Grahama je tak pro Bidena varováním. V roce 2013 totiž nejvlivnější republikáni v Senátu rozhodli, že je třeba zaujmout více liberálnější postoj v oblasti migrační politiky, protože Barack Obama byl tehdy teprve na začátku svého druhého čtyřletého mandátu ve funkci prezidenta.

Kompromis, nebo nekonečné řečnění

Jejich postoj se ale pochopitelně výrazně změnil v roce 2016, kdy se šéfem Bílého domu stal Donald Trump. Republikáni navíc získali většinu v Senátu a mohli tak od liberálnějšího postoje ustoupit. Bez jejich hlasů se přitom Bidenův migrační zákon bude demokratům složitě prosazovat.

Foto: Alex Edelman, ČTK/AP

Bidenův migrační zákon v současné podobě podle Lindseyho Grahama Senátem neprojde.

Demokraté mají v Senátu těsnou většinu, poměr je 50 ku 50 s tím, že při remíze má rozhodující volbu viceprezidentka Kamala Harrisová. Jenže republikáni mohou sáhnout k obstrukcím, tedy tzv. filibusteru (velmi dlouhé řeči, kterou znemožní zahájení hlasování).

Aby demokraté řečníka umlčeli, potřebují získat alespoň třípětinovou podporu. To znamená 60 senátorů. Deset z nich by tak museli přetáhnout z opozice. To však bude obtížný úkol, pokud nepřimějí ke spolupráci právě klíčové republikány, jako je Graham či Rubio.

Sám Graham, který po nástupu Trumpa zaujal silně pravicový postoj, ale nabízí prostor pro vyjednávání. Republikáni by podle něj v určité formě mohli podpořit kodifikaci programu Odložené akce pro příchody v dětství (angl. Deferred Action for Childhood Arrivals - DACA).

Biden změnil výzdobu Oválné pracovny, odstranil bustu Churchilla

Amerika

Ten umožňuje, aby se o dva roky odložilo jednání o deportaci lidem, kteří do USA ilegálně přicestovali jako děti. Během tohoto období si pak mohou v USA vyjednat pracovní povolení. Program ale neposkytuje těmto jedincům cestu k občanství a zúčastnit se ho mohou pouze bezúhonní ilegálové.

„Schválit komplexně udělování občanství všem ilegálním migrantům bude při vyrovnaném počtu senátorů téměř nemožné. Program DACA je podle mého reálný,“ dodal Graham.

Reklama

Výběr článků

Načítám