Ligue 1 - souhrn 21. kola

22.01.2021, 22:58, aktualizováno 24.01.2021, 22:47
Komentáře a souhrny
Marcelo (© AFP)
Ve šlágru kola sice Monaco doma s Marseille nejprve prohrávalo, ale nakonec se po obratu radovalo z vítězství. Paris Saint-Germain naplnilo úlohu favorita proti Montpellieru, který i díky početní výhodě rozstřílelo poměrem 4:0. Dvě branky vstřelil Mbappé, po jedné přidali Neymar a Icardi. Lille uspělo v Rennes, Lyon snadno sestřelil oslabené Saint-Étienne...

AS Saint-Étienne - Olympique Lyon 0:5

24.01.2021 21:00

Góly: 16. Tino Kadewere, 36. Marcelo, 59. Marcelo, 68. Tino Kadewere, 82. Denis Bouanga (vl.)

Jednoznačný průběh mělo prestižní derby mezi Saint-Étienne a Olympiquem Lyon známé jako "Derby Rhônealpin". Hosté vyhráli na stadionu Geoffroye-Guicharda vysoko 5:0 a dál se drží v kontaktu s PSG a Lille. Po dvou brankách si večer připsali Tino Kadewere a Marcelo, jednu branku si vstřelilo nešťastné ASSE samo.

Lyon sice byl favoritem, ale takhle jednoznačná demolice se nečekala. Přitom nechybělo moc a utkání se mohlo vyvíjet úplně jinak, kdyby domácí proměnili velkou tutovku už v první minutě. Moueffek se dostal ve vápně k odraženému balónu úplně sám, měl spoustu času zakončit a stačilo jen trefit branku a Saint-Étienne by vedlo. Nic z toho se však nestalo. Hned vzápětí si vytvořil gólovku i Lyon a Depay jen donutil k zákroku brankáře Moulina.

Domácí vzdorovali ofenzívě Les Gones jen do šestnácté minuty, než propadnutý centr dopravil do sítě znovu nehlídaný Tino Kadewere. To už se pomalu rozjížděla ofenzivní smršť Lyonu a o chvíli později z dálky orazítkoval břevno Maxence Caqueret. Převaha Lyonu byla zřejmá a ještě v prvním poločase vygradovala druhou brankou. Dubois poslal centr do šestnáctky, kde si na něho nejvýše vyskočil Marcelo a hlavou zvýšil na 2:0. Obrana Saint-Étienne vůbec nestíhala a pokud by se ve druhém poločase nezlepšila, hrozil domácím potupný debakl.

Claude Puel zareagoval o přestávce střídáním, ale Lyon byl v laufu a zápas si patřičně užíval. V 59. minutě opět udeřil ze vzduchu hlavou obránce Marcelo a hosté už vedli o tři góly. A to ještě zdaleka nebylo všechno. O devět minut později prostřelil Moulina znovu Tino Kadewere a skóre začínalo nabírat hrozivých rozměrů.

Les Verts měli obrovský problém pokrývat standardní situace a nepoulárního "bůra" inkasovali jak jinak, než ze vzduchu. Depayův centr tentokrát nikdo z hostí nezasáhl, nýbrž ho tečoval do vlastní sítě hlavou Denis Bouanga. Lyon ani v tento moment neměl dost a Saint-Étienne mohlo prohrát ještě větším rozdílem. Ránu Ekambiho ale parádním zákrokem vytěsnil Moulin. O vítězi utkání už bylo dávno rozhodnuto, otázkou jen byla konečná výše výsledku. Brankostroj Lyon se nakonec zastavil na pěti kouscích, což hostům pochopitelně pramálo vadilo.

Olympique Lyon podal suverénní výkon, v prestižním derby nasázel hráčům Les Verts pět branek a nadále zůstává v těsném kontaktu s prvním místem. Na vedoucí PSG ztrácí jen dva body.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Lille OSC 0:1

24.01.2021 17:00

Góly: 16. Jonathan David

Svěřenci Christopha Galtiera prožívají opět povedený ročník. Rozhodně nebude bez zajímavosti, že za celý minulý nasbírali 49 bodů, přičemž v aktuálním mají po jednadvaceti kolech na kontě o čtyři méně. Samozřejmě nutno připomenout, že loni se končilo po osmadvaceti zápasech. Oproti tomu série neporazitelnosti Rennes se zastavila na čísle sedm.

Už v úvodní minutě se osmělil Faitout Maouassa a Mike Maignan si připsal první zákrok. Za dvě minutky našel Yusuf Yazici kolegu Benjamina Andrého, jehož hlavička se mezi tři tyče nevešla. V minutě patnácté posunul Luiz Araujo na Jonathana Davida, jehož pokus vyrazil Romain Salin na rohový kop.

Z něj padla jediná trefa v zápase. Brankář Rennes chtěl balon vyboxovat pryč, jenže jej posunul přímo k Davidovi, který se nerozpakoval a rychle ho poslal do sítě - 0:1. Ve 20. minutě vyrobil chybu Hamari Traoré, čímž nabídnul Yazicimu možnost navýšit skóre. Turecký reprezentant volil razantní zakončení, jenže na muže v rukavicích nevyzrál.

Ve 23. minutě využil Jonathan David poněkud laxního pohybu a nedůrazu v podání Nayefa Aguerda, který protihráče fauloval ve vlastním vápně. Sudí Eric Watterllier si však šel celou situaci přezkoumat k videu, aby zjistil, že celé situaci předcházel ofsajd útočícího hráče. Žádná penalta ve prospěch LOSC se tedy nekopala.

V sedmadvacáté minutě by Clément Grenier svým volejem možná vyrovnal, kdyby se míči do cesty nepostavil Zeki Celik. Po změně stran o sobě dal znovu vědět Grenier. Jeho střela z přímého kopu ale nebyla přesná. V 62. minutě se po rohovém kopu dostal do zakončení hlavou Aguerd a obránce Celik stál znovu přesně tam, kde měl.

V 66. minutě přišla opět řada na Jonathana Davida, kterému ke druhému přesnému úspěchu zase tolik nescházelo. V závěrečné desetiminutovce to akrobaticky zkoušel hostující Timothy Weah. Na druhé straně vyzkoušel Maignanovu pozornost Adrien Hunou. V nastaveném čase ještě pálil z přímého kopu Grenier a kulatý předmět přeletěl břevno o nějakých dvacet čísel. Svěřenci Juliena Stéphana tedy na remízu nedosáhli.

Více informací k zápasu

Dijon FCO - Racing Strasbourg 1:1

24.01.2021 15:00

Góly: 63. Senou Coulibaly - 51. Ludovic Ajorque

Racing tak úplně nepotvrdil lepšící se formu z uplynulých týdnů, takže na eventuální nakouknutí do horní poloviny tabulky si bude muset ještě počkat. Oproti tomu DFCO ještě určitě svede tuhý boj o udržení v Ligue 1.

V 7. minutě přihrával Adrien Thomasson na zadní tyč, kde měl ke škodě Strasbourgu špatně srovnaný krok Ludovic Ajorque. Následně nebezpečně pálil Mehdi Chahiri a balon skončit těsně vedle pravé tyče. Ve čtyřiadvacáté minutě se k hlavičce dostal Ajorque. Ani tentokrát však svůj tým do vedení neposlal.

Zbytek úvodního poločasu provázela řada nepřesností. A když už se v závěru úvodní pětačtyřicetiminutovky dostal Eric Ebimbe do zakončení, postrádalo patřičné parametry. V jednapadesáté minutě vyslal Chahiri tvrdou ránu Racioppiho směrem. Jednička ve službách Dijonu pouze vyrážela a míč si ve vzduchu našel Ludovic Ajorque. Jeho gólovou hlavičku nejprve rozhodčí pro domnělý ofsajd neuznal. Nicméně po poradě s VAR musel své rozhodnutí přehodnotit - 0:1.

Prakticky okamžitě po rozehrávce se hosté zmocnili míče a Thomasson mohl pojistit vedení, kdyby ve skluzu nenapálil břevno! V 63. minutě zahrávali svěřenci kouče Linarése rohový kop. Eiji Kawashima musel vyrážet hlavičku Senoua Coulibalyho. Avšak Les hiboux zůstali ve vápně a další přihrávku od Rogera Assalého už Coulibaly přetavil ve vyrovnávací gól. Z bezprostřední blízkosti tohle šestadvacetiletý obránce opravdu nemohl nedat - 1:1.

V 86. minutě mohli Laureyho hráči překlopit misky vah zpět na svoji stranu. Ajorque poslal vysoký balon do vápna, kde to z první zkusil Kévin Zohi. Místo střely však nechtěně přihrál ještě lépe postavenému Adrienu Thomassonovi, jehož volej skončil kousíček vedle pravé tyče. Strasbourg se tak pokusí uhrát další výhru za týden proti Remeši. Dijon pojede do Lille.

Více informací k zápasu

FC Metz - FC Nantes 2:0

24.01.2021 15:00

Góly: 35. Aaron Leya Iseka, 90+3. Farid Boulaya

Les Canaris už pomalu zapomínají, jaké to je získat všechny tři body. Naposledy se z výhry radovali v desátém kole. Teď přichází po třech remízách další porážka, kvůli které se sestupové pásmo nachází už nebezpečně blízko. Kouzlo Raymonda Domenecha zatím nezafungovalo, naopak Frédéric Antonetti pokračuje u kormidla Les Grenats ve velmi dobré práci.

Hostující borci se v dohledné vzdálenosti od Alexandra Oukidji v úvodu utkání dvakrát nerozmýšleli a hned zkoušeli své štěstí. Scházela jim však větší přesnost. Ve 32. minutě přiletěl do vápna Met centr, který Coulibaly sklepnul hlavou na hranici šestnáctky pro Ludovica Blase, který se ovšem značně ukopnul.

O to větší smůla pro Nantes, že už za nějakých 180 sekund vsítil Aaron Leya Iseka první branku tohoto klání. Farid Boulaya mu poslal přihrávku za obranu a bruselský rodák skákající míč lehce přehodil přes vyběhnuvšího Albana Lafonta - 1:0. Rozhodčí Miguelgorry si šel ještě celou situaci překontrolovat k videu, avšak o žádný ofsajd se nejednalo.

V 50. minutě se v dobré pozici objevil Coulibaly, jenže touhle ranou opravdu nemohl pomýšlet na vyrovnání. Dvě minutky poté rozehrávali hráči bretaňského klubu standardní situaci a Nicolasi Palloisovi se podařilo balon dostat do sítě. Radost mu však pokazilo těsné ofsajdové postavení. Vysoký malijský forvard ve službách Nantes se v šanci ocitnul znovu v 66. minutě. Brána mu opět byla malá.

V 71. minutě to už už vypadalo, že hosté dostanou výhodu pokutového kopu. Bohužel se ukázalo, že přestupku proti pravidlům v podání borců Met předcházel ofsajd útočící skvadry, tudíž se žádná penalta nekopala. Kanárci byli i ve zbývajících minutách v ofenzivní činnosti prakticky bezzubí. V závěrečné nastaveného času minutě navíc podruhé inkasovali.

Když už to vypadalo, že se Domenechovi svěřenci útoku ubrání, posunul John Boye ze středového kruhu rychle zpět na Farida Boulayu, jenž vystřelil z hranice velkého čtverce pravačkou po zemi na bližší (levou) tyč. A protože Lafont na kulatý předmět nedosáhnul, připsal si reprezentant Alžírska vedle celkově páté asistence také čtvrtou branku v sezoně - 2:0.

Více informací k zápasu

Stade Reims - Stade Brestois 1:0

24.01.2021 15:00

Góly: 40. Nathanaël Mbuku

V posledních týdnech bývá složitější pro hostující týmy odvézt ze Stade Auguste-Delaune nějaké body. Les Rouges et Blancs díky tomu zase mají o krůček blíže k záchraně, ačkoli do konce ročníku stále zbývá odehrát sedmnáct duelů. To pochopitelně dobře vědí i v Brestu, který v uplynulých kolech už rozhodně zahrál lépe.

