Komise: U třetiny firem není jisté, že měly nárok na vládní pomoc

Senátní komise prozkoumala společnosti, které získaly půl miliardy na úvěrech v rámci covid programů

Zatímco někteří podnikatelé neměli šanci vůbec na pomoc dosáhnout a úředníci jejich žádosti vyřazovali bez jasného zdůvodnění, jiní prošli, aniž někdo kontroloval, jestli mají na miliony nárok a zda je vládní restrikce skutečně poškodily.

Stálá komise Senátu pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků a pro analýzu kontrolních postupů finanční správy proto zanalyzovala data firem, kterým stát přiklepl vládní pomoc v podobě úvěrů v programu Covid I. Šlo o jeden z nejvíce kritizovaných programů, kterým chtěla vláda podnikatelům kompenzovat zákaz jejich byznysu. Na pomoc v tomto programu dosáhl ale jen málokdo.

Podle dat MPO uspělo v programu jen 80 společností, které získaly zvýhodněné bezúročné úvěry v celkové výši 494 milionů korun. (Senátní analýza nezahrnuje část COVID úvěry v rámci EXPANZE.)


Ilustrace: Shutterstock

Podmínkou bylo, aby šlo o mikro, malý či střední podnik do 250 zaměstnanců nebo o živnostníka. Jenže senátní komise zjistila, že u 44 procent příjemců (základní počet 80 byl snížen o tři žadatele, což byly fyzické osoby) není možné z veřejných zdrojů ověřit, že to tak skutečně bylo.

Tedy že měly na státní pomoc nárok.

“Z důvodu neznámého skutečného majitele, chybějící účetní závěrky nebo údajů v ní, případně kombinaci obojího, nelze u 34 ověřovaných subjektů z celkových 77, tj. 44 %, z veřejných zdrojů určit, zda se jedná o malý a střední podnik. Tyto společnosti získaly podporu v celkové výši 191 802 388,- Kč,” stojí v analýze, kterou má redakce k dispozici.

Vedle toho komise zjistila, že některé příjemce vládní opatření v boji s koronavirovou nákazou fakticky neomezila.

“V rámci posouzení předmětu podnikání a internetových prezentací příjemců úvěru je možné formulovat závěr, že vybrané podpořené subjekty nebyly přímo omezeny na základě vládních usnesení nebo z hlediska jejich převážného zaměření podnikatelské činnosti,” napsala komise s tím, že šlo o provozovatele lékáren, stavební firmy či IT společnosti.

“Je proto diskutabilní, jestli u velkého množství podpořených subjektů byla podpora efektivní, resp. jestli byla poskytnuta potřebným subjektům,” stojí v analýze.

Vládní pomoc Covid I z dílny Karla Havlíčka byl nejhůře hodnoceným státním programem pomoci v dubnové v anketě Hospodářské komory. “Z odpovědí podnikatelů vyplývá, že hlavně u tohoto programu podnikatele zklamalo, jak tuto pomoc vláda prezentuje, a jak je reálně poskytována. Žádný z komentářů podnikatelů týkající se programu COVID nebyl čistě pozitivní. A to dokonce ani od podnikatelů, kteří na prostředky z tohoto programu dosáhli. Za největší problém označili, že na vyplněnou žádost nedostali vůbec žádnou odpověď,” stálo v šetření komory.

Závěry senátní komise současně potvrzují i starší zjištění, která redakce Neovlivní.cz popsala i u jiných podpůrných programů. Například u půjček pro pražské firmy státní rozvojová banka rovněž nijak nezkoumala, zda žadatele poškodila vládní opatření.

Vládní pomoc v praxi pravidelně popisujeme v časopise Neovlivní.cz. Předplácejte ZDE a už vám žádný článek neuteče.

“To vysvětluje, proč podporu v rámci programu Covid Praha dostali i podnikatelé, kteří takto bezprostředně poškozeni krizí nebyli: například advokátní kanceláře, IT firmy, společnosti v oborech, které nijak zasaženy nebyly, architekti apod. Covid Praha byl využit málo pro pomoc živnostníkům a malým podnikatelům, podporu dostaly střední firmy s obratem až jeden a čtvrt miliardy korun. Tedy bohužel v rozporu se záměrem hlavního města nedošlo k podpoření těch nejpotřebnějších,” komentovala zjištění v létě pražská radní Hana Marvanová Kordová (Spojené síly pro Prahu/STAN).

Premiér Andrej Babiš původně sliboval, že podnikatelé mohou počítat s bilionem korun, kterým je vláda odškodní za své restrikce. Nakonec se ukázalo, že z bilionu loni zbylo necelých 200 miliard.

Drtivá většina podnikatelů totiž vůbec na pomoc nedosáhne. A i když na ni dosáhnou, kromě “pětadvacítky” všechny programy drhnou. Popsali jsme například příběh živnostnice, která dodnes čeká na ošetřovné za říjen, protože jeho vyplacení dosud Karel Havlíček nepodepsal.

V minulém týdnu jsme zase popisovali, jak se podnikatelé marně snaží získat podporu v programu Gastro. Hned první den zkolaboval systém a žadatelům se tak nedařilo registrovat, protože Havlíček nechal na stejné platformě souběžně běžet jiný podpůrný program Nájemné. Ve čtvrtek zase stát veškerá data zaregistrovaných podnikatelů ztratil, protože údajně shořel server.

Andrej Babiš i ministr Karel Havlíček ale navenek tvrdí, že vláda pomáhá srovnatelně – ne-li víc – jak okolní státy.

“U jednoho a půl milionu podnikatelů nám někdo propadne tím sítem, někdo zase dostane velmi dobrou porci. Někteří mají skutečně velmi dobrou podporu a vůbec si nestěžují. A jsou dokonce i někteří podnikatelé, kteří říkají: „Dáváte toho až přespříliš,” prohlásil Havlíček pro SeznamZprávy.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email