Právníci Ethiopian Airlines doporučují odmítnout odškodnění Boeingu

23.01.2021 - Afrika



Tým amerických právníků zastupující Ethiopian Airlines v jednání s americkým Boeingem doporučil společnosti, aby odmítla nabídnuté odškodnění v kauze letadel Boeing 737 MAX. Připomeňme, že při havárii letounu 10. března 2019 zahynulo celkem 157 cestujících a členů posádky. Místo jednání o odškodnění právnický tým doporučuje zažalovat Boeing o odškodné v USA.

Boeing 737 MAX 8 Ethiopian Airlines havaroval krátce po startu z Addis Abeby (foto: LLBG Spotter/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0)

Americký deník Seattle Times informoval, že právní kancelář DiCello Levitt Gutzler zastupující aerolinii upozornila ředitele Ethiopian Airlines Tewolda GebreMariama, že nabídnuté odškodnění je jen pouhým zlomkem škod a aerolinie by mohla získat daleko vyšší částku, kdyby Boeing v USA žalovala. Důvodem je to, že vyšetřování v USA potvrdilo odpovědnost amerického výrobce za dvě havárie letadel 737 MAX. V dohodě s ministerstvem spravedlnosti USA ze začátku tohoto měsíce navíc firma souhlasila se zaplacením pokuty za to, že jeho zaměstnanci poskytovali zavádějící informace FAA.

Ethiopian Airlines jednají s Boeingem o odškodnění za ztrátu svého Boeingu 737 MAX 8, uzemnění flotily letadel a zastavení dodávek tohoto typu. Dále havárie letadla poškodila pověst a značku Ethiopian Airlines. To vše se negativně promítlo do hospodářských výsledků etiopského dopravce ještě před vypuknutím pandemie koronaviru.

Deník s odvoláním na svůj zdroj blízký jednání uvedl, že Boeing nabídl odškodnění v řádu 500-600 milionů dolarů. Z toho velká část navíc by nebyla v hotovosti, ale v podobě slev na budoucí objednávky letadel. Podle právníků by Ethiopian Airlines případnou žalobou v USA mohl získat odškodnění až 1,8 milionů dolarů.

Boeing vyčlenil na poskytnutí odškodnění v souvislosti s letadly Boeingy 737 MAX sumu okolo 9 miliard dolarů. Z této částky by mělo být zaplaceno, jak odškodnění pro Ethiopian Airlines a Lion Air, jehož 737 MAX rovněž havaroval, ale také pro všechny letecké a leasingové společností, které byly postiženy zpožděním dodávek letadel 737 MAX.

Podle deníku je možné, že Ethiopian Airlines nakonec na nabídnuté odškodnění přistoupí, i když by měl velkou šanci získat podstatně více. Důvodem je to, že společnost v současné situaci nutně potřebuje hotovost a samotný soudní spor v USA se může táhnout léta.

Témata