Jurský park: CGI efekty i animatronické modely dinosaurů aneb jak se točil slavný film

Jurský park: CGI efekty i animatronické modely dinosaurů aneb jak se točil slavný film
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dinosauři jsou celkem oblíbeným námětem knih i filmů. Už náš Karel Zeman se svým filmem Cesta do pravěku (1955) zaujal diváky nejen doma, ale také v zahraničí. Zajímavým zpracováním je také snímek Jurský park z roku 1993 režiséra Stevena Spielberga. Co byste o něm měli vědět?

Film na základě úspěšné knihy

Americký spisovatel Michael Crichton, autor knihy Jurský park, se netajil tím, že nikdy neuvažoval nad tím, že v období jury jeho dinosauři nežili. Ti se objevili až období křídy. Název se mu však líbil, zdál se mu jako dobře znějící, tak ho použil. Na základě jeho knihy vznikl pak stejnojmenný film Jurský park (1993), na němž se Crichton podílel jako scénárista. Režisér Steven Spielberg znal i Zemanův film, který považoval na svou dobu za neuvěřitelně kvalitní snímek.

 

V hlavních rolích se ve filmu Jurský park objevili Jeff Goldblum, Sam Neill či Laura Dern. Pro Goldbluma a Dern to byl začátek jejich románku, který jim vydržel několik let. Dokonce byli i zasnoubení.

Jak se film točil

Ke ztvárnění nežijících dinosaurů se museli filmaři uchýlit ke trikům, co se objevily v padesáti záběrech. Pokud vystupovali v záběru celí dinosauři, bylo použito CGI efektů. Jestliže však byla zabíraná jen část těla dinosaura, jednalo se o animatronický model. Scény s Triceratopsem a Dilophosaurem byly natáčené pouze pomocí s použitím animatronických modelů. Jedná se o ovládání loutek počítačem.

 

Zajímavou roli ve filmu Jurský park sehrála také hromadu dinosauřího trusu, jež nevábně zapáchala. Pro její výrobu byla použita směs hlíny, sena a bláta. Aby vypadala jako opravdová a slétaly se k ní mouchy, byla směs doplněna medem a papájou, jejichž vůně zmíněný hmyz přilákal.

 

Když přicházel tyranosaurus, jeho chůzi doprovázel zlověstný zvuk kroků. Ten filmaři vytvořili z nahrávek padajících kmenů sekvojí. Jeho hlas je kombinací zvuků, co vydávají mroži a delfíni.

 

V roce 2013 se film Jurský park vrátil do českých kin v 3D podobě.