Olympijské hry v Tokiu budou, potvrdila japonská vláda i mezinárodní výbor

Olympijské hry v Tokiu se v létě uskuteční.

Sportovci si stěžují na zrušené OH

Japonská vláda je možná jednotná v názoru, že by se už jednou odložené olympijské hry v Tokiu kvůli pandemii nemoci COVID-19 neměly konat. Přesto Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v pátek potvrdil, že hry nakonec budou. Do jejich zahájení nyní zbývá necelých šest měsíců.

Ještě pár hodin předtím hrozilo, že o olympiádu přijdou všichni sportovci na světě. V britském deníku The Times se totiž objevila zpráva, že japonská vláda se v soukromí shodla, že hry budou muset být znovu zrušeny a přeloženy. Vládní mluvčí ale vzápětí označil zprávu za nepravdivou, organizátoři her uvedli, že se na událost plně připravují.

Informaci, že olympijské hry v Tokiu naplánované na 23. července až 8. srpna 2021 se nakonec uskuteční, následně v pátek potvrdil předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

„Ve svém prohlášení nás o tom ujistil on i japonská vláda. Vzhledem ke zprávám, které nebyly pravdivé, to je nejen pro nás, ale pro všechny, kteří olympijskými hrami žijí, důležité ujištění,“ dodal k informaci sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

Vakcína doporučeně, o divácích se ještě rozhodne

Organizační tým v Tokiu nyní společně s MOV hledá cesty, jak udělat hry bezpečné. Pracuje se na čtyřech variantách odvíjejících se od toho, jak moc se bude nákaza koronavirem šířit. Začátkem února by se zástupci národních olympijských výborů měli dozvědět detaily, jak budou scénáře vypadat a který z nich se bude realizovat. Do března by se mělo rozhodnout o přítomnosti diváků na tribunách.

Zatím se dostávají na veřejnost jen dílčí opatření. Doporučená, ale nikoliv povinná, bude pro účastníky vakcína, pořadatelé plánují testování a sportovci budou mít omezenou délku pobytu v olympijské vesnici. Zapovězeno bude sdružování, tradičně vítaná součást olympijského svátku.

Situace je jiná než loni v březnu, kdy byly olympijské hry kvůli koronaviru odloženy. Japonský virolog Kentaro Iwata upozornil, že vzhledem k další vlně pandemie je nebezpečí šíření nákazy vyšší než před rokem a považuje olympiádu za příliš riskantní podnik. Na druhou stranu se velké sportovní akce konají, zatímco na jaře 2020 se rušila jedna za druhou.

Přináší to různé komplikace. Na házenkářské mistrovství světa kvůli koronaviru ani neodjely česká a americká reprezentace a v průběhu turnaje odstoupily Kapverdy, které neměly dost zdravých hráčů. A v přísné izolaci kvůli přítomnosti nakažené osoby v jejich letadle se ocitly desítky tenistů a tenistek před Australian Open.

Olympiáda v podstatě sestává z řady šampionátů a vrcholných turnajů konaných na jednom místě a zkoncentrovaných do zhruba dvou týdnů. Nejedná se o stovky, ale o tisíce lidí. Jen sportovci a nezbytný doprovod představují přibližně 15 tisíc osob z celého světa, což s sebou nese velké riziko šíření nákazy.

„V této chvíli nemáme důvod nevěřit, že olympijské hry v Tokiu začnou 23. července na Olympijském stadionu. Proto neexistuje žádný plán B a proto jsme naprosto oddaní tomu, abychom připravili bezpečné a úspěšné hry,“ uvedl Bach.

Podobný scénář byl už loni

V olympiádu věří i prezident Světové atletiky Sebastian Coe, který byl šéfem organizačního výboru při OH 2012 v Londýně. Ze všech zemí na světě je podle něj právě Japonsko schopné takový úkol zvládnout. „Jako šéf sportovní federace jsem opravdu vděčný, že se s tím potýká právě Japonsko a ne nějaké jiné země, které mi přišly na mysl. Jsem si jistý, že tam budeme,“ řekl.

Klíčové zřejmě budou příští dva měsíce. Loňské rozhodnutí o bezprecedentním odložení olympijských her přišlo 24. března, jen dvanáct dní poté, co byl v Řecku zapálen olympijský oheň. Také tehdy do poslední chvíle MOV i japonští pořadatelé ujišťovali, že se hry uskuteční.

„Olympiáda je absolutním vrcholem pro každého sportovce, ke kterému vzhlíží po celou dobu své kariéry. Nedovedu si představit, že bych o něj přišel, jak už se některým stalo v roce 1980 a 1984 a doufám, že se to nebude opakovat,“ sdělil televizi CNN Prima NEWS Roman Šebrle, olympijský vítěz v desetiboji z Atén v roce 2004.

Tagy: