Rebelo de Sousa zůstane portugalským prezidentem, zvítězil již v prvním kole

Portugalským prezidentem zůstane po lednových volbách Marcelo Rebelo de Sousa. Voliči o tom rozhodli již v prvním kole, v němž dostal dosavadní prezident většinu hlasů. Po sečtení 98 procent odevzdaných lístků mu náleželo necelých 62 procent z nich.

Bývalý předseda portugalské sociálnědemokratické strany – což je ovšem navzdory názvu středopravicová liberálně konzervativní partaj – Marcelo Rebelo de Sousa si nevyzkouší druhé kolo prezidentských voleb.  Také před pěti lety získal svůj první mandát již v prvním kole, kdy dostal hlasy 52 procent voličů, a letos zvítězil ještě přesvědčivěji, přestože čelil pěti protikandidátům oproti dvěma z minulých voleb.

Projekce veřejnoprávní televize RTP přisoudila druhé místo ve volbách kandidátce socialistů Aně Gomesové. Třetí bude zřejmě André Ventura ze strany Chega, která je považována za populistickou. Ačkoli doufal v druhé místo, je i tak podle agentury AFP jeho výsledek potvrzením rostoucího vlivu pravicového populismu v zemi.

Volební účast se pohybovala mezi 45 a 50 procenty, což je podobné jako před pěti lety. Portugalským prezidentským volbám předcházela debata o tom, zda je neodložit. Podle průzkumů by tomu byly daly přednost dvě třetiny Portugalců. Nevyplnily se však nejčernější předpovědi, které odhadovaly, že volební účast spadne až ke 20 procentům.

  • Je členem opoziční středopravicové Sociálnědemokratické strany (PSD), několikrát dal ale najevo, že podporuje plány levicového premiéra Antónia Costy, který chce zmírnit úsporná opatření přijatá předchozí vládou PSD.
  • Narodil se 12. prosince 1948 v Lisabonu, je synem Baltazara Rebela de Sousy, lékaře, bývalého gubernátora v Mosambiku a ministra vlády za časů diktátora Antónia Salazara.
  • Studoval na Lisabonské univerzitě právo, po dokončení školy se v roce 1973 podílel na založení týdeníku Expresso, kam psal své kritické články střetávající se s tehdejší cenzurou.
  • Po pádu diktatury v roce 1974 a nastolení demokracie se účastnil založení strany PSD a zvolili jej do parlamentu, přičemž stále pokračoval v akademické kariéře. V letech 1996–1999 byl předsedou PSD.
  • Na začátku 80. let vstoupil do vlády a v letech 1982–1983 byl státním tajemníkem pro záležitosti parlamentu. O deset let později svedl první velký volební zápas o křeslo lisabonského starosty, který ale skončil nezdarem.
  • Zapálený katolík Rebelo de Sousa, podle některých rozporuplná osobnost, je rozvedený a otcem dvou dětí. Celý národ jej zná jako „profesora Marcela“, který každou neděli večer v televizi komentuje aktuální dění. „Lidé ho milují, protože Marcelo je zábavný,“ říkají jedni, zatímco druzí kritizují jeho „nezodpovědnou lehkomyslnost“, se kterou glosuje politické, ekonomické a sportovní aktuality.