Dnes Středa - zatazeno 10°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 11°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Zastupitelé odmítli vyslovit nesouhlas se stavbou u hotelu v centru, postavili se tak proti snaze Čižinských
Na náměstí Miloše Formana by měla vzniknout nová budova (pravá část snímku). Foto: JP

Zastupitelé odmítli vyslovit nesouhlas se stavbou u hotelu v centru, postavili se tak proti snaze Čižinských

Pražští zastupitelé včera odmítli vyslovit nesouhlas se stavbou na náměstí Miloše Formana vedle hotelu Intercontinental. V souvislosti s projednáním petice proti stavbě nesouhlas navrhl předseda klubu Praha Sobě Jan Čižinský. Petici zorganizoval jeho bratr, bývalý starosta a zastupitel Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě), a zastupitelé ji projednali i přes to, že neměla obvykle vyžadovaných 1000 podpisů. Noví majitelé hotelu by rádi na rohu Bílkovy a Pařížské postavili třípatrovou prosklenou budovu, což vyvolalo odpor některých místních.

Piazzeta je majetkově součástí hotelu Intercontinental, který před časem přes fond R2G koupili podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučer a Pavel Baudiš. Po získání hotelu představili plán na úpravu jeho okolí, která počítá i s prosklenou stavbou. Původně měla mít pět nadzemních podlaží, po kritice investor počet o dvě snížil.

Jan Čižinský dnes navrhl usnesení, které by zavázalo radu zajistit, že město podá námitku v územním řízení a podnikne všechny právní kroky k zamezení stavby. Územní řízení zatím nezačalo, ale investor už má všechny podklady nutné k jeho zahájení.

Projekt zahrnuje kromě stavby i další úpravy náměstí a celého okolí hotelu včetně například zpřístupnění zahrad nebo zprůchodnění Pařížské ulice až k Vltavě. Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy plánují majitelé do veřejného prostoru investovat 750 milionů korun.

Zástupce majitelů hotelu Michal Smrek na jednání řekl, že Čižinští jsou ve střetu zájmů, protože v Pařížské ulici bydlí člen jejich rodiny, který se z okna dívá přímo na místo plánované stavby.

Pavel Čižinský podle něj tlačí na různé instituce s cílem proces schvalování projektu zdržet nebo zhatit. „Upozorňuji, že pokud nám začnou z neoprávněných zásahů politiků, jako je Pavel Čižinský, vznikat škody, tak se proti nim budeme bránit," řekl.

Jan Čižinský připustil, že v Pařížské ulici skutečně bydlí jeho matka, ale střet zájmů to pro něj neznamená. Smrek se podle něj „snížil k osobním útokům a spikleneckým teoriím". Stavba podle obou Čižinských na náměstí nepatří, a navíc by znamenala precedent, protože podle územního plánu tam mohou být jen „drobná obchodní zařízení a služby".

„Je možné, že drobná zařízení a obchodní služby v tomto měřítku vyrostou všude tam, kde jsou náměstí vlastněné někým jiným než městskými částmi nebo hlavním městem," řekl Jan Čižinský.

Petice včera byla na jednání zařazena i přes to, že neměla obvykle vyžadovaných 1000 podpisů a neprojednal ji kontrolní výbor. Na to upozornil zastupitel Ivan Pilný (ANO). „Vytváří to velmi nebezpečný precedent," řekl a neúspěšně navrhl bod neprojednat.

Jan Čižinský v reakci uvedl, že zastupitelstvo může projednat jakoukoliv petici a 1000 podpisů je nutných pouze pro to, aby se jí zabývat muselo. Ani projednání kontrolním výborem podle něj není povinnost, ale zvyk.

Místopředseda kontrolního výboru Ondřej Prokop (ANO) k tomu řekl, že Pavlu Čižinskému vysvětlil standardní postup a navrhl projednání na únorovém zastupitelstvu se splněním všech náležitostí. Dodal, že úplně stejně postupoval u dalších tří petic, které se na včerejšé jednání nedostaly. „Došlo ke znevýhodnění ostatních petentů na úkor jednoho protekčního," řekl.

Nynější piazzeta byla v minulosti zastavěna, část domů však byla zničena na konci druhé světové války a zbytek zbourán na konci šedesátých let. Nyní většinu prostoru zabírá ventilace a vjezd do podzemních garáží hotelu, které by měly po revitalizaci zmizet. Po Miloši Formanovi se prostranství jmenuje od roku 2018.


Autor: ČTK

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Zastupitelé Prahy 1 odvolali Čižinského z funkce předsedy Kontrolního výboru

13. března 2024 v 09:17

Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) z funkce předsedy Kontrolního výboru odvolalo na svém zasedání v úterý 12. března Zastupitelstvo Prahy 1. Návrh na odvolání podpořila většina 14 z celkem 27 zastupitelů. Důvodem jsou pochybení Čižinského v tzv. kauze Donlič. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí...

Další články
Nahoru