Plán nového šéfa F1: Méně závodů, ale víc se jich bude střídat

Stefana Domenicaliho není nutné fanouškům F1 představovat. Bývalý vedoucí týmu Ferrari a posléze automobilky Lamborghini od ledna nastoupil v nové roli šéfa celé formule 1, ve které nahradil Chase Careyho. Jaký podle Itala bude letošní ročník královny motorsportu?

Štítky: FOM Stefano Domenicali Zveřejněno 23. 01 2021 — Lukáš Štěrovský

To Domenicali nastínil v exkluzivním online rozhovoru s bývalým jezdcem F1 Martinem Brundlem pro stanici Sky Sports. „Nastává čas vážně pozitivně hovořit o tom, kdo jsme a co nabízíme. Existují velké příležitosti,“ tvrdí s tím, že jeho úkolem bude udělat z jezdců jako Lewis Hamilton, Max Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris či George Russell hlavní tahouny sportu a lákadla pro fanoušky.

„Jezdci se stanou středem budoucnosti formule 1. Myslím, že jejich tváře a schopnosti reprezentují skutečnou duši našeho sportu. V poslední dekádě jsme neměli tolik dobrých pilotů jako nyní. Máme neuvěřitelné mladé talenty, Lewis má na dosah neskutečný rekord, takže je to skvělá výzva,“ tvrdí Domenicali.

24 závodů v sezoně – některé se budou střídat

Ten se také vyjádřil k otázce nejistého kalendáře. „Co vám mohu říci je to, že na denní bázi osobně hovořím se všemi organizátory. Víme, že pandemie je pořád tady – proto se změnilo datum Grand Prix Austrálie.

Podle informací, které máme, by ale ostatní rádi dodrželi plán. Samozřejmě musíme být dostatečně flexibilní, abychom pochopili, že možná v první polovině sezony budou nějaké závody bez diváků nebo s omezeným počtem.

Mohu ale ubezpečit naše příznivce, naše fanoušky, že děláme vše pro zajištění sezony. Máme závazek. Samozřejmě máme i alternativy, ale zatím nemáme žádné informace, než co už jsem prozradil. To je to, co dnes víme, ale současně víme, jak se pandemie vyvíjí, takže musíme být připraveni na flexibilnější přístup k sezoně,“ tvrdí Ital.

Střídání závodů?

Domenicali se vyjádřil i k rekordnímu množství 23 závodů. Chce tento trend udržet do budoucna? „23 závodů je pro nás důležitý počet, o tom není pochyb. Z hlediska kvantity, návštěvnosti i odhodlání lidí. Mohou na to existovat dva názory. Podle některých je to moc závodů, podle jiných to nepředstavuje problém.

Řekl bych, že tato rovnice se sama vyřeší tím, zda budeme schopni dodat skvělý produkt. Můžeme se vrátit do situace s menším množstvím závodů a možná jejich střídání v rámci určitých Grand Prix. Mohli bychom se tak zaměřit na jiné oblasti. Letos je naším plánem to opatrně promyslet a připravit se na to, až svět bude zase normální,“ nastiňuje.

Formuli 1 nově povede bývalý šéf Ferrari Stefano Domenicali