Hlavní obsah

Nádražní budova v Mostě se promění díky opravě za 685 milionů korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Správa železnic opraví budovu hlavního nádraží v Mostě. Změní se prostor pro cestující, zlepší technický stav objektu a zvýší se bezpečnost.

Článek

„Náklady jsou okolo 685 milionů korun,“ řekla mluvčí Správy železnic (SŽ) Nela Friebová. Záměr projektu schválila Centrální komise Ministerstva dopravy, nyní se začne připravovat navazující dokumentace pro získání stavebního povolení. „Chystaná rekonstrukce přinese vyšší kvalitu a reprezentativnost veřejného prostoru, snížení energetické náročnosti a v neposlední řadě zvýšení komfortu a bezpečnosti cestujících,“ uvedla mluvčí.

Stavba bude rozdělena do čtyř etap, mimo jiné s ohledem na plánovanou rekonstrukci železniční stanice a přilehlého autobusového terminálu.

Práce začnou nultou etapou, která nepodléhá stavebnímu povolení. „Jde o úpravy a údržbové práce v odjezdové hale. V současnosti se dokončuje projekt pro provedení stavby. Práce by měly začít v následujících měsících,“ řekla Friebová.

V první etapě bude rekonstrukce pokračovat v odjezdové hale, kde se upraví schodiště a kam se umístí nové eskalátory. Vznikne samostatný přístup k výtahu, který zajišťuje bezbariérový vstup na první nástupiště i do podchodu. Další bezbariérový přístup bude z nového parkoviště. Počítá se s novými lavičkami, odpadkovými koši, informační tabulí.

Ve druhé etapě stavby se upraví výšková část budovy a příjezdové haly. Komerční prostory pro bufet, restauraci a další doplňkové služby a obchody budou předmětem třetí etapy rekonstrukce. V poslední, čtvrté etapě se stavebníci mimo jiné zaměří na výstavbu nového parkoviště a plochy pro cyklisty, na které budou stojany pro kola a cykloboxy umožňující nabíjení elektrokol. Budova bude po celou dobu realizace podle mluvčí přístupná s omezením, ale bude poskytovat všechny služby pro cestující.

Reklama

Doporučované