Černý: Školy otevřít třeba později, ale napořád

sobota 23. ledna 2021 ·

„Většina ředitelů by určitě nechtěla, aby se školy ukvapeně otevřely a za týden nebo čtrnáct dní se zase zavíraly. Aby to bylo systémem brzda plyn, který jsme zažili před Vánocemi. Pokud otevření bude definitivní, tak ať se raději o něco odloží, ale ať už se to potom nevrací,“ říká v rozhovoru pro Právo šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. 


Michal Černý (repro ČT)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: Když se situace zlepší, jste pro pozvolné otevírání, nebo by se to mělo vzít skokem? 

Až přejde PES do čtvrtého stupně, tak budeme postupovat podle plánu, tedy postupně. Nebudu tvrdit, že dálkové vzdělávání je lepší nebo srovnatelné s prezenčním. Není. Ale zase to není taková katastrofa – alespoň ve většině škol –, jak je to někdy malované. Ano, je to méně efektivní, je to horší, jsme mnohem víc unavení, víc nás to ničí, ale není pravda, že by vzdělávání neprobíhalo. Znalosti nejsou tak upevněné, ale v podstatě děti nějak vzdělávané jsou v naprosté většině škol a ve většině rodin. Je tady určitá skupina, která tvrdí opak, ale ta je v naprosté menšině. Ale opakuji, ať to není brzda plyn, aby se to neotevřelo a zase nezavřelo. To nikdo nechce. 

Je distanční výuka horší pro žáky, nebo pro učitele? 

Myslím si, že je horší pro učitele, protože jsou z toho psychicky nesmírně vyčerpaní. Žáci podle mě vyčerpaní nejsou. Buď na to kašlou a pak nic neumějí, nebo jsou rádi, že si mohou ráno přispat, protože do značné míry si tu práci udělají, kdy potřebují, protože jen část hodin je online. Samozřejmě jim chybějí kamarádi. 


Celý rozhovor naleznete zde

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2021 v 17:55  

Zvláště výživné bude to, jak budu neustále pendlovat mezi žáky přítomnými ve škole a distanční výukou v ostatních třídách (+dohledy, jídelna, nemocný kantor nebo kantoři v nemocnicích...). Co to udělá s velkou částí Wi-Fi na školách, nevím. Na kvalitní síť potřebuje škola skutečně majlant. Jinak se nepřipojíte, výuka se seká,... No, jsou před námi skutečně velké výzvy.

Milan Keršláger řekl(a)...
23. ledna 2021 v 22:59  

Uvítal bych 14 dní, protože bych ověřil vědomosti, vysvětlil co nechápou, zadal mnoho opakovacích testů, nad kterými se vyřeší zbytek (co kdo nechápe). Pak ať si jdou zase domů. Ovšem nepřerušená absence je pro většinu žáků devastující (skvěle motivovaných je opravdu málo, přirozené soutěžení a vzájemné radění/motivování v kolektivu velmi chybí).

Ivo řekl(a)...
24. ledna 2021 v 5:22  

"přirozené soutěžení a vzájemné radění/motivování v kolektivu velmi chybí"

Přesně tohle se ale odvíjí od školního klimatu. A školní klima (jeho kvalita) se odvíjí podle toho, jak "korektní" (bože jak já toto slovo nemám rád) jsou vztahy na pracovišti. No a ty vztahy právě se odvíjí od přístupu managerů ke svým podřízeným.
Ve školství nikdy nic dobře nefungovalo direktivně - že si pan manager honí triko a doslova vylévá své ego na podřízených, vědí??


Ivo řekl(a)...
24. ledna 2021 v 5:29  

Na kvalitní síť potřebuje škola skutečně majlant. Jinak se nepřipojíte, výuka se seká,...

O tomto jsem psal několikrát, že "hybrid" je prostě "hybrid"... Nejhorší je sourodá skupina čtvrťáků, kdy z 31 žáků máte sourodě ve třídě pouze 6 a ti ostatní nemají výuku žádnou.
Při tom promíchané třídy na chodbách sedící na lavicích různě po škole - to nikdo neřeší a to je v pořádku, ale sednout si spolu do třídy je opravdu velký problém.
To tedy pánové vymysleli jako ve filmu Švejk...

Eva Adamová řekl(a)...
24. ledna 2021 v 9:08  

"Uvítal bych 14 dní, protože bych ověřil vědomosti, vysvětlil co nechápou, zadal mnoho opakovacích testů, nad kterými se vyřeší zbytek (co kdo nechápe). Pak ať si jdou zase domů."

Ano, to by bylo fajn, ale vzhledem k epidemiologické situaci to prostě není dobrý nápad.

BP řekl(a)...
24. ledna 2021 v 13:40  

Už se děsím toho, že od 1. února máme chodit prezenčně vyučovat maturanty. Já mám celkem dvě třídy maturantů, ale každou na jiné škole.

Nevím, jak budu šidit v distanční výuce ty další žáky ze všech ostatních ročníků, protože to nebude v mých fyzických silách skloubit všechnu výuku dohromady.

Teď, když učím všechny distančně z domu, tak u notebooku sedím skutečně celý den, abych měla vše připraveno pro online výuku. A už se opravdu třesu na nějaký den prázdnin, abych si trochu vydechla.

Přemýšlím o tom, jestli se na práci nevykašlu a neodejdu do předčasného důchodu. Začíná to být v tomto chaosu již nad mé síly.

jann řekl(a)...
24. ledna 2021 v 14:25  

To jsme na tom úplně stejně. Já mám také dvě třídy maturantů na dvou místech, do toho další distanční výuka a strach z Covidu. Patřím do rizikové skupiny. Úplně mě děsí ta lehkovážnost, kdy pustíme maturanty a ani je neotestujeme. Všechny skupiny se nějak chrání, nesmí se setkat více jak 2 lidé, ale nás "obětují". Studenti z toho také nejsou nikterak nadšení, on-line výuka mi navíc přijde u opakování maturitních okruhů efektivnější. Je mi z toho smutno, co se okolo děje. Učil jsem celý život rád a poctivě, ale nyní bych nejradši šel do předčasného důchodu. Plaga je nejhorší ministr, kterého jsem kdy za svoji kariéru zažil. Navíc nepříjící a jdoucí proti vlastním lidem viz. 9% navýšení mezd x 4%. Víme všichni jak to ve školství chodí, kdo dostává skutečně přidáno. Dle kvalitně odvedené práce to nebývá.

jann řekl(a)...
24. ledna 2021 v 14:28  

Jen mě také fascinuje, jak odbory mlčí, nikdo neprotestuje. Kdyby alespoň bylo nějaké testování, abychom měli trochu jistotu, že budeme v bezpečném prostředí. U 1. stupně, kde se covid prý údajně tolik nešiří by nástup měl být spíše na pořadu dne. Ne u maturantů, kde většinou studenti směřují na svůj cíl, výuka on-line je jakžtakž akceptovatelná snad ze všech studentů nejvíce, ale nezpečí šíření nemoci nejvyšší.

Eva Adamová řekl(a)...
24. ledna 2021 v 14:55  

Podle posledních zpráv na Slovensku probíhá další celoplošné testování. Ti kteří se neprokáží negativním testem nebudou moci do práce a vlastně nikam kromě nutného nákupu v nejbližších potravinách vyvenčení psa a nutnou pomoc příbuznému.

Žáci a učitelé mají být před nástupem do škol všichni testováni. Jak jim to ovšem bude fungovat a zda to budou skutečně schopni zabezpečit, nevím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.