Během úvodních třiceti minut se měly obrany obou celků na pozoru. Soustředěný výkon byl okořeněn obětavostí, takže nebylo neobvyklým jevem, že střela útočícího výběru byla zblokovaná. A když už se přeci jen někdo k nějakému pokusu propracoval, neznamenalo to bezprostřední ohrožení branky, protože scházela přesnost.

V 33. minutě se osmělil pozdější kuriózní hrdina Nathanaël Mbuku, leč i jeho střela z hranice velkého vápna nakonec zamířila o kousek vedle. Ve 39. minutě se po centru do šestnáctky nejrychleji zorientoval Brendan Chardonnet a po jeho ráně zvonila tyč Rajkovićovy svatyně. A znovu se potvrdilo ono známé fotbalové pořekadlo o tom, že když nedáš, tak dostaneš.

Jakmile se dostali domácí na polovinu Brestu, mohl zpoza vápna pálit Xavier Chavalerin. Tahle rána trefila do hlavy ve vápně stojícího Nathanaëla Mbukua, od něhož putoval kulatý předmět za brankovou čáru. Nu což, i takovéto góly se počítají a můžou svému týmu zajistit šestou výhru v sezoně - 1:0.

V dresu Remeše nechyběl dvanáctigólový Boulaye Dia. Avšak v tomto duelu toho mnoho ze svého umění nepředvedl a po osmdesáti minutách byl vystřídán. V následujících minutách se na kopačky hráčů obou týmů zase vkrádaly nepřesnosti. A když už se v 66. minutě Mathieu Cafaro dostal ke střele, nasměroval ji pouze do míst, kde stál připravený Gautier Larsonneur. Na střely na bránu chudý zápas proto skončil těsnou výhrou Guionovy skvadry.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Angers SCO 2:1

24.01.2021 13:00

Góly: 8. Ui-jo Hwang, 11. Ui-jo Hwang - 39. Angelo Fulgini

Domácí tak na stadionu Matmut Atlantique slaví pátou výhru v sezoně. Celkově se už vyšplhali na sedmou příčku. Předskočili tedy i SCO, kteří naopak připisují už devátou porážku, kvůli které v tabulce okupují desáté místo.

Je otázka, jak by to všechno dopadlo, kdyby Gassetovi svěřenci brzy nevedly o dvě branky. První dvě střely přitom měli na svědomí Stéphane Bahoken a Angelo Fulgini. Jenže pak přišla 8. minuta a s ní přihrávka na malé vápno, kde mezi pěticí hráčů nejrychleji zareagoval Hwang Ui-jo a z otočky prostřelil Paula Bernardoniho. VAR nakonec ofsajdové provinění proti pravidlům nepotvrdilo - 1:0.

A v 11. minutě se Les Girondins radovali znovu. Yacine Adli vyslal na zteč opět hbitého jihokorejského kolegu, který si ve vápně poradil s Ismaëlem Traorém a z úhlu prostřelil muže v rukavicích podruhé - 2:0. Dvacetiletý Adli předvádí - podobně jako Hwang Ui-jo - velice dobré výkony a ten v duelu s Angers mohl osladit gólem, kdyby po osmnácti minutách hry nezamířil těsně vedle.

Ve 30. minutě měl Moulinův výběr velkou kliku, že stál Rémi Oudin v ofsajdu. Jinak by totiž musel Souleyman Doumbia zpytovat svědomí za vlastní gól. Ve 39. minutě to Adli se svou aktivitou trochu přehnal a svým faulem nabídnul Angers možnost zahrávat standardní situaci z ideálního místa, tj. necelých dvacet metrů od brankové čáry.

Pravačka Angela Fulginiho famózním způsobem vymetla levou šibenici. Benoît Costil se stačil akorát ohlédnout - 2:1. Vcelku výživný první poločas mohl skončit remízou. Stéphane Bahoken měl krátce před odchodem do šaten hned dvě velké příležitosti, nicméně gólman Bordeaux svůj tým povedenými zákroky podržel.

Hned ve 48. minutě centroval Sada Thiob. Opět to byl Bahoken, kdo se na zadní tyči opřel do balonu. Bohužel pro hosty nastřelil jenom brankovou konstrukci. Benoît Costil musel znovu do akce těsně před vypršením úvodní hodiny hry. Thioub střílel z úhlu dobře, avšak na domácí jedničku nevyzrál. V následující minutě při něm stálo velké štěstí, když Bahoken po Doumbiově přihrávce selhal ve vyložené příležitosti.

Poté se připomněli domácí. Jmenovitě to byl střídající Nicolas de Préville, kdo o kousek minul. V 80. minutě se hnal do šance Hwang Ui-jo. Hattrick ale neoslavil, protože tenhle pokus nebyl z nejpovedenějších. Les Girondins byli zase spíše šťastnějším týmem, jelikož vzhledem k průběhu hry se evidentně nedá tvrdit, že by byli vyloženě lepší.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Olympique Marseille 3:1

23.01.2021 21:00

Góly: 47. Guillermo Maripán, 75. Aurélien Tchouaméni, 90+2. Stevan Jovetić - 12. Nemanja Radonjić

Ve Francii se v sobotu večer hrál šlágr mezi Monakem a Olympique Marseille, načež z vítězství se nakonec radoval domácí tým. V utkání, kterému se někdy přezdívá "Derby de la Mediterranée", padly celkem čtyři branky, z toho tři do hostující sítě. Pod výhru "Knížat" se nejvýrazněji podepsali Maripán, Tchouameni a Jovetić. Čestný úspěch hostů měl při úvodní brance zápasu na svědomí Radonjić.

Zápasy Monaka s Olympiquem Marseille patří ve Francii mezi ty nejsledovanější a výjimkou nebylo ani sobotní klání na stadionu Stade Luis II. Oba celky usilují o postup do Ligy mistrů, ale jen vítěz se mohl prvním třem příčkám přiblížit, což se nakonec podařilo domácím.

Trenér OM André Villas-Boas nechal jen na lavičce náhradníku Dimitriho Payeta a v ofenzivě tak spoléhal na trio Thauvin, Radonjić, Benedetto. Na druhé straně se měli o ofenzivní choutky starat kapitán Wissam Ben Yedder a Kevin Volland.

