Tři králové letos jinak

Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - "My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví...". Tak tento klasický zpěv s vinšováním všeho dobrého do nového roku se tentokrát ve vesnicích a městech našeho kraje neozýval. Což ale neznamená, že by se letos nekonala charitní tříkrálová sbírka pro potřebné.

Ale všechno bylo kvůli koronaviru hodně jinak.

„Tentokrát jsme tříkrálovou tradiční sbírku rozdělili do třech týdnů. Ale poprvé od roku 2000, kdy jsme s ní začínali se nekoledovalo v družinách, což nesou se smutkem malí koledníci. Protiepidemická pravidla to letos nedovolila,“ vypráví koordinátorka sbírky na Zlínsku Pavla Romaňáková, která dohlíží na dění ve 44 vesnicích a 4 městech v širokém okolí.

A tak se v ulicích objevili jen jednotlivci. Za přísných hygienických opatření.

Jedním z těch, který se charitní sbírky účastnil i tentokrát byl v Provodově Ladislav Marušák. „S lidmi se do kontaktu nedostáváme, mohu ale i tak říci, že jsou vstřícní, nezapomněli na koledníky. Pokaždé napíšu známé iniciály jmen tří králů, ale všechno je letos v tom nekontaktním režimu, musíme se s tím vyrovnat,“ vypráví s tím, že už koleduje rozhodně přes deset let, letos tedy poprvé (a snad naposledy) bez malých pomocníků.

Příští týden se budou rozpečeťovat kasičky. „Letos byly třeba v obchodech, na obecních úřadech i u kostelů a na dalších veřejných místech. Loni jsme na Zlínsku dali dohromady téměř dva a půl milionu korun, lidé si už zvykají i na jiné formy třeba příspěvkem na účet, anebo on line i dárcovskou sms. Tak uvidíme, snad to bude zase pěkná částka, která pomůže potřebným,“ říká Romaňáková.

„Moje zkušenost je pozitivní i letos v tohle zvláštní době se nám nestalo, že by lidé uzavřeli domy a tím i svá štědrá srdce,“ pravil zhruba v polovině pochůzky „osamělý král“ Ladislav Marušák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x