Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Proč už byste nikdy neměli koupit ani jedinou akcii Berkshire Hathaway?

Publikováno
Proč už byste nikdy neměli koupit ani jedinou akcii Berkshire Hathaway?
Zdroj: depositphotos.com

Kdyby si měli investoři vybrat pouze jedinou akcii, kterou by mohli vlastnit, řada z nich by volila právě Berkshire Hathaway.

Není divu, Buffettův konglomerát v letech 1965–2019 výrazně překonával srovnávací index S&P 500,  když hodnota akcií Berkshire Hathaway v průměru ročně rostla o 20,3 %, kdežto index pouze polovičním tempem.

Každý investovaný dolar do Berkshire Hathaway v roce 1965 by tak dnes měl 140x vyšší hodnotu než dolar investovaný do širokého tržního indexu.

Warren Buffett byl jako portfolio manažer Berkshire natolik úspěšný, že by se investovaných 100 dolarů za tuto dobu zhodnotilo na 2,7 milionu dolarů!

Právě spojení s legendárním investorem je však nynější slabinou Berkshire. Ať se nám to líbí nebo ne, Věštec z Omahy nám investiční lekce bohužel dávat věčně nebude.

Sláva Berkshire se opírá především o minulost

Je pravda, že se Buffettovi dařilo výběrem akcií dlouhodobě výrazně porážet výkonnost trhu, v posledních letech už je ale situace opačná.

Buffett se dlouhodobě vyhýbá technologickým akciím, proto společnost přišla o výrazné oživení trhu v druhé půlce loňského roku. Zatímco index S&P 500 vzrostl o více než 15 % a se započtením dividend se jeho výnos rovnal téměř 18 %, Berkshire Hathaway zhodnotilo v loňském roce peníze akcionářům pouze 3% růstem.

Poznámka

Možná ještě znepokojivější je, že Berkshire zaostává za výkonností trhu jako celku už více než desetiletí (od krize v roce 2008). Akcie původně textilní společnosti byly v minulosti skutečnou trefou do černého, posledních 10 let se však chovají spíše jako široký indexový fond.

Existuje pro to řada důvodů, ale dva hlavní jsou tyto:

  1. Jak se Berkshire Hathaway rozrůstalo, pro Buffetta bylo stále těžší najít dostatek investic, které by porazily trh. Enormní velikost se stala přítěží.
  2. Nástup technologického sektoru, který je v posledním desetiletí motorem růstu akciového trhu, Buffettově strategii výběru akcií také příliš nesvědčí.
Načítání
Načítání
Kupte si akcie BRK-B Váš kapitál může být ohrožen*

Logo sponzora Koupit!

Buffettovy dny v čele Berkshire Hathaway se pomalu krátí

Legendární investor už má na krku 9 křížků a představuje přitom významnou konkurenční výhodu Berkshire Hathaway. On a jeho souputník Charlie Munger, který je dokonce o 7 let starší, vybudovali společnost a dovedli ji tam, kde se dnes nachází.

Buffett je ale bohužel na konci své kariéry, a navíc zatím nevyjasnil plán svého nástupnictví. Pouze dal více odpovědnosti i pravomocí svým portfolio managerům Tedu Weschlerovi a Toddu Combsovi, kteří pravděpodobně stojí za investicemi do technologických akcií, jako jsou Apple a Snowflake.

Sám Věštec z Omahy v posledním dopise akcionářům vyjádřil důvěru ve své podřízené a rovněž uvedl, že Berkshire vlastní různorodou škálu podniků charakteristických vysokou návratností kapitálu.

Buffett však plánuje po své smrti celý podíl v Berkshire Hathaway prodat, čímž stoupne nabídka akcií v oběhu o 15 %.

Ještě důležitější je, že Berkshire je vysoce ceněnou společností hlavně díky Buffettovi. Jakmile přestane tato skutečnost platit, je velmi pravděpodobné, že mnoho investorů začne považovat svou investici v Berkshire za mnohem více rizikovou.

Hlavní konkurenční výhoda Berkshire Hathaway je ohrožena

Buffett se jako investor zaměřuje na hledání ziskových podniků s konkurenční výhodou, kterou je těžké překonat. Upřednostňuje nudné společnosti, před vysoce rizikovými růstovými tituly. Díky tomu je řada z jeho investic schopná pravidelně generovat hotovost.

Jak se však zlepšují technologie a zvyšuje se tempo inovací, řada z dceřiných společností Berkshire začíná vypadat zranitelně. Sám Buffett se nechal slyšet, že vývoj autonomních vozidel může ohrozit pojišťovací společnost GEICO, jejíž podnikatelský plán je postaven na autonehodách a lidských chybách.

Poznámka

Donedávna se zdálo, že společnosti v odvětvích jako pojišťovnictví nebo veřejné služby odolají zubu času, ale zavedené pořádky se mění.

Podniky v portfoliu společnosti mají to nejlepší už za sebou

Mnoho z velikánů průmyslu v portfoliu Berkshire, jako jsou General Electric nebo Honeywell, se v posledních letech rozdělilo nebo oddělilo nejziskovější divize podnikání.

Tržby Berkshire tak v posledních letech rostou sotva tempem inflace. V roce 2019 vzrostly pouze o 2,7 %, v roce 2018 byl růst o něco vyšší a to 3,3 %. Během tří čtvrtletí roku 2020 se tržby společnosti snížily o 3 % a zisky dokonce spadly na polovinu. To ukazuje jediné:

Řada z podniků v portfoliu Berkshire Hathaway je zranitelných a náchylných na události pandemie.

Kromě toho také nesmíme zapomínat, že Berkshire nevyplácí svým akcionářům dividendy, což znamená, že v posledních letech trpí nejenom nedostatečným růstem, ale navíc mají z investice nulový příjem.

Slovo závěrem

Warren Buffett má bezesporu své místo v učebnicích investování, ale akcie Berkshire Hathaway už dnes spíše těží z aury svého ředitele než zajímavých hospodářských výsledků. V posledních 10 letech pouze vyrovnaly výkonost tržního indexu a Buffett se dřív nebo později ze své ředitelské židle bohužel odebere na odpočinek.

Na akciovém trhu tak dost možná naleznete lepší místa, kde hledat tituly slibující větší růst, s potenciálem měnit zavedené pořádky ve svých odvětvích, s nepoměrně zajímavějšími cíli.

Líbil se vám tento článek?
11
1

Autor

O investování a finanční trhy se zajímám od roku 2013. Krátce na to jsem se spálil jako aktivní day trader. Zaplacené „školné“ se mi však celkem vyplatilo. Vrhnul jsem se do studia a od roku 2017 dlouhodobě investuji, přičemž v rámci své strategie kombinuji pasivní a aktivní investiční přístup s výhradním zaměřením na akciové trhy.
Inspirací mi jsou především Warren Buffett a jeho učitel Benjamin Graham, z českých investorů pak Daniel Gladiš. Nabyté vědomosti se snažím předávat čtenářům, přičemž se nejraději věnuji textům o investičních strategiích, psychologii obchodování a analýzám jednotlivých akcií.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