V Monaku se na úvodní branku nečekalo dlouho a hostům na ní stačilo dvanáct minut. Nemanja Radonjić předvedl rychlé nohy, s balónem pláchl obraně a před Lecomtem přesně zakončil. Svěřenci trenéra Kovače se snažili o co nejrychlejší vyrovnání a blízko byli po ráně Diopa, kterou Mandanda vyrazil. Monako si zejména v závěru prvního poločasu vytvořilo tlak, ale vyrovnání se nedočkalo. Vollandovi z ideální pozice chyběla razance a Wissam Ben Yedder pro změnu těsně netrefil branku.

Monako se dočkalo až krátce po změně stran. Niko Kovač nejprve poslal na hřiště ruského útočníka Golovina a chvíli na to si na centrovaný balón naskočil stoper Maripán a hlavou srovnal na 1:1. Po vyrovnání následovala vyrovnaná pasáž hry, během které si žádný z týmů gólovku nevypracoval.

Zápas se nakonec zlomil čtvrthodinu před koncem ve prospěch "Knížat". Po rohovém kopu se opět hlavou prosadil tentokrát Aurélien Tchouameni a Marseille se v závěru musela hnát za vyrovnáním. To se jí nepodařilo a v nastavení přidal z pohledu domácích pojistku Stevan Jovetić. Černohorský reprezentant ukázal, že umí zahrávat volné přímé kopy a povedenou ranou nedal Mandandovi šanci. Monako porazilo v derby Marseille 3:1 a posunulo se na průběžnou čtvrtou příčku. Marseille zůstává v závěsu šestá, ale bude se muset hodně zamyslet, neboť prováhala několik možností přiblížit se dokonce prvnímu místu.

Více informací k zápasu

RC Lens - OGC Nice 0:1

23.01.2021 17:00

Góly: 49. Youcef Atal

Fotbalisté Lens nenavázali na velmi cenný skalp ze středeční dohrávky na půdě Marseille a doma podlehli možná trochu překvapivě Nice. To se raduje z přerušení své negativní série, která činila pět utkání bez tříbodového výsledku, a vzdálilo se tak ještě více od nepříjemného sestupového pásma. O jedinou branku utkání se postaral Youcef Atal.

Zdálo se, že domácí po minulé výhře na jihu Francie zapomněli na nedobrý vstup do nového roku, patrně ovšem nejsou v takové pohodě, v jaké byli prakticky po celý podzim. Opět se potvrdilo, že zrovna Les Aiglons pro ně nepředstavují nejoblíbenějšího protivníka. A stejně jako v rámci kola číslo jedna s ním prohráli. V tomto případě nicméně ani jednou neskórovali.

První poločas nabídl jakési dvě šance, které mohly znamenat průběžnou změnu vyrovnaného skóre. Avšak Atalův pokus levačkou ze 13. minuty polapil gólman Leca, na druhé straně se ve 31. minutě snažil zapsat na střeleckou listinu aktivní Ganago, hostující brankář Benítez ale nakonec zasahovat nemusel, poněvadž jeho sok z blízkosti trestuhodně nemířil nejpřesněji.

Ve 49. minutě se Nice dočkalo své odměny, vedení přitom udrželo až do samého konce. Dolberg naznačil zakončení, přistrčil balón na Atala, jenž se kličkou zbavil bránícího Boury a následně zacílil přesně ke vzdálenější tyčce. Lens mělo asi největší možnost na odpověď tři minuty před koncem, v dobré pozici se ocitl Banza, hlavou však nasměroval míč do zámezí.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Montpellier HSC 4:0

22.01.2021 21:00

Góly: 34. Kylian Mbappé, 60. Neymar, 61. Mauro Icardi, 63. Kylian Mbappé

Pařížané neměli příliš slitování s Montpellierem, nasázeli mu dohromady čtyři branky, po dlouhé době řádila naplno hvězdná ofenzíva v podobě Kyliana Mbappého, Neymara, Maura Icardiho a Ángela Di Maríi, a upevnili si své vedení v tabulce. Nutno podotknout, že celý zápas notně ovlivnilo brzké vyloučení na straně hostů, museli dohrávat bez Jonase Omlina.

Hostující brankář totiž hasil požár na poslední chvíli, na jeho bránu se řítil Mbappé, který provedl jednoduchou kličku, byl podražen těsně před pokutovým územím, a protože se jednalo o zmaření zjevné brankové možnosti, nemohla následovat nic jiného než červená karta. Už od 18. minuty tedy musel hájit montpellierskou bránu nově náhradník Bertaud.

Již předtím jinak PSG jasně dokazovalo, že se chce v prakticky nejsilnější možné sestavě zahřát do optimální provozní teploty, jenomže v 9. minutě Icardi svou šanci neproměnil. Skóre se tak měnilo až v době, kdy hrál jeho soupeř v oslabení, ve 33. minutě Neymar poslal přihrávku na Di Maríu, ten ve vápně uvolnil Mbappého, jenž jemným obloučkem zacílil.

Po obrátce poté během pouhých tří minut na sklonku hodiny hry nasázelo PSG za záda Bertauda další tři střely. V 54. minutě se ozval neúnavný Icardi, tentokráte ovšem na Bertauda ještě nevyzrál. Nicméně o šest minut později se v šestnáctce propracoval k balónu Mbappé, všiml si, že mu z druhé vlny nabíhá Neymar, a ten pak neměl sebemenší problém skórovat.

Uběhlo jenom pár okamžiků od druhého přesného zásahu Les Parisiens a MHSC muselo skousávat třetí inkasování. Na pravé straně pláchl Florenzi, jeho přihrávka, tečovaná bránícím Congrém, propadla až ke zcela volnému Icardimu, který svou dělovku nasměroval tvrdě pod břevno. A v 63. minutě se domácí radovali ještě z jednoho, posledního gólového úspěchu.

Byla z toho opravdu hodně povedená akce. Mbappé u středového kruhu narazil míč patičkou pro Neymara, ten podnikl rychlý výpad směrem dopředu, ve správnou chvíli adresoval nahrávku na Icardiho, který se rozhodl nezakončovat, ale nesobecky ještě nasměroval merunu na lépe postaveného Mbappého, jenž vážně velmi snadno zamířil do zcela odkryté brány.

Parádním způsobem tedy oslavil svůj jubilejní 100. zápas v dresu PSG brazilský fenomén Neymar, jenž zároveň zaznamenal v pořadí 81. branku napříč všemi soutěžemi. Nejdražší posila v historii fotbalu je už evidentně zdráv po zranění kotníku, naopak nově údajně lehké zdravotní potíže trápí jeho spoluhráče Marquinhose a gólmana Navase, kteří museli střídat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain21143448:1145
2.Lille OSC21136236:1545
3.Olympique Lyon21127244:1943
4.AS Monaco21123642:3039
5.Stade Rennes21106530:2336
6.Olympique Marseille2095627:2232
7.Girondins Bordeaux2195725:2232
8.FC Metz2187623:1831
9.RC Lens2194830:3031
10.Angers SCO2193926:3330
11.Montpellier HSC2184933:3928
12.OGC Nice2075823:2826
13.Stade Brestois21821131:3726
14.Stade Reims2166929:3124
15.Racing Strasbourg21731130:3324
16.AS Saint-Étienne21471020:3519
17.FC Nantes2139920:3418
18.Dijon FCO2029913:2715
19.Nîmes Olympique20431316:4115
20.FC Lorient19331320:3812
Zbývající zápasy
24.01. 15:00Nîmes Olympique - FC Lorient

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (56)

Přidat komentář
Melda

Reagovat
Neuro

Reagovat
Israha

Loni by se to vedení udrželo, případně by se tam šouply další góly. Nechápu, co se stalo, ten tým je oproti loňsku papírově ještě o něco silnější, navíc je fit nejlepší ofenzivní hráč kádru, ale ve výsledku to po jedné zjevně docela náhodné sérii přestalo fungovat dopředu i dozadu. Když už se to má hrát na 0:1 (což vzhledem k nízké produktivitě a obecně špatné formě dává smysl), tak si zrovna Álvaro s Mandandou, kteří jsou ti nejzkušenější na place, nemůžou dovolit takové blackouty. Nerad to říkám, ale ty řeči zlých jazyků o tom, jak bylo loňské druhé místo ze všeho nejvíc shoda okolností, vypadají být pravdivé.

Reagovat
El Fáňos

Tak výkon první a druhá půle úplně rozdílný tým. Velmi mile překvapil NR7, hrál výborně i dobre nahrával, krasnej golik. Druhá půle jsme úplně přestali hrát ve středu pole byl pruchodak a byli jsme objektivně horší a dopředu absolutně nic. Hlavne Cuisance je pro mě letošní zklamání, protože jsem od nej čekal mnohem víc. Myslím, ze bychom stejně prohráli, každopádně ten druhy gól byl z rohu, jenž evidentně neměl vůbec byt a tohle var nekontroluje proč ? Jinak Germainuv zákrok byl tsk nešikovnej, ze jak tam přiletěl už jsem tak nějak tušil... jsme v OM krizi a jen doufám, ze AVB vydrží, nikoho lepšího neseženeme.

Reagovat
Israha

Viděl jsem jen sestřih, takže kontext celého zápasu nemám ale...nehráli de facto tři ze tří záložníků základní sestavy (jeden přestupuje, druzí dva zranění), což se na výkonu projevit musí. AVB zkusil, změnit rozestavení, a zjevně to půl zápasu fungovalo...a pak přijdou individuální blackouty (za ty trenér nemůže) a týmové vypadnutí z tempa a úplná rezignace na to, se zápasem něco udělat. Což letos nebylo poprvé - a to jde za AVB. Cuisance je bídák, ale dneska tam neměl kdo jiný nastoupit, takže na něho bych to primárně neházel. Ten tým je dole psychicky a jak jsem psal ve středu, pro mě z nepochopitelných důvodů i fyzicky. Jestli by je z toho jiný dostupný trenér dostal, to nevím, každopádně AVB teď ani trochu nedělá dobrou práci .

Reagovat
El Fáňos

Střed byl hodně lepený, sdz Balerdi, který hrál poměrně dobře, Pape G., který byl první poločas fantastický, druhý půdobilo, že je tam sám, Cuisance hodně bojuje, ale je to skoro na škodu, protože lítá mimo pozici a ve finále není nikde, dopředu nic a dozadu pořád běhá někde, kde je k ničemu... tyhle deky na OM padají rok co rok, naopak mi přijde, že AVB umí ten tým znova nabudit, to monako šlo porazit, asi to byla trochu i chyba, že tam poslal toho Germaina, protože dopředu nic nevymyslí a dozadu je přemotivovanej. Já bych jedinou změnu udělal tu, že bych tlustocha Paytka dal do středu, ale to je taky trochu risk, takže by to mohlo dopadnout stejně.

Reagovat
Israha

Germain už mě sere dlouhodobě. Občas tam šoupne důležitý gól, ale jinak vepředu totální anonymita, a dozadu sice maká, ale jak píšeš, bez rozmyslu. Ale s Milikem a Benedettem v týmu naštěstí přichází jeho konec...snad. Ale ani na něj bych ten včerejšek neházel. Individuální chyby byly a budou, ale ten tým se z toho nesmí posrat. Posledních pár měsíců je to nicméně tak, že jak se dostane gól, sebevědomí všech hráčů padá na bod mrazu. A tady prostě z mého pohledu AVB dostatečně nepřispívá. Chápal jsem to před Vánoci, to byl brutálně nabitý program a hráči byli grogy (což je btw taky chyba trenéra, že nerotuje a ani hráče fyzicky dostatečně nepřipraví), ale teď v lednu je to neomluvitelné. Neříkám "AVB ven", ale je třeba si přiznat, že aktuální stav nelze házet jen hráče.

