Portugalským prezidentem zůstává De Sousa. Síť maloobchodů Debenhams prodala svůj brand

Volby v Portugalsku vyhrál dosavadní prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Získal 61 procent hlasů.

Volby v Portugalsku vyhrál dosavadní prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Získal 61 procent hlasů. Zdroj: Blesk

Britská maloobchodní síť Debenhams prodala brand i webové stránky firmě Boohoo za 55 milionů liber, zhruba 1,6 miliardy korun.
Na sporné hranici v indickém státě Sikkim se střetli indičtí a čínští vojáci.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

De Sousa vyhrál, uspěl však i populista

V Portugalsku se o víkendu konaly prezidentské volby. Podle téměř kompletních výsledků je s 61 procenty hlasů vyhrál dosavadní lídr země Marcelo Rebelo de Sousa. Hlavou státu tudíž zůstane dalších pět let. Přestože zástupce pravého středu zvítězil s přesvědčivým náskokem, deník The Guardian si všímá dobrého výsledku pravicového populisty André Ventury ze strany Chega. Obsadil třetí místo se ziskem 11,9 procenta hlasů, tudíž ho volilo téměř půl milionu lidí. V portugalské politice se přitom trend antisystémových kandidátů a pravicových populistů známý z ostatních evropských zemí a USA dosud příliš neprosazoval.    

Indie hlásí nový násilný incident s Čínou

Na čínsko-indických hranicích došlo zřejmě už před pár dny k dalšímu ozbrojenému střetnutí mezi vojáky obou asijských zemí. S odvoláním na indická média o tom informovala BBC. Incident se odehrál na severu indického svazového státu Sikkim. Čínská hlídka se prý pokusila vstoupit na sousedovo území a indické síly ji vytlačily zpátky. Nejsou hlášeny ztráty na životech. Indie a Čína sdílejí nejdelší spornou hranici na světě a podobné konflikty jsou tam běžné. Při pohraničním střetnutí z loňského června v teritoriu Ladak zahynulo nejméně dvacet indických vojáků a neznámý počet Číňanů.          

Z trhů a burz 

Skvělý týden pro americké akcie

Ačkoli akciové trhy ve Spojených státech v pátek spíše oslabovaly a přišly o  dříve dosažené rekordy, celkově mají za sebou velmi úspěšný týden. Index S&P 500 se za posledních pět pracovních dnů zvýšil o 1,94 procenta. Dow Jones zpevnil o 0,59 procenta a Nasdaq Composite přidal dokonce 4,19 procenta. Západoevropské burzy se v minulém týdnu na směru neshodly. Zatímco třeba německý DAX posílil o 0,63 procenta a STOXX Europe 600 si polepšil o 0,17 procenta, britský FTSE 100 a francouzský CAC 40 skončily ve ztrátě.   

Boohoo kupuje brand Debenhams

Britský módní řetězec Boohoo koupil brand a webovou stránku krachujícího retailového gigantu Debenhams za 55 milionů liber, zhruba 1,6 miliardy korun. Nepřevezme však žádnou ze zbývajících prodejen Debenhams ani  zaměstnance. Boohoo tak pokračuje ve skupování dříve úspěšných brandů, které zdecimovala koronakrize. Již dříve získal například značky Oasis, Coast či Karen Millen. Společnost Debenhams, stará 242 let, měla finanční problémy již před koronakrizí a od loňského dubna je v insolvenci. Od května propustila 6500 lidí a nejméně šest jejích obchodních domů po lockdownu už neotevře – včetně toho největšího v londýnské Oxford Street.    

Tweet dne

„Dvacet průzkumů po sobě je většina obyvatel pro nezávislost.“ 

Ve Skotsku nadále převažuje touha po vytvoření samostatného státu. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v neděli uvedla, že pokud její nacionalistická strana SNP vyhraje květnové volby, uspořádá druhé referendum o nezávislosti bez ohledu na souhlas Londýna.  

Stane se dnes

  • Řečtí a turečtí diplomaté se sejdou v Istanbulu a budou řešit spory týkající se námořních hranic ve Středozemním moři. Je to vůbec první pokus vyřešit dlouhodobý konflikt tradičních rivalů od roku 2016.  
  • Ministři zahraničí Evropské unie se na svém jednání budou domlouvat i na společné reakci na uvěznění ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného.
  • Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová předá Senátu ústavní žalobu na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. 
  • Koná se virtuální setkání Davos Agenda, jehož cílem je obnovit důvěru a zformovat pravidla, politiku a partnerství pro rok 2021. Potrvá do 29. ledna.
  • Očekává se, že Evropská agentura pro bezpečnost letectví EASA možná už dnes znovu povolí provoz letadel Boeing 737 MAX na území Evropské unie.