Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Generálku na MS ovládl suverén Johannes Bö

Poslední závod před mistrovstvím světa v Pokljuce vyhrál s přehledem lídr Světového poháru Johannes Bö. Druhého Quentina Fillona Mailleta porazil o více než půl minuty. Třetí skončil matador ze Slovinska Jakov Fak. V závodu s hromadným startem v Anterselvě chyběli čeští biatlonisté.

Johannes Bö neměl v závodu s hromadným startem v Anterselvě konkurenci
zdroj: ČTK/AP

Slunce se schovalo za mraky, teplota klesla a vítr se zklidnil. K vidění byly vleže parádní střelecké výkony. Rozhodovaly však položky vestoje a výkon na trati.

Zcela suverénní zvláště ve druhé polovině závodu byl Johannes Bö. Na lyžích neměl konkurenci, střelby si pohlídal, minul jen předposlední ranou. Ostatní mu nestačili.

V boji o bronz uspěl nestárnoucí Fak. V této sezoně byl šestkrát v první desítce, teď se dočkal medailové radosti, první od stříbrného vytrvalostního klání v olympijském Pchjongčchangu.

Červený trikot pro vedoucího závodníka disciplíny udržel tentokráte až dvanáctý Tarjei Bö, až pátý nejrychlejší Nor.

Soutěže v Anterselvě byly posledním testem před mistrovstvím světa. O medaile se bude ve slovinské Pokljuce bojovat od 10. do 21. února.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu s hromadným startem mužů z Anterselvy

Co se dělo na trati

Jak už to bývá, ač patnáctikilometrová porce, byl to kvapík. Start se obešel bez problémů, první položka byla plná přesných ran. Nejrychleji zastříleli Fak s Hoferem, za nimi však v těsném závěsu vyrazili Francouzi Claude a Desthieux a Norové Johannes Bö a Laegreid. O naděje přišli po třech minelách Garaničev a Leitner.

Ve druhém kole se biatlonisté nikterak nešetřili. Kdo napoprvé chyboval, spěchal kupředu. Ponsiluoma, Dale táhli další a skupina i s Tarjeiem Bö ještě před druhou střelbou dostihli vedoucí závodníky.

O osudu klání se nerozhodlo zdaleka ani na druhé položce. Opět bylo k vidění mnoho přesných zásahů. Vedl Hofer, Fak, rozdíly však byly mizivé. V první devítce figurovalo pět Norů.

Johannes Bö za to pořádně vzal a ve třetím okruhu pláchl všem o deset sekund. Střílel bezchybně, jenže Fillon Maillet přesnou rychlopalbou odmítl, aby si Nor vybudoval rozhodující náskok. Vestoje se už chybovalo o poznání víc a jediných stoprocentním střelcem zůstával už jen fenomenální Nor. Další spěchali o třicet sekund zpět.

Johannes Bö nepřestával v drtivém úprku. Všichni zaostávali. Jednou minelou dal na poslední položce šanci Fillonu Mailletovi, Francouz se však také nevyvaroval chyby a o vítězi bylo jasno. Velký souboj o třetí místo rozhodl čistou položkou Fak, všichni ostatní pronásledovatelé museli na trestné kolo.

Výsledky závodu s hromadným startem biatlonistů v Anterselvě

1. J.T. Bö (Nor.) 35:44,3 (1 trest. okruh), 2. Fillon Maillet (Fr.) -31,3 (2), 3. Fak (Slovin.) -44,2 (1), 4. Christiansen (Nor.) -49,1 (3), 5. Peiffer (Něm.) -49,1 (2), 6. Bjöntegaard (Nor.) -50,6 (3), 7. Doll (Něm.) -55,1 (3), 8. Eder (Rak.) -57,8 (2), 9. Dale (Nor.) -1:04,8 (4), 10. Ponsiluoma (Švéd.) -1:05,9 (4).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 26 závodů): 1. J.T. Bö 709, 2. Laegreid 645, 3. T. Bö (oba Nor.) 566, 4. Dale 545, 5. Fillon Maillet 506, 6. Samuelsson (Švéd.) 482, ...26. Krčmář 169, 33. Moravec 117, 75. Krupčík 7, 76. Štvrtecký 6, 83. Žemlička (všichni ČR) 2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články