Reagovat
El Fáňos

s tím souhlasím na 100% a Germain za tu prohru nemůže, ten roh skutečně být neměl... jinak jak píšeš Germain hlavně vůbec neměl nastoupit, což jde na triko AVB. Jinak nemáme zase tak široký kádr a chtělo by to nějakého mladého SZ, psalo se o nějakém mladíkovi, to by bylo fajn, jako Kamara i Lopéz jsou super hráči z juniorky. Jinak po dlouhé době se mi líbí přestupy, Milik je super přestup, ten Lirola oba zápasy hodně solidní i další cíle mi dávají celkem smysl, věřím, že letos to na poháry uhrajeme, jen se musí tým rychle zvednout

Reagovat
Israha

Poháry možná, ale po téhle hrozivé sérii už maximálně EL. Přes labilní Rennes by cesta být mohla, a Monaco taky může vypadnout z tempa...ale LM je nereálná. Lyon táhnou výborné individuality, Lille výborný trenér, nás momentálně ani jedno.

Reagovat
El Fáňos

Galtiera jsem chtěl hodně přetáhnout ze ASSE už tak 5 let zpět, mimochodem se narodil v Marseille... Teď leda do zahraničního angažmá, které by se mu nepovedlo a pak zpět k nám, ale to je nereálné. Jinak celkem se to během těch 3 týdnů pokazilo, nebýt těch 3 nesmyslných ztrát, tak můžeme skoro bojovat o titul... dost mě ten leden mrzí

Reagovat
Israha

S Galtierem souhlas, to je momentálně nejlepší trenér v lize (i než Pochettino, řekl bych), na výsledkovém propadu ASSE po jeho odchodu je zatraceně dobře vidět, jak zásadní měrou se na jejich úspěšných letech podílel.

Reagovat
Israha

Germain udělal co? To jsem neviděl.

Reagovat
El Fáňos

Ben Yedder byl u praporku a tělem si kryl míč, zády do hřiště, takže ho stačilo vystát a moc by toho nevymyslel, ale Germain tam na něj vlítnul celej hrr a míč šel na roh, celkem lacině, ale bylo vidět, že to šlo od nohy WBY a rozhodčí foukl roh, protože jak tam skočil, tak to vypadalo, že to šlo od VG, ale prostě úplná kravina, kdyby to nebyl roh, tak mohl pískat i faul.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak by to skončilo 2-1 pumelici Jovetice z přimáku no. Ale ne. Roh být neměl, ale tohle není zápas, kde rozhodla chyba rozhodčího. Tenhle duel si OM prohrálo už dávno před tímhle rozhodnutím samo.

Reagovat
El Fáňos

měl to být koment pod Israhův koment, co udělal Germain, jinak určitě, ten druhý poločas byl katastrofální a nebýt toho rohu, asi by dostali jiný gól...

Reagovat
Seydou Doumbia

Taková klasická Galtierovina už dá se říct. Vstřelit branku a nechat hrát s míčem hráče soupeře. Ten si samozřejmě nemůže i při sebevětší snaze cokoli vytvořit, protože Lille má parfektně zvládnutý presing a postavení hráčů na hřišti, kde dokážou zmenšit hru do malého boxu a stejně tak roztáhnout ten defenzivní blok více do šířky. Domácí až na jeden závar při rohovém kopu v 60. minutě neměli vůbec nic. Nedivil bych se, kdyby proti Lille šlo v lize nejméně střeleckých pokusů napříč L1.

Reagovat
Seydou Doumbia

Lyon pohodová výhra, nic jinýho se pri pohledu na základní jedenáctky ani nedalo čekat. Čtyři góly po standartkach? To snad nepamatuji. Každopádně Garcia mě už pěkně sere s těmi taktickými změnami v 85, kde tam cpe Cherkiho a Diomandeho. To bych byl frustrovaný více než kdybych tam nešel vůbec. Přitom tam už za stavu 3:0 mohli pianko jít a prošetřit síly ostatním. Snad se ta základní jedenáctka neutavi, bo rotace tu taky moc nefunguje.

Reagovat
MichelBastos

To střídání teda taky nechápu. Nevim, co má tohle za smysl...

Reagovat
Seydou Doumbia

Být Bardem/Gustem tak mu ukážu prostředníček.

Reagovat
MichelBastos

Já myslim, že takovej Cherki musel bejt taky pěkně naštvanej.

Reagovat
Pyroman

K zblití, Puel ven. Šílená sestava, šílený bránění, 1 výhra z posledních 18 zápasů, ale hlavně že jde do derby tým složenej z juniorů, co ještě ani nemají ksicht v oficiálních grafikách. Puel nikam ten tým neposunul, naopak vypadá odhodlanej stáhnout ho do Ligue2, se zkušenýma hráčema se rozhádal, talenty typu Aouchiche staví podle nálady...ať táhne a dotrénuje to třeba Dupraz, horší to nebude. Lyon snad ani nedal gól po normální akci, buď to byly diletantsky bráněný standardky, nebo chyba v rozehrávce.

Jinak jsem teda moc nepochopil těch 5 střídání Lyonu během posledních 5 minut, při těsným vedení ok, ale za stavu 5:0 tam posílat Barda nebo Gusta na 30 vteřin, to je docela výsměch.

Reagovat
Israha

Courbis na plac, to by byla aspoň sranda :D

Reagovat
Langi

Puel nikdy zadnej tym nikm neposunul, kdyz nepocitam jednu haluz sezonu v, tehdy jeste provicnim, Lille.

Reagovat
Pyroman

To by byla velká paráda. To už snad radši přesvědčit Genesia, že je tohle jeho šance pomstít se Lyonu za tu věčnou nespokojenost, když je trénoval.

Reagovat
Pyroman

Měla být odpověď Israhovi.

Reagovat
Israha

Mně vůbec docela chybí tadyta parta srandistů á la Courbis, Dupraz, Girard, Antonetti a spol. Ti tu ligu správně oživovali . Ale s Genesiem by to byla taky dobrá pikanterie, proč ne?

Reagovat
Pyroman

Antonetti v lize pořád je, ne? Mám dojem, že se na podzim nějak v tichosti vrátil do Metz. Zbytek téhle partičky (až na Courbise) oživuje Ligue 2. Podepsat Genesia by byla dobrá potupa, ale sportovně by to vlastně nemusel být úplný úlet. Ale i kdybychom se odmysleli rivalitu, po angažmá v Číně je asi zvyklý na trochu jiný prachy, než kolik má ASSE v rozpočtu.

