Nejde o rebelii, ale o svobodu. Chcípl Pes i na Vysočině

Kolem desítky hospod, pivnic a restaurací na Vysočině se přihlásilo k projektu „Otevřeme Česko“, který organizuje inciativa Chcípl Pes vznikla jako výzva podnikatelů z gastronomie. Cílem bylo ukázat na nesmyslnost vládních opatření.  „Nejde o rebelii, ale o svobodu,“ říká hospodský Jaroslav Pulicar.

Pulicarův podnik „U lípy“ ve Zborné na Jihlavsku se proměnil v petiční místnost, hosté podniku si mohli přečíst si stanovy petice, rozmyslet se, popřípadě podepsat petiční arch pro podpoření.

K iniciativě za otevření hospod se přidala i hospoda U Splavu ve Světlé nad Sázavou. „Byl bych rád, kdyby konečně skončilo vládní nařízení o uzavření hospod,“ řekl majitel podniku Petr Dočkal.

Inciativa Chcípl Pes vznikla jako výzva podnikatelů z gastronomie. Cílem iniciátorů bylo ukázat na nesmyslnost vládních opatření. Nechtěli respektovat nařízení změny otevírací doby z 22:00 na 20:00. Signatáři iniciativy nechali svoje podniky otevřené a od 9. ledna 2020 propojují podniky ze všech oborů a hledají společné cesty řešení této nelehké situace. „Nepopíráme nebezpečí související s onemocněním COVID-19, ale pokazujeme na další hrozby spojené s vládními opatřeními,“ stojí na webových stránkách iniciativy.

Podnikatelé z iniciativy Chcípl Pes chtějí jednat s vládou o návrhu na zrušení všech kompenzačních balíčků. Chtějí požadovat sedmdesát procet tržeb z minulého období. Systém sedmdesát procent je podle nich na zpracování a kontrolu jednodušší, přehlednější a tím i levnější. Z této částky jsou připraveni odečíst tržby, které generují i při polouzavřeném provozu a odečíst všechny finanční prostředky, které podnikatelé již získali. Přitom hodlají požadovat zrušení restriktivních podmínek typu bezdlužnost státu. Nechť si tento dluh stát odečte od poskytnuté pomoci. Tento postup musí podle nich být i u společností, které již nepřežily vládní protiepidemická opatření a zbyly jim jen dluhy. Samostatnou kapitolou jsou také nové společnosti a lidé, kteří zahájili své podnikání až v tomto roce. Pro ty chtějí požadovat samostatný program na pokrytí nákladů a tržeb ve výši minimální mzdy.

AKTUALIZOVÁNO: Na petičních místech iniciativy Chcípl pes byly policejní kontroly, kontrolovaní majitelé podniků označují postup policistů za velmi korektní (více zde). Krajské statistiky COVID-19 na Vysočině stagnují (více zde).


Jedna odpověď
  1. ing.Jiří Klusák

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů