Poslední souboj titánů před MS: V Overijse kraloval Wout van Aert

Finále světového poháru cyklokrosařů v Overijse lépe vyšlo Woutu van Aertovi, ženám dominovala Ceylin d.C. Alvarado, Češi bez úspěchu...

Autor: Jan Němec
Foto: Facebook Anton Vos
Poslední souboj titánů před MS: V Overijse kraloval Wout van Aert


O závěr okleštěného světového poháru cyklokrosařů se postaralo belgické Overijse. Na klasické, těžké, uklouzané a mnohokrát vyzkoušené trati se rozdaly vítězné poháry za celkové vítězství v seriálu SP, to uhájil Wout van Aert (BEL, Jumbo Visma), když podruhé letos vyhrál závod SP. Mezi ženami bylo o celkové vítězce rozhodnuto už před startem, přesto se Lucinda Brand (NED, Baloise Trek Lions) rvala o vítězství jako lvice. Tentokrát ale marně, premiérové vítězství v letošní sezoně si připsala Ceylin del Carmen Alvarado (NED, Alpecin Fenix), akorát včas, týden před MS...

Vypadá to, že na závěry cyklokrosových sezon se dvaadvacetiletá Ceylin dokáže vždy mimořádně připravit. Jen vzpomeňte na loňské finále SP v Hoogerheide! Už včera dokázala zvítězit v závodě seriálu X2O v Hamme a dnes v pátém finálovém závodě SP duhové pruhy hájila opět bravurně a týden před mistrovstvím světa soupeřkám ukázala, že je v Oostende rozhodně bude mateřsky bránit. 

V pětikilovém závodě už ve druhém okruhu začínala soupeřkám ujíždět, jenže další nizozemské závodnice nebyly daleko, zejména tedy vítězka minulého závodu z Hulstu Denise Betsema (Pauwels Sauzen - Bingoal) a Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) na ní dorážely. Alvarado se ovšem na uklouzané trati cítila dobře a v technických pasážích si dokázala vždy vybudovat náskok a nakonec poprvé v letošním seriálu SP vyhrát. 


Růžky před MS také zpočátku vystrkovala Marianne Vos v novém dresu Jumbo Visma Women, na Ceylin del Carmen Alvarado ale v Overijse nikdo neměl...

Na celkovém pořadí světového poháru cyklokrosařek v sezoně 2020/2021 už to ale nic nezměnilo, druhá v cíli Lucinda Brand měla prvenství v kapse už před startem. 

Překvapivou bronzovou medailistkou se stala teprve jedenadvacetiletá Manon Bakker (NED, Credishop Fristads), jež doposud dokázala dojet nejlépe devátá. Rázem se vyšvihla na velkou favoritku MS na zisk titulu v kategorii U23...

Český cyklokros v současnosti nemá elitní závodnice světové úrovně, trenér Dlask tak do společného závodu elite a U23 nasadil vedle úřadující mistryně Pavly Havlíkové tři zástupkyně kategorie do 23 let. Nejlépe tak dojela pětačtyřicátá Tereza Vaníčková (Briton Racing MB), Havlíková o dvě příčky za ní.

"Nejsem žádný běžec a zde v tom blátě se běhalo až příliš, nemohu se na to vymlouvat, ale strašně jsem si závod protrpěla. Doufám, že příští týden na světovém šampionátu to bude lepší," vypověděla pro server Cyklokros.cz osminásobná česká šampionka.

V závodě mužů bylo celkové vítězství stále ve hře, Wout van Aert do něj vstupoval s patnáctibodovým náskokem před svým velkým rivalem Mathieu van der Poelem (NED, Alpecin Fenix). A potvrzení, že je současný cyklokros v podstatě jen o těchto dvou hvězdách, na sebe nenechalo dlouho čekat, a už v první kole byli tito dva velikáni na čele.

Mírně favorizovaný Van der Poel ale neměl svůj den. Po včerejším vítězství a porážce Van Aerta v Hamme byl dnes jako vyměněný. Dělal chyby, které ho zlomily a v posledním kole se v podstatě už smířil s druhým místem.

Zásadním momentem byl defekt zadního kola Mathieu van der Poela v první třetině devítikolového závodu, který rázem vygeneroval půlminutový náskok pro Belgičana. Úřadující mistr světa ale začal mocně stahovat, jenže přicházely další chyby a navíc ubývaly síly a zřejmě i chuť. 


Wout van Aert projel cílem stylově vestoje...

Zbytek startovního pole ztrácel přes jednu minutu a do bojů o vítězství v podstatě nezasahoval. Bojovalo se tak o třetí místo. Thomas Pidcock (GBR, Trinity) choval drobný náskok na vítěze úvodního podniku SP v Táboře Michaela Vanthourenhouta (BEL, Pauwels Sauzen - Bingoal) a uhájil ho až do cíle. Letos už potřetí si drobný Brit vyjel bronzovou medaili v SP, v celkovém pořadí mu ovšem patří až sedmá příčka. 

Suverénně nejhorší výsledek letošní sezony zaznamenali čeští reprezentanti, bohužel ani jeden z pěti jezdců nedokončil s plným počtem kol. Mistr ČR Michael Boroš (ČEZ Cykloteam Tábor) zakončil letošní divoký seriál SP třicátým místem. 

"Start se mi nepovedl, nemohl jsem se dostat do tempa. Možná to bylo i tím, že jsem minulý týden nezávodil. Když jsem se rozjel, tak již bylo pozdě, v takové konkurenci už lze ztrátu dohnat jen velice těžko," komentoval závod na Cyklokros.cz Boroš, jenž se také stal jediným českým jezdcem, který dokázal v této sezoně SP bodovat, když v Dendermonde skončil na 23. pozici.

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Poslední souboj titánů před MS: V Overijse kraloval Wout van Aert
  2. Výsledky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  2. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  3. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  4. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
  5. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  6. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744