Správa železnic opraví nádražní budovu v Mostě, chystá na to 685 milionů korun

24. leden 2021 16:54

Nový prostor pro cestující, lepší technický stav objektu a zvýšená bezpečnost – to všechno má přinést oprava nádražní budovy v Mostě. Náklady jsou spočítané na zhruba 685 milionů korun.

Řekla to mluvčí Správy železnic Nela Friebová: „Záměr projektu schválila Centrální komise ministerstva dopravy, nyní se začne připravovat navazující dokumentace pro získání stavebního povolení,“ dodala.

Stavba bude rozdělena do čtyř etap, bude se připravovat i tak, aby ladila s plánovanou rekonstrukcí železniční stanice a přilehlého autobusového terminálu. Práce začnou nultou etapou, která nepodléhá stavebnímu povolení.

„Jde o úpravy a údržbové práce v odjezdové hale. V současnosti se dokončuje projekt pro provedení stavby. Práce by měly začít v následujících měsících,“ řekla Friebová.

Na nultou etapu naváže etapa první, kdy se bude upravovat odjezdová hala. Opraví se schodiště a přibudou nové eskalátory a přístup k výtahu, který zajišťuje bezbariérový vstup na první nástupiště i do podchodu. Další bezbariérový přístup bude z nového parkoviště. Počítá se také s novými lavičkami, odpadkovými koši, informační tabulí.

Ve druhé etapě se dočká úprav výšková část budovy a příjezdové haly. Komerční prostory pro bufet, restauraci a další doplňkové služby a obchody budou předmětem třetí etapy rekonstrukce. A v poslední, čtvrté etapě, se stavebníci zaměří na nové parkoviště a plochy pro cyklisty, kde budou stojany pro kola a cykloboxy s nabíjením pro elektrokola.

Po celou dobu oprav bude budova dál s určitými omezeními přístupná.  

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související