Sedm historických pavilonů Slezské nemocnice v Opavě opět září novotou

25. leden 2021 09:10

Dezolátní stav, velké úniky tepla a vypadávající okna. Tak to vypadalo v historických pavilonech Slezské nemocnice v Opavě. O rekonstrukci památkově chráněných budov se mluvilo dlouho, až teď se podařilo velkou část oprav dokončit.

Není to tak dávno, co jsme s Bedřichem Kohlerem z vedení nemocnice procházeli staveništěm na jednom z více než stoletých pavilonů. Byla to vlastně jejich úplně první důkladnější oprava.

Zrekonstruovaný pavilon B

„Zespodu se izoluje, zateplují se střechy. Vizuálně to už musí lidi upoutávat – staré, krásné a nové,“ říká Kohler. A i když pacienti kolem lešení kličkovali, většinou to brali s pochopením.

Teď už je hotových sedm budov, sedm pavilonů za zhruba 150 milionů korun, jenom oken bylo 800, potvrdil ředitel Slezské nemocnice Karel Siebert.

„Pavilon K, pavilon H, pavilon L, oční oddělení, kožní oddělení... Ta oddělení konečně najdou své místo a pevné zázemí,“ dodal ředitel.

Nemocnici se tak vrací původní ráz, když byla poprvé otevřená v roce 1900 podle tehdejších německých a rakouských vzorů. A opravy budou pokračovat.

Budova ředitelství Slezské nemocnice v Opavě

„Před námi je přestavba bývalého starého pavilonu interních oborů. Práce budou prováděny rovněž z dotací kraje, našeho zřizovatele,“ upřesnil Siebert.

V plánu jsou i další vylepšení, třeba propojení pavilonů krytými koridory.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související