Reagovat
Israha

A jo, je tam. Já jak jsem Metz skoro rok neviděl, tak jsem to vůbec nezaregistroval . Ale už teda chápu, proč se jim relativně daří, Antonetti není špatný kouč pro týmy spodní půlky tabulky. Tam by teď ale nejvíc prospěl nějaký pragmatický betonář, co ten tým stabilizuje a naučí je vydřít vítězství silou vůle. Pod Puelem vypadají psychicky rozloženě i ti zkušenější, to v boji o záchranu není dobré. Genesio by byla zajímavá nadstavba, ale jak říkáš, asi by tam nešel.

Reagovat
Pyroman

Jardimem bych třeba nepohrdl, už je docela dlouho bez práce, tak třeba mu chybí Ligue 1. Nevím no, beru asi kohokoliv, kdo není úplnej šašek. Ten kádr není tak špatný, aby hrál takhle, s normálním výběrem sestavy a fungující obranou by to na nějaké 13./14. místo mělo stačit a nemusí to ani trénovat žádný génius.

Reagovat
Israha

Za Galtiera ten kádr byl kvalitnější, ale ani teď to není materiál na sestup.

Reagovat
Langi

Minuly tyden to neslo?...ty Mety budou strasit jeste hodne dlouho, protoze ten tym jinak vypada fakt dobre a odolne...a to Rennes je taky uplne k hovnu...druhou pulku je drti a gol by nedali ani za 5 polocasu

Reagovat
Seydou Doumbia

Pokud píšeš o Rennes-Lille, tak to nebylo drcení. Drželi míč, thats all...tutovek měli hosté dokonce více, Rennes mělo sotva jednu šanci

Reagovat
juninho8

Wau, paradne odpoved na Mety. Videl som iba zostrih ale uz podla tych zostav to museli byt 3 body. Ja tu rivalitu s ASSE nevnimam az tak ostro ako francuzi a dufam ze ASSE sa nejako zdvihnu. Je tam par hracov ktori stoja za to. Vymenit trenera a pobrat body timom zhora Na spici to moze byt tento rok fakt zaujimave. Lille haluzi tie vyhry jednu za druhou. Snad ich to stasticko opusti. Od PSG ocakavam asi tak nejak valec. Uz nech zacne LM a mozno nieco v tom obdobi postracaju.

Reagovat
Israha

Lille v žádném případě nehaluzí. Rennes si proti nim v podstatě neprdli, jen platonický tlak bez šancí. Gólovek měli dokonce víc, než Rennes. Galtier je v tomhle takový poor man's Simeone, tam se nedá hovořit o nějakém štěstí.

Reagovat
juninho8

Galtierovi sa určite nedajú odopierať zásluhy. Nenarážal som ani tak na to, že by boli každý zápas slabší ako súper a vyhrávali nezaslúžene. Len som mal zrovna pred očami ich výhru v predposlednom kole s Reims. To bolo trošku uhaluzené Plus veľa výhier o gól. Ale ak si to dokážu udržať tak prečo to na to nehrať. Majú to poskladané dobre (hlavne teda turci ich ťahajú dobre) + ten Galtier. Ale pre mňa aj tak zostanú jedným z najneobľúbenejších tímov vo svete futbalu

Reagovat
Israha

To chápu, já sám fandím Galtierovi, ne Lille . Ale chtěl jsem říct, že jejich postavení v tabulce je naprosto zasloužené (a jsem současně trochu vzteklý, když vidím, že si mohou dovolit nechat na lavičce Yilmaze s Ikoném a stejně vyhrávat, a mezitím AVB řeší, jestli bude menším zlem Payet, Radonjić, Germain nebo Benedetto v základu )

Reagovat
juninho8

Neboj ešte môže byť aj horšie keď sa k nim pridá aj Milik Ale hádam sa to nestane...celkom aj verím tomu že môže byť dobrý. Ale celkom masaker písať o takých hráčoch že kto z nich je menšie zlo... keď to porovnám s mojimi hejtami na Tik taka a Kadewereho tak to je 100 a 1. Resp. 1 a 100

Reagovat
Israha

Milikovi věřím. Minimálně na to, že bude schopen sám dát tolik gólů, co dají Germain s Benedettem dohromady. Ale je to bída...Benedetto je z nich jediný jakžtakž konzistentní, ale 4+3 je na hrotového útočníka málo, on to kladivo do koncovky prostě není. Payet s Radonjićem mají jeden dobrý zápas na tři až čtyři otřesné, a Germain se občas přimotá do gólového zakončení, ale jinak o něm víš jen na základě poblázněných zákroků v obraně. Ekambi nebo Kadewere si ve srovnání s nimi letos fakt nezaslouží hejt

Reagovat
juninho8

Z toho mi vychádza, že v podstate jediný čo to tam u Vás poriadne držia sú Thauvin, Caleta-Car a Mandanda? V strede pola je kto to najlepšie spojítko? Sanson? Celkom som sa čudoval odchodu Strootmana? To už na to nemal? Som ho vnímal ako jedného z naj u Vás.

Reagovat
Israha

Záloha je silná - Kamara má našlápnuto na špičkové DM, Rongier má herní profil levnějšího Verrattiho, a zamlouvá se mi i Gueye, i když ten má zatím rezervy (hraje asi to, co bys do něj řekl dle tělesné konstituce - fyzicky silný box to box). Problém je, že ani jeden z nich není kreativní. Rongier trochu, ale to nestačí. Sanson dlouho nehrál a taky není kdovíjak produktivní, má letos jen 2+3. Strootman už nabízí jen vítěznou mentalitu, herně je k ničemu (bojí se o svá kolena a na jeho projevu na hřišti to jde poznat) a proto nehrával. Ten problém s kreativitou měl zjevně řešit Cuisance, ale to jaksi nevyšlo...

Kdybych měl říct, kdo z toho týmu snese přísnější měřítko celou sezonu, tak krom těch, co zmiňuješ, ještě Álvaro, právě Kamara s Rongierem, a klidně bych zmínil i Sakaie. To není málo...ale problémem je to, že z těch jmenovaných je jen jeden jediný hráč, co je schopen pravidelně dávat góly a asistence.

