V šachtách dolu Jeroným na Sokolovsku našli ochránci 276 netopýrů

22. leden 2021 18:00

Ochránci přírody zahájili zimní sčítání netopýrů v Karlovarském kraji. V pátek 22. ledna zamířili například do středověkého dolu Jeroným v Čisté na Sokolovsku, kde našli celkem 276 netopýrů.

Netopýr ušatý, řasnatý nebo Brandtův. To jsou jen některé z druhů netopýrů, které zimují v historickém dole Jeroným na Sokolovsku. Vyskytují se zde i méně obvyklé druhy jako například netopýr brvitý. Jejich zimní spánek využívají odborníci ze Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les k pravidelnému sčítání.

Důležité je být při tom potichu, na netopýry dlouho nesvítit a hlavně na ně nedýchat. „Jde o to omezit jakékoliv možné faktory, které by mohly způsobit to, že se netopýři z toho zimního spánku proberou. Čelové svítilny nebo baterky netopýrům nevadí, pokud to není dlouhé. Dýchání vlastně ohřívá a bezprostředně varuje netopýra, že se blíží nebezpečí,“ uvedl Přemysl Tájek z regionálního pracoviště Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Sčítání netopýrů v rozsáhlém hornickém díle může trvat až 7 hodin. Odborníci musí totiž prohlédnout každý kousek stropu i projít každou štěrbinu. Největší počet, který zaznamenali v této lokalitě, bylo přibližně 350 jedinců.

V Karlovarském kraji je více než 300 zimovišť netopýrů. Vedle dolu Jeroným je to například také známý důl Mauricius v Krušných horách.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio