‚Dělají si tady, co chtějí.‘ Jihočeští kopáči vltavínů jsou agresivnější, vyhrožují i místním obyvatelům

Zůstávají po nich až třímetrové díry v zemi, výhrůžky a dokonce i napadání místních obyvatel, nelegální hledači nenávratně ničí přírodu a krajinu. Hluboké jámy jsou navíc nebezpečné pro děti i zvířata. Policejní hlídky proto začaly používat jinou taktiku. Jakou, zjišťoval Český rozhlas České Budějovce.

Jankov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místostarostka Marie Vaňková popisuje přímo u chatové oblasti poblíž Jankova, jak vypadá situace v místním lese.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihočeští kopáči vltavínů jsou stále agresivnější

„Vidíte tu hromadu? Tak to je vykopané z toho pozemku, přijedou bagrem a dělají si tady už opravdu, co chtějí,“ ukazuje místo Vaňková.

Místní obyvatelé jsou vystaveni verbálním, ale i fyzickým útokům od kopáčů. Ti často vyhrožují místním rodinám, hrozí třeba otrávením psů.

Podle nezávislého starosty Jankova Jana Jílka trvají problémy s nelegálními kopáči vltavínů v Jankově několik desetiletí. V posledních letech se ale situace zhoršuje. Důvodem je stoupající výkupní cena těchto zelených skel. Za kvalitní kusy se platí dokonce více než 300 korun za gram.

Problematické kopání

V Jihočeském kraji je řada míst, na nichž se vltavíny ve větší míře vyskytují. Jde například o okolí Besednice na Českokrumlovsku nebo Netolic na Prachaticku. Vltavíny se často nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, kromě jiného ničí cizí pozemky. Pokud kopají v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů. Případy pak mohou skončit u soudu.

„Západní i východní trhy mají po těchto polodrahokamech poptávku, organizované gangy rotují po nalezištích, nápor je třeba na několik týdnů, když přijedou do Jankova a pak se zase ztratí,“ popisuje pro českobudějovický rozhlas Jílek.

Po nájezdech zůstávají trvale znehodnocené pozemky. Co obec proti tomuto fenoménu může dělat?

Podle starosty je možné zabezpečit a monitorovat prostor ve spolupráci s policií. Nebo nechat lokalitu prozkoumat a zjistit, zdali by byla vhodná pro vytěžení, nebo ne.

Policejní zásah

Novou taktiku proti nelegálním kopáčům vltavínů začali zkoušet i jihočeští policisté. Před několika dny díky tomu chytili dvojici u Nesměně na Českobudějovicku.

O vltavínech

Vltavíny jsou zelené polodrahokamy. Jsou českou raritou, o jejich původu existuje několik teorií. Jedna z nich předpokládá dopad asteroidu nebo komety v oblasti kráteru Ries v Bavorsku. Při tom byla vyvržena tavenina do atmosféry. Dopadala na zem v oblasti jižních Čech a Moravy ve formě rozpadajících se jazyků.

„Tyto profesionální skupiny se tam pohybují většinou v noci, kopáči staví hlídky nejen na příjezdových cestách. Použili jsme služební psy a využili toho, že pes dokáže označit kopáče v jámě na několik desítek až stovek metrů. Policisté s vypnutými vysílačkami, telefony, bez baterek se pokusí ke kopáči přiblížit,“ přibližuje jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Po kopáčích zůstávají až čtyři metry hluboké díry. Často jsou potom naplněné vodou. Už několikrát se podle Matznera stalo, že v nich skončil policejní pes nebo dítě.

Policisté nabádají místní obyvatele, aby se sami nepouštěli s kopáči do konfliktů a vždy je na místo raději ihned přivolali.

Petr Kubát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme