Pukléřka: lišejník, který využíváme pro jeho neobyčejné zdravotní účinky

Pukléřka

Pukléřka islandská (Cetraria islandica) patří do čeledi terčovkovité (Parmeliaceae). Jedná se o lišejník, který se obvykle sbírá v květnu – problém je ale v tom, že si ho lidé pletou s ostatními druhy lišejníků. Pukléřka má zelenou až hnědou barvu a je rozvětvená. Roste do výšky asi 20 cm a nachází se nejčastěji v příkopech, poblíž lesních cest a pastvin, ale také na skalách, které jsou porostlé mechem. Tato houba roste ve volné přírodě, nepěstuje se.

Co jsou vlastně lišejníky?

Asi tušíte, že lišejníky jsou spjaty s houbami. Je to správné tušení: lišejníky jsou symbionty řasy a houby. Obsažená houba zajišťuje vláhu a strukturu lišejníku, kdežto řasa je zase důležitá kvůli obsahu živin a pro fotosyntézu. Lišejník sám má ale nahořklou chuť, proto jej při konzumaci často sladíme nebo používáme s jinými druhy hub či bylinek. Pukléřku obvykle seženeme v obchodech se zdravými potravinami.

Pukléřka

Pukléřka: Zdroj obrázku Commons.wikimedia.org

Zdravotní účinky

Tento lišejník obsahuje zejména membránový sliz, kam patří například lichenin, isolichenin a některé další. Kromě toho jeho obsah tvoří také lišejníkové kyseliny, pektiny, vitamín A, vitamíny B a jód. Toto složení slibuje zajímavé zdravotní účinky. Používá se zejména pro zlepšení trávení a ničení bakterií, virů a hub. Kromě toho se v kombinaci s jinými rostlinami (např. proskurník, lněné semínko či sléz) používá k ochraně sliznice. Posiluje ale celý organismus a kromě žaludečních problémů si poradí taktéž se střevními vředy. Je vhodný také pro děti a seniory.

Použití pukléřky

Z tohoto lišejníku, který si přinesete z obchodu, si můžete připravit hned několik receptů. Nejlepší je nevystavovat jej dlouhodobě teplotám varu, aby nedošlo ke zničení prospěšných látek. Obvyklá je příprava studeného macarátu, který vyrobíte tak, že polévkovou lžíci lišejníku zalijete 250 ml studené vody. Nechte 8 hodin luhovat. Před podáváním můžete mírně zahřát (pod 40 °C). Pijte dvakrát až třikrát denně.

Čaj z lišejníku islandského

Tento nápoj si připravíte snadno. Stačí jednu polévkovou lžíci bylinky zalít 250 ml vroucí vody a nechat 15 minut odstát. Užívejte dvakrát až třikrát denně. Ačkoli je tato příprava rychlejší, než v předchozím případě, varem přijdete o prospěšné slizovité látky v lišejníku. Proto se jedná o méně vhodný způsob přípravy.

Pukléřka: Zdroj náhledového obrázku Commons.wikimedia.org

Zahrada je mým dlouhodobým koníčkem. Zkouším nové věci a ráda se s vámi o ně podělím!