Hlavní obsah

Východočeské divadlo zkouší pokračování hry Normální debil

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Východočeské divadlo v Pardubicích zkouší hru Normální debil 2. Připravovaný titul je pokračováním divácky oblíbené retrokomedie Normální debil, kterou napsal a režíroval Robert Bellan.

Článek

„Hru chceme uvést 20. února, pokud skončí vládní opatření proti šíření koronaviru,“ řekl mluvčí divadla Radek Smetana. „Premiéra inscenace s podtitulem Osmdesátky aneb Kalendárium je naplánována na 20. února na Malé scéně ve dvoře. Jestli tomu tak skutečně bude, to za pardubické herce bohužel rozhodne koronavirus,“ řekl Smetana.

Normální debil se věnuje dětství průšviháře Norberta Intribuse, Normální debil 2 je o dospívání hlavního hrdiny. „Druhý díl vznikl hlavně proto, že jsem v tom tématu cítil další potenciál. Vojna, disko, sex a první divadelní angažmá na pozadí 80. let minulého století mi přišlo potenciálně vtipným rámcem pro přerod hlavního hrdiny v mladého muže,“ řekl Bellan.

V prvním díle jsou hlavně historky z období Bertovy puberty v reáliích pozdního socialismu. Ve dvojce jsou jeho zážitky zasazené do dobových událostí, které se s životem hlavní postavy přímo prolínají.

Ocitne se například při natáčení filmu Discopříběh, na koncertě Depeche Mode v Praze nebo při legendárním projevu Milouše Jakeše na Červeném Hrádku. „A v neposlední řadě taky při studentské demonstraci 17. listopadu na Národní třídě. Je to vlastně celé takové kalendárium, kde samozřejmě nemůže chybět ani Saskia Burešová,“ řekl Bellan.

V Normálním debilovi 2 budou hrát Josef Láska, který je držitelem Ceny Thálie 2020 pro činoherce, Veronika Malá, Petr Borovec a Ladislav Špiner, ten cenu Thálie obdržel v roce 2010.

Reklama

Doporučované