„Jsme zajatci našeho zrychleného světa, abych trochu citoval. Všechno je nastříhané do klipovitosti, nemáme čas sledovat souvislosti a už ani nechceme,“ řekl herec Jan Hartl v rozhovoru pro Deník po natáčení filmu Modrý tygr v roce 2012, kde ztvárnil roli nenápadného a tichého samotáře milujícího květiny. Byl to jeho první rozhovor po dvaceti letech a také jeho zatím poslední. Herec si totiž velmi střeží soukromí své i svých dětí, které po smrti partnerky v roce 2007 sám vychovával.

Jediná láska Olga

Tichý introvert a vášnivý kuřák se ještě více uzavřel do sebe, když jeho dlouholetá životní partnerka, lékařka Olga Škopková, onemocněla rakovinou. Pro všechny to byl šok. Bylo jí jen čtyřicet let, společně s hercem vychovávala dvě děti, Kláru a Prokopa, a žila spokojeným životem. „Všichni už jsme věřili, že se Olině podaří souboj se zákeřnou nemocí zvládnout. Jan dokonce plánoval, že by si mohli postavit domeček a odstěhovat se z Prahy,“ ozval se tehdy Blesku jeden z příbuzných předčasně zesnulé Olgy. Bohužel i přes soustavnou péči, kdy Jan Hartl pendloval mezi divadlem a domovem, aby se o ženu postaral, a dal si pauzu od natáčení, Olga nemoc nezvládla. „Ke konci už na tom byla tak špatně, že musela být na dýchacích přístrojích; tak mu nezbylo nic jiného než ji odvézt do nemocnice,“ řekl Blesku Hartlův kolega z Národního divadla.

Zlomené srdce

Olga však nebyla jeho první láskou. Při studiích na DAMU se seznámil se sympatickou Milenou Steinmasslovou a prožíval s ní intenzivní studentskou lásku. Blondýnka ho ale nakonec opustila a dala se dohromady s kameramanem Romanem Pavlíčkem, s nímž žila skoro 27 let. Jan Hartl se z rozchodu rychle oklepal, protože potkal vášnivou Veroniku Žilkovou. Ta ho nejprve kvůli jeho herecké profesi nechtěla. Nakonec ji ale uchvátil tak, že spolu prožili čtyři roky. Něco se ale mezi nimi stalo. Ani jeden z nich se médiím nikdy nesvěřil, co vedlo k tomu, že se Veronika Žilková před údajnou svatbou sbalila a od herce odešla. Podle některých kolegů se přes to Jan nikdy nepřenesl. Důkazem bylo i natáčení filmu Otesánek v roce 2000, během něhož se herečce vyhýbal, jak jen to šlo. Veronika se nakonec vdala za Jiřího Hanycha, později za Marka Navrátila a nakonec našla štěstí v náruči Martina Stropnického.

Koronavirus

Jan Hartl se po smrti své ženy Olgy vrhl na hraní v divadle, natočil i několik divácky méně úspěšných snímků a nadaboval pár audioknih. Poslední spolupráce se mu ale stala osudnou. Při natáčení audiopovídky Oscara Wilda Strašidlo cantervillské společně s kolegy Petrem Čtvrtníčkem, Ondřejem Rychlým, Růženou Merunkovou, Terezou Císařovou a Jaroslavou Kretschmerovou onemocněl koronavirem. „Chopili jsme se šesti mikrofonů, točili jako o život a potom jsme zjistili, že jsme všichni nakažení. Čtvrtníček skončil v nemocnici, Rychlý na tom byl mizerně, protože zvracel, a my ostatní jsme měli celkem lehký průběh té nákazy,“ popsala pro Aha! Merunková.