Reagovat
juninho8

A to ešte aj o ňom sa písalo v spojitosti s odchodom. Vyzerá to že Thauvin zostane? Podľa tohto celého mi to teda fakt príde, že to musí byť krátkodobé zlé obdobie. Ak by sa chytil Milik, a našiel niekto, kto prevezme kreativitu v strede pola, tak reálne to 4-5. miesto by ste mali uhrať. Na prvú trojku to už bude obtiažne ale nikdy nehovor nikdy. Dík za takú krátku sondu do tímu OM. Ešte posledná otázka. Ako to tam vyzerá s majiteľmi a financiami? Sú reálne prestupy po sezóne? Nejak som to prestal sledovať asi vtedy keď tam vládla tá ženská.

Reagovat
Israha

McCourt coby nový majitel nějaký kapitál má, ale žádné šílené prachy do klubu nesype. Za loňskou sezonu jsme byli ve velkém minusu, letos těžko říct, brzy hodnotit (ale žádná sláva to určitě nebude, protože covid). Přestupy jestli nějaké, tak spíš drobnější, protože jsou tam opce na Balerdiho, Cuisance a Lirolu, a minimálně za prvního a třetího by nebylo špatné je složit.

Reagovat
juninho8

A to by som bol zrovna povedal že najlepší z tohto tria by mal byť Cuisance...

Reagovat
Israha

Začátek tomu nasvědčoval, dnešní realita je jiná (sám jsem to původně viděl stejně, jako ty).

Reagovat
Seydou Doumbia

Lille at maká dál. Pokud má někdo sejmout ty arabáky, tak at jsou dva želízka v ohni.

Reagovat
MichelBastos

Taky to teď Lille přeju, ale taky jen kvůli tomu, aby co nejvíc týmů nahánělo PSG. Nebo takhle, pokud selže Lyon, tak ať potrápěji PSG aspoň oni.

Reagovat
juninho8

Za mňa je to ako vyberať si medzi smrťou upálením a utopením keby som sa mal rozhodovať medzi PSG a Lille

Reagovat
MichelBastos

A koho bys tam viděl raději z těch lepší týmů místo Lille?

Reagovat
juninho8

Dobrá otázka Asi trebárs radšej to Monaco (oni vlastne ani nie sú nejako extra vzadu). Ale s tými ich výpadkami keď dostanú 3-4 kusy raz za 3 kolá to na ten úplný špic stačiť nebude. A v krajnom prípade aj to OM radšej ako Lille. Úplne ideálny by bol nejaký one season wonder tím na spôsob Montpellieru Aj keď úrovni ligy by to určite nepridalo ale ako píšete aj nižšie, tá liga asi nikdy nebude mať potenciál sa odlepiť z toho 5. miesta v Európe.

Reagovat
MichelBastos

Já jsem hlavně rád, že konečně vypadá Ligue 1 docela zajímavá i pro ostatní, který ji moc nesledujou.

Reagovat
Seydou Doumbia

Vyrovnanější co se boje o titul rozhodně je, ale že by si získala nějaký větší počet nových příznivců, bohužel. Máme tu pár fanoušků OM, OL, jednoho co fandí ASSE a sem tam se tu někdo přibloudí, když si sporadicky pustí Mbappeho s Neymarem. Bohužel s konkurenci lepších čtyř lig + české to nevidím v nějaký výraznější obrat ani do dalších let. Ani to PSG nikoho nezajímá, že by ho tady někdo sledoval pravidelně a debatoval o něm.

Reagovat
MichelBastos

Bohužel máš asi pravdu. Blbý taky je, že francouzský týmy nejsou schopný uhrát nějaký lepší výsledky v evropskejch pohárech (teda kromě PSG a minulou sezonu překvapivě i Lyonu). I v evropský lize se mi zdají hrozně nekonkurenceschopný, což je fakt blbý a zároveň to nechápu. Kdyby se víc zviditelnily v evropskejch pohárech, určitě by to mohlo popularitě tý ligy pomoct. Ale asi to není taky moc reálný. I když na druhou stranu je pravda, že v roce 2018 hrála Marseille finále EL, to byl dost velkej úspěch.

Reagovat
Seydou Doumbia

Těch úspěchu v pohárech je málo, to máš pravdu. Za poslední dekádu asi jen 2x Lyon, 1x Marseille a 1x Monaco. Týmy, které by měli šanci v EL postupují do LM, kde je zákonitě hned v létě vybrakují větší týmy a posily se nestíhnou sehrát a je to blamáž jako u takového PSV nebo Feyenoordu třeba. Plus tedy francouzské týmy jsou zvyklé v domácí soutěži hrát úplně jiný styl a ten přechod na pole LM/EL jím dělá obrovský problém, protože se tam hraje diamentralně odlišně. Co myslíš ty?

Reagovat
MichelBastos

To máš pravdu, francouzská liga je taková odlišná od těch ostatních. A je to vidět i v těch evropskejch pohárech. Ale že si Rennes neporadí třeba s Krasnodarem, to je fakt hrozný. I Lille když hrálo na Spartě, tak tam toho moc nepředvedlo. Je to zvláštní. Zdá se mi, že i týmy ze slabších lig jsou pro francouzský týmy problém. Zajímalo by mě, kolikátá by třeba skončila v Ligue 1 dnešní Slavie, nebo Slavie ještě s Coufalem a Součkem, do top 4 by podle mě určo skončila.

Reagovat
Seydou Doumbia

To já si zas myslím, že by Slavie hrála takový střed ligy. Někde mezi 8-12. místem. Ono pro Slávii by to bylo jako hrát každý týden zápas v LM/EL, protože ty týmy fungují úplně jinak než ty české. Ve Fr týmech jsou individuálně lepší hráči, technicky taky. Slavie by nevydržela dle mého týden co týden to hrát na bojovnost a fyzickou připravenost. Ale kdoví, rád bych to viděl.

Reagovat
juninho8

Ja som si skôr vždy hovoril že vďaka Bohu aj za tých fandov ktorí tu sú V mojom okolí nepoznám jediného človeka čo by sa fakt aktívne venoval Ligue 1. A to z prostredia športu a hlavne futbalu mám najväčší okruh kamarátov. Všetko je to buď Man United alebo 2 španielsky obri. Poprípade Lpool a ďalšie anglické tímy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele