Jak skončil ve vězení Mika Häkkinen

Víte, že dvojnásobný mistr světa Mika Häkkinen byl ve vězení?

Štítky: Historie Mika Häkkinen Zveřejněno 23. 01 2021 — Vašek Štěpánek

V roce 1992 byl Mika Häkkinen na cestě do Silverstonu. Místo závodění se ocitl ve vězeňské cele. Dvojnásobný mistr světa v nové knize Formula Helmet tento incident popisuje, a nejen to!

Mika Häkkinen je jedním z 18 pilotů F1, kteří přispěli do nové knihy Formula Helmet, která vypráví příběhy o závodních helmách mezi lety 1969-1999. Dílo doprovází reálné fotografie a rozhovory s designéry jednotlivých přileb.

Mistr světa z let 1998 a 1999 si sám moc dobře uvědomuje, jak jsou helmy ve formuli 1 důležité. Finova přilba s modrým hledím a nápisem Arai se proslavila už během Hakkinenovy kariéry. V roce 1995 zachránila budoucímu šampionovi život, když během GP Austrálie, po defektu, zamířil Häkkinen přímo do zdi v rychlosti 199km/h.

Závodní helma létajícího Fina se proslavila ještě z jednoho důvodu – podílela se na nešťastném incidentu s holubem a také byla v boxech odstavena na polici, když byl  Häkkinen zatčen.

Incident během testování

“V polovině devadesátých let jsem byl ve Francii, na letišti. S McLarenem jsme měli aerodynamické testy. Když jsem jel asi 250km/h uviděl jsem holuba a já si pomyslel: ‘Sakra, v takové rychlosti nemůžu nic dělat!'”, vzpomíná Hakkinen.

“Samozřejmě jsem ho trefil a holub mi doslova explodoval na hledí přilby. Nic jsem neviděl. Měl jsem krev i pod helmou a to není zrovna příjemné. Následně jsem zastavil a mechanici byli zděšení, protože všude viděli krev! Bylo to docela strašidelné. Já si v tu dobu uvědomil, že nebýt má přilba a hledí dostatečně silné, měl bych toho holuba v krku. V ten den mi zachránila život i oči,” popisuje Häkkinen incident s holubem.

Jenson Button se vrací k závodění, se svým týmem pojede v Extreme E

Příběh s policií

“V roce 1992 jsem z mého hotelu v Anglii vyjel příliš pozdě. Zaspal jsem. Nestíhal jsem se dostavit na GP Velké Británie včas. Zeptal jsem se jedné paní od policie, zda mi dá výjimku a zda mohu jet i ve druhém jízdním pruhu, který byl jednosměrný. Řekl jsem jí, kdo jsem a kam spěchám.”

Häkkinen výjimku skutečně dostal. Těsně před branami na britský Silverstone jej ale chytla jiná policejní hlídka. “Přišel za mnou velký pán a řekl mi, že je mu jedno jestli jsem Nigel Mansell, ale porušil jsem zákon, a tak mě zatkli. Vzali mi pas a řekli, že dnes nezávodím. Propadl jsem panice,” přiznal Häkkinen.

Dvojnásobného mistra světa následně pustili. Létajícího Fina vyzvedl Peter Collins, člen týmu Lotus. Häkkinen nakonec samotný závod stihl a zúčastnil se jej.

Legendární design

“Když jsem se stal profesionálním jezdcem, chtělo to změnit vzhled mé přilby. Bylo potřeba použít jednoduchý design, aby na helmě byla vidět loga sponzorů. Proto jsem se nakonec rozhodl vybrat pruhy. Barvy pocházely z doby, kdy jsem závodil na motokárách. Jezdil jsem za tým Blue Rose a oni měli toto barevné schéma,” vzpomíná Fin.

V roce 2019 požádal Häkkinena jiný Fin, zda se může inspirovat jeho přilbou pro GP Monaka. Byl to nynější pilot Mercedesu Valtteri Bottas. Pilot černých / stříbrných šípů dlouhodobě obdivuje jezdecký um dvojnásobného šampiona.

“Pro mě to byla čest. Měl jsem velkou radost a Valtterimu jsem to samozřejmě dovolil. To, že se mě zeptal dokazuje jeho respekt k tomu, co jsem dokázal a také jak skvělý charakter má a jakým člověkem je,” zhodnotil Bottase Häkkinen.